mějme mikrotik. Momentálně verze 6.27 na RB850Gx2
Na jednom z interfaců třikrát VLAN. A ty v jednom bridge.
Potřebuji vytvořit half-duplexní QOS. Mám řekněme 120Mbit a každému potřebuji dát nějaký rozumný podíl. Nezajímají mě žádné optimalizace, nic. Stačí mi PCQ na upload a download klienta.
Kód: Vybrat vše
/queue tree
add limit-at=120M max-limit=120M name=queue1 parent=global queue=default
add limit-at=40M max-limit=70M name=ap1 parent=queue1 queue=default
add name=ap1_in packet-mark=AIR1_IN parent=ap1 queue=w5ClientUp
add name=ap1_out packet-mark=AIR1_OUT parent=ap1 priority=3 queue=w5ClientDown
Stačí omarkovat pakety na základě toho, z jakého bridge interface přijdou a jakým odejdou ... jednoduché? Neee ...
Input jde. Jak v normálním Mangle, tak v bridge filters. Pakety se omarkují, countery nabíhají a QT na ně reaguje a funguje.
Output je oříšek. V normálním mangle to NEJDE. Pravidlo na out-interface=bridge funguje. Ale na out-bridge-port už ne. Ani samostatně, ani dohromady. Nereaguje. Takže to použitelné není.
Takže jsem to všechno přesunul do bridge filteru:
Kód: Vybrat vše
/interface bridge filter
add action=mark-packet chain=input in-bridge=bridge1 in-interface=vlan51 new-packet-mark=AIR1_IN
add action=mark-packet chain=forward in-bridge=bridge1 in-interface=vlan51 new-packet-mark=AIR1_IN
add action=mark-packet chain=output new-packet-mark=AIR1_OUT out-bridge=bridge1 out-interface=vlan51
add action=mark-packet chain=forward new-packet-mark=AIR1_OUT out-bridge=bridge1 out-interface=vlan51
add action=mark-packet chain=input in-interface=vlan52 new-packet-mark=AIR2_IN
add action=mark-packet chain=forward in-interface=vlan52 new-packet-mark=AIR2_IN
add action=mark-packet chain=output new-packet-mark=AIR2_OUT out-interface=vlan52
add action=mark-packet chain=forward new-packet-mark=AIR2_OUT out-interface=vlan52
add action=mark-packet chain=input in-interface=vlan53 new-packet-mark=AIR3_IN
add action=mark-packet chain=forward in-interface=vlan53 new-packet-mark=AIR3_IN
add action=mark-packet chain=output new-packet-mark=AIR3_OUT out-interface=vlan53
add action=mark-packet chain=forward new-packet-mark=AIR3_OUT out-interface=vlan53
Toto funguje, countery počítají, vypadá to OK.
Jenže QT na to opět naprosto vůbec nereaguje (SQ také ne). Jen na ty in-interface ano ...
Napadá vás někoho, co s tím? Vidíte chybu? Rozhození do třech IP segmentů nechci. Potřebuji to takto.