Dobrý den,
mohl bych vás odborníky poprosit o radu.
Potřeboval bych u jednoho mého zákazníka vyřešit pro ředitele přehled stažených a odeslaných dat z jednotlivých IP adres.
IP adres bude asi 8.
Vím, že to v mikrotiku jde udělat nějak přes simple quele. Potom se dá přes web rozhraní mikrotika ty grafy zobrazit.
Nevím ale, jestli tam je možné nastavit graf down/up pro jednotlivé IP adresy a na každý měsíc zvlášť.
Byl by někdo tak ochoný a polopadě mi napsal, kde co přesně nastavit.
Jedná se mi ale jen o data DOWN/UP z WANu.
Moc děkuji za ochotu a sorry, že se ptám na takovou pro vás asi jednoduchou věc.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Graf download a upload
V SQ si kliknes na plus a vyplnis IP adresu kterou potrebujes, s tim jestli to jde mesicne atd to nevim...TO musi nekdo zkusenejsi.
0 x
-
ale data z graphnigu se vymazou po restartu
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
-
Díky,
v SQ si dám vytvořit nové quele, co dám to target a co dám do dst.
Mám nějak nastavit limity?
Co mám dál udělat v graph. A kde je mám zapnout.
Díky moc za odpovědti a trpělivost.
0 x
Ok, chápu, že pro někoho je to triviální a nechce se podělit o zkušenosti a radši mě odpálkuje klasickou větou - "manuál"
Samozřejmě, že jsem si pročítal manuál, ale moc chytrej z něho nejsem. O grafech se tam toho moc nepíše.
Ale i tak díky všem za odpovědi.
Samozřejmě, že jsem si pročítal manuál, ale moc chytrej z něho nejsem. O grafech se tam toho moc nepíše.
Ale i tak díky všem za odpovědi.
0 x
jardo k cemu potom ty fora jsou, nikdo nenuti nikoho odpovidat, take nechapu odpoved typu co si precist navod, ale take kazdej neni profik a zacina, a kolikrat jsou veci, ktere proste bez jineho ci dalsiho popisu dalsi clovek nepochopi...Misto aby tech 2 minut odpovedi napsal skutecne co je treba tak ztrati cas tim ze napise zkus navod 
Ja bych ti rad poradil, ale vim jen jak ten graf zapnout ip atd, jak jsem jiz psal v uvodu...Take by me to zajimalo, ale radsi se ani neptam
Ale jsou tu lidi, kteri poradi bez kecu a i radi, Majklik, ludvik, ladik, okoun a par dalsich.

Ja bych ti rad poradil, ale vim jen jak ten graf zapnout ip atd, jak jsem jiz psal v uvodu...Take by me to zajimalo, ale radsi se ani neptam

0 x
Díky,
Target je IP adresa (nebo rozsah), které chceš měřit.
Dst. nech prázdné.
Limity nechat unlimited, pokud se jedná jen o měření a grafy.
Grafy se zapínají v Tools > Graphing > Queue Rules
Mirek
0 x
-
To co jsi psal je zapnutí fronty, ne grafu.
Postup pro winbox:
Grafovaní zapínáš v Tools - Graphing
Tam si napřed vybereš co chceš grafovat:
( záložka Interface Rules- přidáš tlačítkem +, vybereš interface popř. adresní rozsahy)
( záložka Queue Rules- přidáš tlačítkem +, vybereš co, popř. adresní rozsah)
( záložka Resource Rules - zde můžeš zadat grafování zátě CPU, využití paměti a disku)
Pokud to chceš také ukládat na disk najdi tlačítko Graphing Setting a vyber jak často se to má ukládat na disk.
(Lépe vybrat volbu 24 hodin, pokud dáš méně, moc často přepisuješ a čip na kterým se ten disk vytváří půjde brzo do kopru)
Zobrazení těch grafů je na záložkách Interface Graphs, Queue Graphs a Resource Graphs.
snad je to vyčerpávající
Edit: a koukám, že to už trochu popsal kolega, takže pozdě, ale přece.
Postup pro winbox:
Grafovaní zapínáš v Tools - Graphing
Tam si napřed vybereš co chceš grafovat:
( záložka Interface Rules- přidáš tlačítkem +, vybereš interface popř. adresní rozsahy)
( záložka Queue Rules- přidáš tlačítkem +, vybereš co, popř. adresní rozsah)
( záložka Resource Rules - zde můžeš zadat grafování zátě CPU, využití paměti a disku)
Pokud to chceš také ukládat na disk najdi tlačítko Graphing Setting a vyber jak často se to má ukládat na disk.
(Lépe vybrat volbu 24 hodin, pokud dáš méně, moc často přepisuješ a čip na kterým se ten disk vytváří půjde brzo do kopru)
Zobrazení těch grafů je na záložkách Interface Graphs, Queue Graphs a Resource Graphs.
snad je to vyčerpávající
Edit: a koukám, že to už trochu popsal kolega, takže pozdě, ale přece.
0 x
pres New Terminal zadej neco jako:
pres adresu mikrotiku a webovy port (ip>services>www) http://172.17.0.1:80/graphs/ se dostanes na seznam grafu, uvidis tam vsechny aktivni systemove (interface, cpu...) a pak Simple queue.
Obrazky si muzes stahovat, nebo na ne odkazovat primo napr.: http://172.17.0.1:80/graphs/queue/pc1/monthly.gif
Kazdopadne to ukazuje jen vyuziti dat, ale ne jejich objem... Objem Rx/Tx vidis primo u te Simple queue, ale po rebootu se udaje smazou.
Tools > graphing > graphing settings > Store every: 5min by melo ukladat grafy na disk a po rebootu MK by tam mely byt, ale me to proste nefunguje, po restartu se to smaze.
Kód: Vybrat vše
/queue simple
add disabled=no interface=ISP name=Komputer1 target-addresses=192.168.1.1/32
add disabled=no interface=ISP name=Komputer2 target-addresses=192.168.1.2/32
pres adresu mikrotiku a webovy port (ip>services>www) http://172.17.0.1:80/graphs/ se dostanes na seznam grafu, uvidis tam vsechny aktivni systemove (interface, cpu...) a pak Simple queue.
Obrazky si muzes stahovat, nebo na ne odkazovat primo napr.: http://172.17.0.1:80/graphs/queue/pc1/monthly.gif
Kazdopadne to ukazuje jen vyuziti dat, ale ne jejich objem... Objem Rx/Tx vidis primo u te Simple queue, ale po rebootu se udaje smazou.
Tools > graphing > graphing settings > Store every: 5min by melo ukladat grafy na disk a po rebootu MK by tam mely byt, ale me to proste nefunguje, po restartu se to smaze.
0 x

no tak snad si neco z toho vybere

0 x
Pánové, děkuji moc za odpovědi.
Je dobré, že tu na foru jsou lidé, kteří chápou, že ne všichni jsou profíci a jsou ochotní ostatním poradit.
takže ještě jednou díky.
Jen tedy nevím, jak popisuje aliney, to neukazuje kolik jsem stáhl či odeslal množství dat?
O to mi šlo především.
Potřebuju zjistit, kdo na síti stahuje velké množství dat a dát to majiteli firmy jako graf. Tak si to představoval.
Děkuji všem.
Je dobré, že tu na foru jsou lidé, kteří chápou, že ne všichni jsou profíci a jsou ochotní ostatním poradit.
takže ještě jednou díky.
Jen tedy nevím, jak popisuje aliney, to neukazuje kolik jsem stáhl či odeslal množství dat?
O to mi šlo především.
Potřebuju zjistit, kdo na síti stahuje velké množství dat a dát to majiteli firmy jako graf. Tak si to představoval.
Děkuji všem.
0 x
grafy ktere z toho vylezou vypadaji nejak takhle:

ono to vlastne neni reseni tveho problemu
viewtopic.php?f=93&t=10215
viewtopic.php?f=5&t=8856

ono to vlastne neni reseni tveho problemu

viewtopic.php?f=93&t=10215
viewtopic.php?f=5&t=8856
0 x