❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

rozdilne rychlosti

Návody a problémy s konfigurací.
dvorakj

rozdilne rychlosti

Příspěvekod dvorakj » 10 years ago

Ahoj, prosim vas, potrebuji trochu poradit.
Pouzivam NAS (QNAP) na stejne siti (192.168.88.0/24) jako mam lokalni PC + dalsi zarizeni. prenosova rychlost je +-100 MB/s.
Kdyz ovsem prepojim NAS na jinou podsit (192.168.89.0/24), tak mam prenosovou rychlost kolem 40MB/s.
chtel bych mit NAS na jine siti, ale vadi mi ta nizsi prenosova ryhchlost. da se s tim neco delat?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Složitá otázka pro naši křišťálovou kouli ...

Ale pokud píšeš do Mikrotik větve, budu předpokládat Mikrotik. Typ si netroufnu uhádnout, natož konfiguraci. Ale důvod je jednoduchý - ve stejné síti nejspíš switchuješ, tedy jsi schopný dosáhnout až plné drátové rychlosti. Pokud to dáš do jiné podsítě, router už musí routovat. Tedy v případě mikrotiku to jde přes procesor. A výkon jde dolů ...

Optimalizace možné jsou. Ale jsou spíš kontraproduktivní ... např. použít FastPath, jenže to také znamená nemít ve firewallu skoro nic (viz manuál).

Ale co já bych dal za 320Mbit/s ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

dvorakj

presne tak, pri 100MB/s switchuju, takze je to tim a nic s tim delat nejde. diky
jinak mam tohle RB951G-2HnD, ale zkousel jsem to i na RB450G, vysledek stejny.
no je to skoda, chtel sem mit NAS na jine siti a pro server pouzit jina FW pravidla pro tuto podsit, udelat DMZ. Mel jsem to tak, ale 40MB/s mi prislo "malo".
ted ciste teoreticky, kdyz zvysim rychlost CPU, melo by se to zlepsit
0 x

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 10 years ago

Sorry ale toto mi nedalo... :D :D :D
on nevie co myslis tym...

ludvik píše:Ale co já bych dal za 320Mbit/s ...
0 x

ludvik

Vím :-) Ale tajně doufám v samodovzdělání ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

reset

Příspěvekod reset » 10 years ago

@ dvorakj :

mas skutecne 800Mb inet ?

B != b

mrkni se do resorces , zda pri sosani nemas 100% zatizeneho profesora
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

ludvik

On mluví jen o vnitřní síti. Tam gigabit mít může (i když pak nevěřím tomu NAS, že to dá).
0 x

dvorakj

jedna se o vnitrni sit doma, NAS mi da prenos jednoho velkeho souboru 100 MB/s smerem na PC, mam to dobre, nemusite v tom nic hledat.
profesora stejne nezrychlim, je to jen teoreticka moznost
0 x

dvorakj

existuje vubec nejake jejich zarizeni, ktere mi mezi 2ma sitema udela tech +- 100MB/s?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Jistě, výkonější krabička to řeší, ale není moc na výběr, buď už RB1100AHx2 nebo CCR.
Zvážil bych, jak si představuješ ten ochranný firewall. A pak se podíval, co dovolí přímo ten hardwarový switch chip. Třeba zjistíš, že to dokážeš narvat požadované do těch pravidel pod /interface ethernet switch rule|hosts a pak to máš při plné gigové switchované rychlosti.
Já mám doma RB800 a když jde QNAP routovaně přes něj, tak jsem cca na 60 MB/s (ale routuji v rámci jednoho fyzického portu z VLANy do VLANy, mezi dvěma fyzickými etherX porty by to dalo možná trochu víc), když jde switchem jen, tak klasika 100 MB/s.
0 x

dvorakj

diky, zkusim si s tim pohrat.
jinak za dobrou cenu se mi zda idealni tohle
http://routerboard.com/RB850Gx2
0 x