Zdeněk.hb píše:Když už jsme u toho zasahování do určitých částí MK, řešil už nekdo třeba jak se do RouterOS dostat jako root do linuxoveho zakladu?
Samozřejmě.Stačí si prostě otevřít další terminál a na něm /bin/bash.Někde jsem o tom v Off-topicu psal ale smazali to.
Zdeněk.hb píše:Nejde mi nějaké Hacknutí nebo tak, jen jde o to, že by nebylo od věci občas využítí příkazu >top pro vypsání běžících služeb a vytěžévání CPU jednotlivými službami. Už se mi párkrát stalo, že mi zčal CPU valit na 100%, pozakázal jsem komplet Firewall a další , ale CPU nespadlo.
S kompilací na MikroTik je to docela problém, jelikož tam není fůra knihoven a neobsahuje glibc ale ulibc, poněvadž RouterOS je to embedded distribuce. Pokud ale používáté cross-compiler vše jede bez problémů(a je možnost kompilovat programy i pro MIPS architektury, což není úplně tak k zahození).Já jsem to řešil tak,že jsem si zkompiloval svůj BusyBox a do něj si tyto nástroje zakompiloval(htop,...).Je to jednoduché a jede to.Jinak jsem zkoušel si zakompilovat i vlastní ovladače, poněvadž jich MikroTik mnoho nemá, ale zde jsem narazil poněvadž nevim čím mají jádro patchované a jaký mají config(možná,že by se to dalo zjistit z toho CDčka ,ale zrovna přebytečných $45 po ruce nemam).
Samozřejmě. Jednoduchost RouterOS se sílou Linuxu by byla asi pořádná pecka. Jediný problém je nezájem MikroTikls SIA.Zdeněk.hb píše:Ale samozřejmě že te přístup nese i další kladné pohledy, jak mít Mikrotik pod kontrolou.