❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB1100AH Problém mezi switch1 a switch2

Návody a problémy s konfigurací.
zeroNET

RB1100AH Problém mezi switch1 a switch2

Příspěvekod zeroNET » 10 years ago

Dával jsem známému domů místo obyčejného switche tento RB, přívod internetu je do ether 11 a jsou nastavené porty 2-5 na master 1,7-10 na master 6. Porty 1+6 jsou v bridge. Internet funguje v pořádku, co ale nefunguje, tak to, že se nemůže dostat na zařízení které je na portu 1 z portu 6 (NAS a PC), z porty 6 se ani nelze pingnout na zařízení v jiné switch skupině switch2.
Změna byla hlavně pro zvýšení rychlosti při kopírování na NAS z PC a zpět.
Myslel jsem, že vložením do bridge by to mělo fungovat, nevíte kde by mohl být nějaký háček? Nefungovalo to ani když se udělal pouze bridge mezi 1-10 (nepingnu z jednoho wifi routeru druhý) Nefunguje ani DLNA které dělá NAS na TV.
Vše je v rámci jednoho subnetu stejně jako předtím.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Pokud máš IP a ostatní věci nastavené na tom bridge, tak to fungovat musí (případné filtry a firewall nepředpokládám).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

zeroNET

weitch.jpg

Vše je podle mě v pořádku, ip kterou pingam je tplink který má povolený ping a když bylo zapojené přes klasický switch fungovalo to. ve firewallu pravidla jsou, ale i po jejich zakazní se nic nezmění.
0 x

ludvik

Chybu nevidím.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

zeroNET

V nastavení bridge pomohlo vypnutí Use IP Firewall a zapnutí Fast Path, pak se to ihned rozjelo :lol:
0 x

ludvik

To nedělám ... a funguje to.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

asi tam muselo v connections něco smrdět, jinač to nechápu...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

zeroNET

Taky nechápu,zkusil jsem to na zkoušku vrátit zpět a ihned to přestalo fungovat. Firewall má 80 základních pravidel jako ochranu ssh,api, telnet,ping... Ale i po jeho vypnutí a rebootu nic,Už to nebudu řešit, můžeme to uzavřít :)
Alespoň jsem objevil další možnost nastavení, ještě vyzkouším jak funguje Fast path. Kopírování z PC do NAS ukazovalo v RouterOS rychlost cca 600Mbps což považuji za parádní, předchozí Gigabitový switch fungoval několikanásobně pomaleji.
0 x

ludvik

Tak jsme doma ... špatně nastavený firewall. Většina chyb je mezi židlí a klávesnicí :-)

Tys měl gigabitový switch, který neutáhl 600Mbps? Nevěřím.

Mimochodem pokud jsi schopen oželet dva porty, tak si ty dva switche spoj patchkabelem. A nepotřebuješ bridge. A nějaký výkon opět ušetříš.
0 x

zeroNET

ludvik píše:Tak jsme doma ... špatně nastavený firewall. Většina chyb je mezi židlí a klávesnicí :-)

Mimochodem pokud jsi schopen oželet dva porty, tak si ty dva switche spoj patchkabelem. A nepotřebuješ bridge. A nějaký výkon opět ušetříš.

Psal jsem, že po zakázání všech pravidel ve firewallu se nic nezměnilo.
Pomohla až volba vypnutí v nastavení bridge.
Ten switch byl nějaký starý desktop tp-link a jak píšu,nezvládal. Majitel nemá nouzi o peníze, takže jsem navrhnul 1100AHx2 :D
Porty jsou bohužel obsazeny až na 13 všechny, ale na domácí použití to i s bridgem výkonově bohatě stačí.
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

zeroNET píše:
ludvik píše:Tak jsme doma ... špatně nastavený firewall. Většina chyb je mezi židlí a klávesnicí :-)

Ten switch byl nějaký starý desktop tp-link a jak píšu,nezvládal. Majitel nemá nouzi o peníze, takže jsem navrhnul 1100AHx2 :D
Porty jsou bohužel obsazeny až na 13 všechny, ale na domácí použití to i s bridgem výkonově bohatě stačí.

A nebylo to náhodou 6x pomalejší? Takže stovkový switch?
Pokud potřebuje switch, proč mu nekoupils switch?
0 x
Petr Krist

zeroNET

Kysa píše:
zeroNET píše:

A nebylo to náhodou 6x pomalejší? Takže stovkový switch?
Pokud potřebuje switch, proč mu nekoupils switch?

Myslím, že jsem psal gigabitový switch, takže ano, byl gigo, ale nějaký starý tplink desktop :)
Přijde mi vhodnější mít doma jedno zařízko do kterého je přivedená konektivita a dělá dhcp pro celou lokalní sít, je v něm dokonalý přehled a nastavený dobrý firewall pro ochranu z venku. Jak jsem psal, o peníze mu až tak nejde, takže těch pár tisíc mu přijde v pořádku a vzhledem k možnostem toho routeru si ani nestěžuje na výsledek.
0 x