❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1X centrální MK, 2x AP

Návody a problémy s konfigurací.
xy2000
antispam: Ano

1X centrální MK, 2x AP

Příspěvekod xy2000 » 10 years ago

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat a poradit, zda by šlo zrealizovat něco takového:

Mám metalickou síť - použité switche neumí VLANy
Mám centrální MK, kde je NAT atd.. (pro 70 PC, používáme statické IP)
a teď mám 2x RB951G, na kterých chci provozovat firemní wifi vše na jednom patře - dlouhá chodba.

RB951G se signálově trochu uvidí, potřebuji aby měli stejné SSID, a IP se přiřazovaly nějak centrálně z DHCP, které by se nastavilo na centrálním MK (ale jak docílit toho, že si z DHCP vemou IP pouze oba RB951G a nikdo jiný ?).

Jde něco takového realizovat a jak na to?

Děkuji, teď nemám žádné centrální spravování a každé RB se konfiguruje zvlášť a má svůj dhcp a nat :-(
0 x

lvacek

Příspěvekod lvacek » 10 years ago

Uděláš EOIP tunel mezi tím centrálním routerem a každým AP. Na těch AP dáš ten EOIP do bridge s WIFI. Na centrálním MK dáš ty EOIP do bridge a na tom bridge a na tom bridge pustíš DHCP.

Další možnost je, pokud je ten switch dostatečně tupý, tak by mohl v pohodě propouštět VLAN packety. Otaguješ to na centrálním MK a switchem to proleze a ty MK AP si vezmou jenom provoz v dané Vlan. Ale to by jsi musel vyzkoušet. Nicméně musel by jsi stejně na těch AP MK dát tu Vlan do bridge s AP. Nebo to nějak řešit přes DHCP Relay.

Potom tady je capsman který by snad na podobně věci měl být určený, ale to jsem netestoval. S těmi EOIP mi to přijde nejjednodušší.
0 x

trelowney

Příspěvekod trelowney » 10 years ago

S Capsmanem by to fungovalo, pouzivam to tak doma..

Umi ti prenest rozhrani z tech RB951G do hlavniho MK vcetne pridelovani IP a brany. Tam bys je ale musel dat do bridge a priradit jim DHCP rozsah. Problem ovsem je, pokud to ma byt ve stejnym rozsahu jako ta stavajici kabelova sit. Tam bys musel spustit DHCP pro celej ten bridge, coz pro tebe zrejme neni zadouci. Takze to je prast jako uhod.

Druha moznost je pro ty wifi udelat vlastni rozsah a akorat to mezi sebou proroutovat, to bych videl jako nejjednodussi reseni. Tzn. Capsman, bridge mezi wlanama a vlastni rozsah + dhcp.
0 x

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Neviem či ti pomožem, ale tu máš aspoň približne môj názor ako by som danu situáciu riešil ja resp.ako ju mám aj vyriešenu.
Ja mám tiež rovnaku situáciu nasledovne riešenu.

Mám hlavný Mikrotik RB-750. Do tohto Mikrotiku mám zapojene ďalšie 2 Mikrotiky RB-951.
Prvý Mikrotik RB-951 mam na prvom poschodí a druhý Mikrotik RB-951 na druhom poschodí.
Na tychto 2Mk mam ether1-5 a wifi v bridgy. DHCP Server mám nastavený na hlavnom Mk RB-750.
Vždý mám rovnaku IP Adresu v lokalnej sieti bez ohladu na ktorom RB-951 som práve pripojeny.

Čo sa tyka nastavenia Wi-Fi siete. Na oboch RB-951 som nastavil rovnaky názov bezdrotovej siete, rovnake pristupove heslo na net a rovnaku najvoľnejšiu frekvenciu.
Tymto nastavenim som dostiahol to, že ku ktoremu MK RB-951 som bližšie na ten sa automaticky pripoji. Ale tiež to ak prejdem od jedneho routra k druhemu routru,
notebook, alebo mobil sa automaticky pripoji na druhy router, bez padu pripojenia. A to iste platí aj pri stahovani. Ak niečo stahujem, som pri jednom Mikrotiku a ked prejdem bližšie k druhemu Mikrotiku, zariadenia sa automaticky pripoji na druhy Mikrotik, bez padu sťahovania.
0 x

xy2000

Příspěvekod xy2000 » 10 years ago

Děkuji vám všem za rady.
0 x