❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

shaping

Návody a problémy s konfigurací.
poka13

shaping

Příspěvekod poka13 » 9 years ago

Ahoj, řeším problém se shapingem. Nemohu se dobrat funkčnosti i po přečtení mnoha podrobných návodů. sdílím DSL 4,5/400 (bída co :-) ). a mám problem s jedním sousedem, neustále něco stahuje a ani by mu nevadilo kdyby měl 2/256 ale ja to zaboha nemuhu rozběhnout... postupoval jsem podle návodu http://wiki.ispadmin.eu/index.php/Docum ... k_guide/cs ale nedospěl jsem k funkčnosti. nemůýže mě někdo posat jak to jednoduše nastavit díky.
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 9 years ago

Ahoj, soused má od Tvého Mikrotiku jednu IP adresu? A chceš pro něj opravdu pevný limit, nebo to řešit podle aktuálního vytížení linky? A má linka tyto parametry stále, nebo kolísá?
0 x

poka13

potrebuji to vyresit jen na jede ip ale neskodil by i navod kdyby mel třeba 2 ip :-) rychlos je kupodivu stálá. ne já mu dám na ten jeho pevnej komp ty 2 mega a je pokoj. není to trest! on to i chápe.. prostě stahovač :-)
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 9 years ago

kdyz vezmu v uvahu, ze se chces ridit tim co je v odkazu a mas tedy verzi RoS mensi nez 6, tak tohle muzes nasypat do New Terminal:

Kód: Vybrat vše

/queue type
set 0 kind=sfq name=default sfq-allot=1514 sfq-perturb=1

/ip firewall mangle
add action=mark-packet chain=prerouting disabled=no new-packet-mark=ja_down passthrough=no src-address=10.10.10.20
add action=mark-packet chain=postrouting disabled=no dst-address=10.10.10.20 new-packet-mark=ja_up passthrough=no
add action=mark-packet chain=prerouting disabled=no new-packet-mark=soused_down passthrough=no src-address=10.10.10.50
add action=mark-packet chain=postrouting disabled=no dst-address=10.10.10.50 new-packet-mark=soused_up passthrough=no

/queue tree
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=4M max-limit=4M name=DOWNLOAD packet-mark="" parent=global-in priority=6
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=512k max-limit=512k name=UPLOAD packet-mark="" parent=global-in priority=6
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=2M max-limit=4M name=Ja-Download packet-mark=ja_down parent=DOWNLOAD priority=6 queue=default
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=2M max-limit=4M name=On-Download packet-mark=soused_down parent=DOWNLOAD priority=6 queue=default
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=256k max-limit=512k name=Ja-Upload packet-mark=ja_up parent=UPLOAD priority=6 queue=default
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=yes limit-at=32k max-limit=32k name=ostatni packet-mark=no-mark parent=global-out priority=2 queue=default
add burst-limit=0 burst-threshold=0 burst-time=0s disabled=no limit-at=256k max-limit=512k name=On-Upload packet-mark=soused_up parent=UPLOAD priority=6 queue=default

10.10.10.20 jsi ty
10.10.10.50 je on
analogicky pak pridas dalsi IP apod.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

poka13

ok díky ja to zítra vyzkouším
0 x

placek.milan

Příspěvekod placek.milan » 9 years ago

Rychlost 2/256 v dnešní době? Sousedovi ta rychlost nevadí. Něco mi uniká? Rychlejší internet mi běží v telefonu :D
0 x