Potřebuji poradit, jak propojit adaptéry v RB+Mikrotik do bridge, např. při použití RB jako klientské stanice. Zdůrazňuji !!! - nechci routovat, ani tunelovat,WDS na AP nelze zapnout. Maskování MAC adres PC za klienten nevadí. (V režimu router klient funguje, to jsem si ověřil) Již se to zde probíralo, ale bylo by asi dobré celou problematiku bridge objasnit důkladně na jednom místě.
1/ Co mám ověřeno, pokud propojím dva adaptéry do bridge / ether1+bezdrátovou CM9 v režimu klient/, vše dopadne zdánlivě dobře, ale nefunguje to. Do ether1 je připojený PC klienta. Neboli klient (CM9) se tváří, že je na AP připojený, ale ping mi na AP z PC a tím pádem ani dál neprojde. Ví někdo, v čem je problém? Dá se vůbec předpokládat, že to tvůrci SW opraví? Někdo říká, že to je chyba SW, někdo, že je to vlastnost Atherosu. Tomu problému s Atherosem bych moc nevěřil, podobný problém se sice vleče s Atherosem již dlouhou dobu např. v Trendnetu 510 APB a všech jeho mnoha klonech, kde je režim klient taktéž nepoužitelný, ale na druhou stranu existuje Compex 54ag, kde klientský režim chodí úplně normálně. Vf karta je stejná.Dokonce jsem někde četl, že ten neroutovaný klient někomu v mikrotiku funguje, ale sám prý neví, čím to je. (K tomuto případu mám dotaz : maskuje Mikrotik MAC všech PC za ním?). Bylo by asi na čase, aby se k tomu někdo vyjádřil. Když fungují "krabičkové" AP za pár korun se dvěma rádii + ethernetem, proč by neměl fungovat Mikrotik po mnohaletém vývoji, že? Tedy, ví prosím někdo :
2/ Které režimy tedy zvládá Mikrotik + CM9 korektně?
a/ dvě karty CM9 fungující každá jako jedna strana bridge + ether1?
b/ dvě karty CM9 funfující každá jako jedno AP + ether1?
c/ jedna karta CM9 jako AP a ether1?
Nebo se dá nefunkčnost bridge v Mikrotiku popsat nějak obecně?
Dík za radu. Připomínám, routovat (v tomto případě) nechci. A tunel taky ne.Taky bych nechtěl použít dvě klas. HW AP, m.j. už jen kvůli napájení.
mpcz
19/02/2006
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB + Mikrotik a propojení jeho adaptérů LAN a Wifi do bridge
RB + Mikrotik a propojení jeho adaptérů LAN a Wifi do bridge
Naposledy upravil(a) mpcz dne 20 Feb 2006 10:05, celkem upraveno 3 x.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
mpcz: Pěkně jsi to tu rozepsal ale myslím že to k ničemu nepovede. MK není APčko za pár kaček, je to rourovací (všimni si slova ROUTOVACÍ) systém, znamená to že routuje. To že klientský mód wifi karet není funkční když se přidá do bridge tu bylo rozebírání mockrát a taky zde bylo zmíněno že to není chyba ale záměr. Rada na závěr, kup si jako klienta APčko za pár kaček a nebo použij WDS (nebo n-streme), nic jiného není technicky možné.
0 x
Leeonek píše:mpcz: Pěkně jsi to tu rozepsal ale myslím že to k ničemu nepovede. MK není APčko za pár kaček, je to rourovací (všimni si slova ROUTOVACÍ) systém, znamená to že routuje. To že klientský mód wifi karet není funkční když se přidá do bridge tu bylo rozebírání mockrát a taky zde bylo zmíněno že to není chyba ale záměr. Rada na závěr, kup si jako klienta APčko za pár kaček a nebo použij WDS (nebo n-streme), nic jiného není technicky možné.
Fak nechapem preco to obmedzenie, ked konkurencny StarOs je tiez na Linuxe a tam si bridge nastavim ako a kedy chcem. Viete mi vysvetlit prosim podstatu toho "zameru" ?? A akto toteda nastavit, aby som sa z mojho PC v praci mohol pripojit na LAN v praci?
Diik.
0 x
nevím jak vy, ale já mám dva RB133 + 2x CM9 a mam je zapojené takto:
1MT: je bridge ether/wlan (kde ether je k poskytovateli a wlan je AP)
2MT: je bridge wlan/ether (kde ether je moje PC a wlan je připojeny na MT1)
Jediný problém je, že jsem musel přehrát (upgradovat) FW na verzi 3 (konkrétně v3,0 beta9) a 2MT na wifi nastavit do modu pseudobridge.
a jede to a dokonce bych řekl, že i transparent, ale to jsem nezkoumal
Keep smiling
Jediný problém je, že jsem musel přehrát (upgradovat) FW na verzi 3 (konkrétně v3,0 beta9) a 2MT na wifi nastavit do modu pseudobridge.
Keep smiling

0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby
novajz píše:nevím jak vy, ale já mám dva RB133 + 2x CM9 a mam je zapojené takto:
Keep smiling
Posledni quote (nepocitam li tvuj) je jeste z doby kdy nebyla 3.0 na svete...

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Leeonek píše:MK není APčko za pár kaček, je to rourovací (všimni si slova ROUTOVACÍ) systém, znamená to že routuje.

0 x
Leeonek píše:mpcz: Pěkně jsi to tu rozepsal ale myslím že to k ničemu nepovede. MK není APčko za pár kaček, je to rourovací (všimni si slova ROUTOVACÍ) systém, znamená to že routuje. To že klientský mód wifi karet není funkční když se přidá do bridge tu bylo rozebírání mockrát a taky zde bylo zmíněno že to není chyba ale záměr. Rada na závěr, kup si jako klienta APčko za pár kaček a nebo použij WDS (nebo n-streme), nic jiného není technicky možné.
Předem se omlouvám za asi amatérskou otázku ale raději se přesvědčím. Můžu dát v MT dvě WRLS karty CM9 obě v režimech AP_Bridge do Bridge se stejným rozsahem 192.168.1.1/24 ?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
soucez píše:Leeonek píše:mpcz: Pěkně jsi to tu rozepsal ale myslím že to k ničemu nepovede. MK není APčko za pár kaček, je to rourovací (všimni si slova ROUTOVACÍ) systém, znamená to že routuje. To že klientský mód wifi karet není funkční když se přidá do bridge tu bylo rozebírání mockrát a taky zde bylo zmíněno že to není chyba ale záměr. Rada na závěr, kup si jako klienta APčko za pár kaček a nebo použij WDS (nebo n-streme), nic jiného není technicky možné.
Předem se omlouvám za asi amatérskou otázku ale raději se přesvědčím. Můžu dát v MT dvě WRLS karty CM9 obě v režimech AP_Bridge do Bridge se stejným rozsahem 192.168.1.1/24 ?
Ano jde to a pokud nebudes chtit aby se lidi na tech iface videli, lze to ofiltrovat.
0 x