❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2 x VDSL na MikroTiku

Návody a problémy s konfigurací.
Majklik

Re: 2 x VDSL na MikroTiku

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Krucyš, to je barviček a stylů. :-)

V podstatě asi souhlas, až na:
doktorx píše:
add chain=prerouting out-interface=pppoe_out1 src-address-list=group1 action=mark-routing new-routing-mark=linka1
add chain=prerouting out-interface=pppoe_out2 src-address-list=group2 action=mark-routing new-routing-mark=linka2

Tohl eje blbost a nepojede, ani ti to nedovolí zadat. V prerouting se vlbec netuší, zda a jaký bude output interface. Takže dej to jen:
add chain=prerouting src-address-list=group1 action=mark-routing new-routing-mark=linka1
add chain=prerouting src-address-list=group2 action=mark-routing new-routing-mark=linka2

Tím ale pošleš vše do těch linka1/2 tabulek a ty aktuálně vše pošlou ven. Takže jeslti má fungovat i spojení v rámci lokálů, tak jedna varianta je, že do oblou link1 a 2 tabulek doplníš stejné routy, co máš v main routovací tabulce. zduplikuješ tam vlastně vše (i connected routy), vyjma toho nežádoucího pppoe_outX interface, místo něj je tma ta blackhole.
0 x

doktorx

Příspěvekod doktorx » 12 years ago

jj, máš pravdu je to nesmysl ten out-interface v preroutingu, nastavil jsem to jak píšeš, už jsem to i vyzkoušel a vypadá to že to funguje, už se dostanu na obě IP, jak budu mít čas tak nasimuluji ty výpadky abych věděl co to dělá...snad to bude v cajku

Moc ti děkuji za tvoji trpělivost! ani nevíš jak jsi mi pomohl, řeším to už strašně dlouho a nikdo mi nebyl schopný poradit.

DĚKUJI !!!!
0 x

travel21

Příspěvekod travel21 » 11 years ago

Tím ale pošleš vše do těch linka1/2 tabulek a ty aktuálně vše pošlou ven. Takže jeslti má fungovat i spojení v rámci lokálů, tak jedna varianta je, že do oblou link1 a 2 tabulek doplníš stejné routy, co máš v main routovací tabulce. zduplikuješ tam vlastně vše (i connected routy), vyjma toho nežádoucího pppoe_outX interface, místo něj je tma ta blackhole.

----
Ahoj, řeším teď něco obdobného. Dvě různé konektivity, dva lokální subnety, NAT a stím samozřejmě problém s odlišnými GW. Tohle vlákno mi docela otevřelo oči jak to funguje, jen nevím jak to Maiklík myslel s tím duplikování rout z MAIN tabulky. Mohl by mi to prosím někdo podrobněji popsat. Chápu to řešení s dst-address (vyjma LAN) viz

Kód: Vybrat vše

ip mangle
chain=prerouting src-address-list=group1 dst-address-list=!LAN routingmark=linka1
chain=prerouting src-address-list=group2 dst-address-list=!LAN routingmark=linka2

ale nevím jestli to s těmi routami není vhodnější.

Předem díky
0 x