❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPF přestane fungovat

Návody a problémy s konfigurací.
pepulis

OSPF přestane fungovat

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

Dobry den,

hledal jsem i na mikrotik foru a tak nejak jsem nenasel zatim odpoved, cim by mohl nastat nize popsany problem. Zkousel jsem i update na vyssi verzi (momentalne 6.25), tak uvidim jestli se to nezopakuje. Nez nastal problem, mel jsem vsude 6.19.

Zapojeni:

RB1---switch 260GS---RB2 a RB3.

RB1 slouzi jako privod, RB2 a 3 posilaji konekt do dalsich lokalit. Stalo se mi jiz 2x a to vzdy rano, ze na RB1 nastal link down, nasledne link up a ospf, ktere je na vsech RB se jiz nerozjelo.

Popravde jsem nebyl v tu chvili u pc, tak jsem nad tim nemohl moc patrat, jen jsem pres mobil restartoval RB1 a vse se rozjelo. Vsechny RB jsou pripojeny pres mikrotik Gbit POE. Na LAN interfaces nejsou zadne drop, error pakety apod. Vsechny RB jsou http://dealer.penta.cz/routerboard-mikr ... 13764.html .

Cloveka napadne vadny switch, poe apod., ale vsechno si drzi svuj uptime a nikde se nic nerasrtovalo. Napajene mam zarizeni pres AD155 a v system healt mam u RB1 11.9V, coz se mi zda divne, kdyz na vedlejsich RB2 a RB3 mam 12,4 V (delky kabelu jsou vsude cca stejne - 5-6m). Zda se mi to divne prave i proto, ze se mi tato situace stala i dalsim bode, ktery je uplne jinde (o x km dal) a zase tam byla http://dealer.penta.cz/routerboard-mikr ... 13764.html.

Chapu, ze bude tezke mi rict, co by to mohlo zpusobovat, ale nestalo se nekomu neco podobneho? Nemuze to byt necim / nekym, kdo by mi nejak to OSPF rozbijel (nejaky zaskodnik v siti)?

Diky za nazory.
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 10 years ago

Mně se to stalo taky. Bylo to FW.. Ale to asi nebude tvůj případ.
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Znami riesil podobny problem.
Najskor vymenil antenu. Urcity cas spoj fungoval dobre,
ale potom musel vymenit cely hardver mikrotik routra.
Po vymene vsetko frci do teraz na 100 percent.
0 x

pepulis

Diky za reakce. Je zajimave, ze ten RB1 jede na uvedenem miste 1/2 roku bez problemu nebo tedy jel. Co se tyka hodnot signalu atd. vsechno je pri starem a nic se za tu dobu nezmenilo. Budu to sledovat a kdyztak to budu muset vymenit, co uz.

Na tom druhem miste (o x km dal) je RB koupeny pred 14 dny. Tohle mam rad, takove hledani chyb :-).
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

To link down/up bylo na rádiové lince nebo ne tom Ethernetu?
Ono, dokud nepopíšeš blíže, co se dělo a jak to máš nastaveno, tak těžko říci. Může to být klidně chyba v konfiguraci.
Vím, že ROS6.1x má občas problémy s link down/up událostí na Ethernetu, ale viděl jsme to jen při použití RIPu, že si nějak nevšimne, že linka je zase UP a nezačne posílat do ní spojneé routy, ale na OSPF/BGP jsem to nepostřehl.
0 x

pepulis

Majklik píše:To link down/up bylo na rádiové lince nebo ne tom Ethernetu?
Ono, dokud nepopíšeš blíže, co se dělo a jak to máš nastaveno, tak těžko říci. Může to být klidně chyba v konfiguraci.
Vím, že ROS6.1x má občas problémy s link down/up událostí na Ethernetu, ale viděl jsme to jen při použití RIPu, že si nějak nevšimne, že linka je zase UP a nezačne posílat do ní spojneé routy, ale na OSPF/BGP jsem to nepostřehl.

Delo se na to na ethernetu. Beztratovy spoj se nerozpojil a diky nemu (jeho funkcnosti) se na to problemove RB dostanu. Bezi mi tam klasicke OSPF, zadne specialni nastaveni.

Je to jak pisete - nastane link down / up a pak tim nic neprochazi, proste se nedopingnu na dalsi RB co jsou ve stejnem switchy atd.
Přílohy
2.png
1.png
0 x