❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

QRT 5 ac

Návody a problémy s konfigurací.
Wifi_Mikrotik

Re: QRT 5 ac

Příspěvekod Wifi_Mikrotik » 9 years ago

Díky všem za věcné rady.
Dnes na testování nemám čas, ale zítra budu pokračovat.
Vyzkouším s telefonem a pc na obou stranách vyladit směrovost antén.
Při směrování se zaměřím na co nejlepší signál což je nižší jak současných -85 dBm.
Podle výpočtu bych se měl přiblížit k cca -70 dBm. Vyzkouším i změnu vysílacího protokolu u obou antén na any2.
Měl jsem za to, že protokol AC je právě vhodný do zarušeného prostředí....

Moc mě nesedí údaje výrobce : já při -85 dBm ani 5 kB a v letáku je -96 dBm / 6Mbit ( viz příloha ), nebo se pletu?

Rušení ze zadu moc nepředpokládám. Jedna strana je za štítem střechy. Druhá strana je na betonové stěně, ale vysoko.
Tyto antény jsem použil z důvodu estetických (majitel budovy z jedné strany nesvolil klasickou parabolu).
Jinak začínám operovat s myšlenou rozdělit spoj na dvě části 2,6 km a 1,4 km.
Přílohy
QRT_5.jpg
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 9 years ago

Hod tam Racom Ray2 a máš klid :D
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 9 years ago

Praveze AC bude najviac nachylne na rusenie. Skus si proste na tvrdo 5Ghz A a uvidis. KEd to bude chodivo behat na Acku mozes skusit Nko. 802.11 A je totiz najodolnejsie voci ruseniu, Tam kde vacsinou nefunguje 802.11N tak Acko este funguje. Samozrejme ked zapnes protokol NV 2 ten je v ruseni este prieraznejsi za cenu horsieho pingu. Na ten spoj by bol asi najlepsie nstream protokol
0 x

Wifi_Mikrotik

spoj jsem dosměroval a trochu se to zlepšilo (viz obrázek níže )
Včera večer to jelo stabilně cca 30kb, dnes ráno cca 500kb, vyšší rychlost je nestabilní ( mám pocit, že konektor RJ45 for 10/100/1000 nevyužiju naplno ).
Na tento spoj s tímto zařízením při dodržení limitů můžu zapomenout. Škoda že nelze použít default ...
Jelikož zařízení nemohu vrátit tak vyzkouším tu delší část spoje - 2,4km a dám vědět.

Dá se doporučit nějaké kvalitnější zařízení na tuto vzdálenost v technologii 5GHz?
Vyzkouším přemluvit majitele pro instalaci i jiné antény než ploché.
(Racom Ray2 super ale zatím nemám našetřeno)

Díky za rady
Přílohy
Po_dosmerovani.jpg
0 x

Wifi_Mikrotik

Oprava,
Jelikož zařízení nemohu vrátit tak vyzkouším tu delší část rozpůleného spoje - 2,4km a dám vědět.
0 x

Gemb

Nieco tam mas naozaj zle, CCQ ci uz 22 alebo 3% na kazdej strane to je uplne zle. Hovorim, prehod si to na 5Ghz A a nv2 protokol. Station stranu nastav na 5Ghz A/N/AC a protokol any. Este sa kludne moze stat, ze je vadne zariadenie ako take ale to je malo pravdepodobne. Na stole si to spojene nemal? Viditelnost je v poriadku? Mas dostatocne velku fresnelovu zonu? Taketo zle CCQ ti spravia len niektore veci. Smerovost, prekazky, rusenie, vadna wlan v zariadeni. Aky si mal TX power v dobe testovania toho spoja?
0 x

Wifi_Mikrotik

přenastaveno na čisté "A" s protokolem "nv2" .
Zatím nejlepší výsledky, ale mimo moje představy (vi příloha).
Okolí je pravděpodobně silně zarušeno. Vyzkouším rozdělit spoj.

Dá se nějak objednat přeměření zarušenosti okolí, jestli i ostatní okolní vysílače dodržují pravidla v ČR?

Poslal jsem dotaz k prodejci QRT 5 ac, a škoda, že jsem tyto informace nenašel přímo u prodejce !
Zcela určitě bych postupoval jinak .....

dotaz:
U zboží QRT 5 ac je uvedeno : "Vzhledem k úzkému vyzařovacímu úhlu je ideální pro vykrytí vzdálenějších klientů i v
zarušeném prostředí"

Je možno konkrétnější údaj ?
100-500m ?
500-1000m ?
2km-3km ?
3km-5km ?

Děkuji

odpověď:
zcela konkrétně se to říct nedá, protože záleží na mnoha faktorech, nicméně zde odhad z praxe:
0 - 1 km v silně zarušeném prostředí
1 - 2 km v mírně zarušeném prostředí
2 - 3 km v nezarušeném okolí
3 - 5 km při nedodržení vysílacích limutů
Přílohy
Antena_V_limitu_A.jpg
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 9 years ago

Zdar
Na station bridge nastav 5G A/N/AC a protokol any. Na Bridge pak zkousej A,N, AC a ruzne protokoly. Station bridge se ti spoji, at das na jakykoliv Band a wireless protokol na bridgi (ber ho jako master a station bridge jako slave, ktery udela vse, co mu master rekne). Zkus zrusit antena Gain a na TX power nastav natvrdo treba 10dB (prehulis to, ale na zkousku to nevadi). Pak zkus zmenit frekvenci. Stale tam mas 5700 a nikdo nevi, jak na tom ten kanal je.
Udelej scan a freq usage a hod to sem. (na jednotce, ktera je blize k tobe, at si ji neodpojis, jde to i na vzdalene, ale je to slozitejsi)
Neni mozne, aby to jelo tak blbe, pokud neni vadny kus, nebo totalne zaruseno.

edit
Dá se nějak objednat přeměření zarušenosti okolí, jestli i ostatní okolní vysílače dodržují pravidla v ČR?
Vitej v CR. Zkusim si tipnout. Ne nedodrzuji. :twisted:
0 x

Gemb

Este sa spytam, ako to mas osadene? Vies dodat fotky? Nemohlo sa stat, ze mas na niektorej strane pretocenu polarizaciu? Staci aby si mal jednu antenu pootocenu o kusocek a na tej vzdialenosti to spravi problem. QRT som nemal v ruke ale niektore anteny (napr UBNT sektorky) maju na sebe vodovahu, pokial si mimo vodovahy tak mozes mat problem prave s polarizaciou a zaroven antena bude mat iny zisk signalu (horsi)
0 x

Wifi_Mikrotik

4 Km spoj jsem demontoval…
Při nastavení TX power 10dB, manual (manual-txpower) rychlost 30-40MB, ping bez vynechávek do 30ms.
Bavil jsem se s člověkem z ISP branže a říkal, že proti firmám, které to mají, jako živnost nemůžu bojovat.
Jeho rada = při dodržení pravidel v ČR je použitelný jedině spoj na 10 GHz.
Vyzkouším ještě spoj rozdělit na dvě části, ale pravděpodobně antény budu prodávat ….
V příloze scan sítí z 10 stupňové antény ( pro zajímavost ).
Díky všem za rady....
Přílohy
Scan_siti_10stupnu.jpg
0 x

Gemb

Ten scan je odpoved na vsetko, mal si tam frekvenciu 5700 ktora je x krat pouzita a ty ju naskenujes so silnym signalom. Mal si to skusit naladit este na nejaku indoor frekvenciu (tj. od 5180 - 5320) a mozno by to islo. Ja neviem co to u vas mate (myslim celkovo CZ) ale tam je to krizom krazom ako prasce :D U nas taketo nieco naskenujem maximalne sektorom ktory vidi kompletne cele mesto ale spoje sa tu rozumne este daju robit.
0 x

Wifi_Mikrotik

Než jsem to demontoval, tak jsem zkoušel i jiné frekvence, ale rozdíly byly minimální.
Další zkouška bude na 2,2 km, přímá viditelnost.
Dám vědět jak jsem dopadl, aby případní zájemci o toto zařízení měli nějakou představu co od toho mohou očekávat....
Zatím je jasné, že v silně zarušeném prostředí ve vzdálenosti cca 4 km můžou očekávat cca 0,5-3MB.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

pfff to chce nejaky limcovky a ne posrate panelky...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Gemb

Poviem ti jednu srandu, na tej vzdialenosti v podstate az tak nezalezi (ano zalezi ked potrebujes dodrzat vykon eirp) ale ide o to co tie anteny vidia. Ak si to das do mesta tak, ze by si bol obklopeny napr. velkymi budovami a tvoja antena bude schovana, rovnako aj opacna strana tak by ti to chodilo uplne inak. To ze sa po ceste krizuje XY sieti vobec nevadi, podstatne je to co vidia anteny. Mnoho krat som pripajal klientov tak, ze boli mikrotik bol obklopeny panelakmi a cez malu skaru (tak aby bola dostatocna fresnelka) som videl AP a uprostred mesta v pohode CCQ 100% ani sa nehlo (samozrejme sektor nejake rusenie vidiel ale aspon RX CCQ som mal super) Prave pre na tvoju aplikaciu by boli lepsie nejake parabolicke anteny s limcami, nieco ako Jirous Extrem.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

jasny ze co sviti do anteny zepredu je neovlivnitelne, ale limcovka ti aspon nepusti bordel z boku - ze zadu.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))