❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mobilní router

Návody a problémy s konfigurací.
jam3s

Mobilní router

Příspěvekod jam3s » 9 years ago

Dobrý den.

Stojím před řešením poměrně složitého problému se kterým potřebuji poradit.
Anotace je následující: Řeším internet v obytném voze kde potřebuji chytit signál (verejna wifi) premostit na vlastni sit a poslat zárověň dále ext. anténou a dovnitř in. anténou.

- potřebuji příjímat a následně repeatovat 2,4Ghz i 5Ghz přes ideálně dvě různé ext. antény (všesměrová v kombinaci se směrovou)
- dále příjmaný signál přemostit (bridge) na interní wifi uvnitř vozu (hliníková konstrukce vozu je f. klec)
- umožnit "krytí" ze 4G simkarty v případě nedostupnosti wifi
- umožnit sdílení přes USB (ideáln obě tyto funkce naráz)

Úkol je vytvořit zařízení (jedno) s co nejmenší spotřebou s ohledem na napájení ze sol. panelů

Můžete prosím poradit konfiguraci a příslušný routerboard?
Několik věcí mi není jasných a proto jsem sám nedokázal zvolit.
zejména:
- přijem 2,4 i 5Ghz zároveň
- potřeba dvou samostatnych wi-fi?
- soubezna funkce USB mass storage a 4G modemu

Velice děkuji.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Takže potřebuješ něco s možností pěti karet a zázračným 4G :-) Příjem obou pásem je nesmysl. Jsou to vždy dvě rádia a dvě antény. Stejně tak dělat klienta i AP zároveň.

Si to budeš muset poskládat z desek po dvou kartách, dávat jich víc (jsou i tři - RB433AH, nebo 4 - RB600,800 či RB435G s pěti) je spíš cesta do pekel.

Možná bude lepší to udělat z variant SXT v kombinaci s nějakým switchem či routerem typu RB850G a nějakým obyčejným AP pro vnitřek. Kabeláž bude jen UTP, žádné koaxy, žádné pigtaily, žádné konektory do kterých teče ...

s USB ti neporadím.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Myghael

Příspěvekod Myghael » 9 years ago

Řešil jsem kdysi něco podobného, nakonec jsem to vyřešil malým PC s Linuxem, které jsem výkonově mírně předimenzoval (místo obyč Atomu tam přišla tehdy žhavá novinka Core i3 Nehalem) a tak mohlo zároveň spolu s TV plnit funkci zábavního centra. Řešil jsem tehdy několik variant, z nichž jedna byla velké PC s full ATX deskou, kde byly 4x miniPCI Wi-Fi karty a dvě drátové síťovky. Druhá, kterou jsem nakonec realizoval, byla malé miniITX PC spolu s RB 750 jako drátová část a pak venku 2,4 GHz / 5 GHz kombo jednotka (RB133 + 2x R52) - Wi-Fi uvnitř přes PCI-E Wi-Fi kartu v PC. Asi nemusím dodávat, že USB tím pádem bez problému. Funguje to dodnes, zrovna před měsícem jsem do toho instaloval SSD a měnil RB750 za RB2011 kvůli gigovým portům - na té je i 4G modem na "zálohu".

Kdybych to měl řešit od základu dnes, vypadalo by to velmi podobně - RB2011 nebo něco podobného jako centrála + interní Wi-Fi spolu s 4G USB modemem, venkovní věci řešit jednotkami (odpadají při tom koaxy) typu SXT nebo UBNT M5, sdílení úložiště a multimediální centrum by bylo NUC nebo malé PC s i3 (AMD APU jsou také fajn, ale nechodí mi pod Debianem natolik fajn, jak bych chtěl, narozdíl od Intelu, který prostě funguje).

EDIT: Ještě jednou jsem si přečetl, co je požadavkem, a můj návrh toto vše zvládne v plném rozsahu - při troše šikovnosti při zástavbě to ani nebude v interiéru vidět.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.