❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

konfigurácia Mikrotik Omnitik - VDSL t-com

Návody a problémy s konfigurací.
vikinger

konfigurácia Mikrotik Omnitik - VDSL t-com

Příspěvekod vikinger » 10 years ago

Zdravím,
nedávnom som si dal zaviest VDSL internet od T-comu 50/5
Vlastním ADB VV 3212 router, ktory som dostal od telekomunistov a z neho mam potiahnuty kabel na strechu do mikrotiku (Omnitik U5hnd), ten je zapichnuty do portu č.1.
následne mam potiahnutý další kabel z portu č.2 pre privod internetu do pc. (v tomto PC by som nainstaloval DUDE server a ten by mi non stop šiel aby som si vedel pekne monitorovat sieť.)

Tento mikrotik omnitik u5hnd by som potreboval nakonfigurovať ako modu AP -a nastavit ho ako router aby som mohol pripojit 2 klientov, no jeden by som bol ja a druhy by bol sused, lebo potrebujem preniest internet z bodu A do bodu B.

Následne ak by som mal všetko nastavené tak ako by som mal tak by som si zapol pre tých dvoch klientov grafovú štatistiku, čo je spominana, na den, tyzden a rok. Potreboval by som tam merat štatistiky ohladne prenosu dát.

Momentalne mam nastavený omnitik na bridge mod, cize nie je v mode na routovanie, nemôžem si pekne manazovat ako by som potreboval.
Vedel by ste mi pomôct ako spravne nakonfigurovat omnitik u5hnd aby som si mohol napojit dvoch klientov, no seba a suseda na omnitik?
Clientov by som zapajal taktiez mikrotikom sxt 5hnd x16dbi

Vedeli by ste mi pomôct ako to všetko nakonfigurovať?
ďakujem
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

Pokud bys chtel aby ti vse resil ten omnitik, tak hod VDSL modem do bridge modu a tikem vytacej VDSL, na MK pak nastavis maskaradu a pokud to mas jen pro dva lidi tak udelej bridge do neho hod ethernety MK a wlan AP. Udelej DHCP server na MK a melo by ti to fungovat tak, ze vlastne si muzes managovat a spravovat sit, musis zaskrtnout na bridge setings USE IP firewall.. Asi takhle nejak obecne by ti to mohlo fungovat..

samozrejme pokud nemás jest eneco pred MK zapojene na LANech VDSL modemu
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Modem do režimu transparentní bridge a omnitik jako router s natem . Úplně standardní konfigurace. V čem konkrétně je problém?
0 x

vikinger

problém je v tom že môj router, ktorý som dostal od telekomu /ADB VV 3212/ neviem nastaviť do modu (nedá sa to) transparentní bridge.
Tak som aj myslel ze mk bude vytacat PPPoE clienta a všetky veci uz nastavim v mk.
Vedeli by ste mi poradit aky vdsl router by som kupil, ktorý by podporoval funkciu bridge?
ďakujem
Naposledy upravil(a) vikinger dne 04 Apr 2015 09:54, celkem upraveno 1 x.
0 x

pikoto

Ja tam mam napr tento, ktery jsme dostali gratis

http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy ... 3026e.html

a tady to umi transparentni brtidge
0 x

vikinger

lenze ten nie je dostupny pre SK trh ....

rozhodujem sa medzi:
ZyXEL P-2812HNU(L) - Fx Series
a
Cisco 886VA

CISCO 886VA podporuje VDSL2, neviem či by mi to išlo cez neho? čo nato hovoríte?

Ktorý by ste odporúčali?

ďakujem
0 x

pikoto

Tak jako nevim pokud by to melo delat jen bridgebez funkci jestli to neni prilius drahy, ukazuje mi to ceny cisca kolem 12 000, to pak by bylo asi lepsi veskery sitovy provoz brat z toho cisca jak z toho omnitiku :-D

a z toho omnitiku jen AP udelat, s tim ze vse bude ridit cisco :-)

modem bys mel mit neco jako toto: https://www.alza.cz/zyxel-prestige-p-66 ... 506666.htm
0 x

vikinger

ten cisco router mi ponukal kamarat za 70€ no je použitý.
Skôr by som šiel do mk
takze asi sa rozhodnem pre zyxel za 40€
http://www.zyxel.com/sk/sk/products_ser ... .shtml?t=p
podporuje to funkciu: IEEE 802.1d transparent bridge

následne v MK bysom nastavil PPPoE clienta, cez meno a heslo, mk by vytačal spojenie.
Následne by ste mi vedeli pomoct ako by som ho spravne nakonfiguroval aby som tam mohol napojit 2-3 klientov, aby som to mohol manazovat proste, a napojil by som aj kameru jednu do MK tam kde je omnitik.
ďakujem za radu
0 x