❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pomoc: MK při 2.4 nereaguje na ant. A a B, ping 300+

Návody a problémy s konfigurací.
asu

Pomoc: MK při 2.4 nereaguje na ant. A a B, ping 300+

Příspěvekod asu » 18 years ago

Objevil se mi na Mikrotiku následující problém, se kterým si nevím rady: Klienti na 2.4 jedou s pingy od 6-ti do timeoutu, přitom mají kvalitní signál a na stejném kanále nic neruší. Když skenuji okolní sítě, je jedno jestli mám zaplou na kartě anténu A nebo B, měří to pořád to samé. Když přepnu mezi ant. A a B, i klienti jedou pořád stejně. Nevíte někdo, v čem může být problém? Už jsem měnil vše od antény přez kabel až po atheros kartu. Dělá nám to více kusů. Jsou to 532ky. Začínám být zoufalý. Vážně nevím, co s tím.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

asu píše:Objevil se mi na Mikrotiku následující problém, se kterým si nevím rady: Klienti na 2.4 jedou s pingy od 6-ti do timeoutu, přitom mají kvalitní signál a na stejném kanále nic neruší. Když skenuji okolní sítě, je jedno jestli mám zaplou na kartě anténu A nebo B, měří to pořád to samé. Když přepnu mezi ant. A a B, i klienti jedou pořád stejně. Nevíte někdo, v čem může být problém? Už jsem měnil vše od antény přez kabel až po atheros kartu. Dělá nám to více kusů. Jsou to 532ky. Začínám být zoufalý. Vážně nevím, co s tím.

tohle nam dela, kdyz odejde ten prepinac na karte (rx/tx). signaly jdou o 20dBi niz a karta nereaguje ne prehozeni pigtailu z A do B.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

asu

Takže karta. V tom případě odcházej jak na běžícím páse, bo vím teï o 4 MK co takhle blbnou na 2.4.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

asu píše:Takže karta. V tom případě odcházej jak na běžícím páse, bo vím teï o 4 MK co takhle blbnou na 2.4.

nic noveho..my jich mame tak 6, ktery jsou "mrtvy"..viz http://forum.routeros.cz/viewtopic.php?t=2168
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

asu

Tak jsem tedy pročetl to dva roky staré fórum a jsem zděšen. Prý to způsobuje "Vracení se výkonu" z5 do karty, což může býti nekvalitní kabeláží či anténou. Údajně by měly pomoci dobrý kabel, sektorová anténa a CM10. Bleskojistky podle zkušenosti nezabírají. Já ale mám všude CM10. Kabel na 2.4 používám kvalitní 5GHz a konektory vyrábím sám a precizně. Ano, všesměrovka není z řad nejlepších, ale karta se mi pálí i na všesměrce za 5 litrů. Přitom u antén není žádná překážka, od které by se signál mohl odrazit z5. A rvát 3 sektory do místa, kde připojuji 15 lidí na max. 400metrů? Doprdele s Atherosem a MK.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 18 years ago

asu píše:Tak jsem tedy pročetl to dva roky staré fórum a jsem zděšen. Prý to způsobuje "Vracení se výkonu" z5 do karty, což může býti nekvalitní kabeláží či anténou. Údajně by měly pomoci dobrý kabel, sektorová anténa a CM10. Bleskojistky podle zkušenosti nezabírají. Já ale mám všude CM10. Kabel na 2.4 používám kvalitní 5GHz a konektory vyrábím sám a precizně. Ano, všesměrovka není z řad nejlepších, ale karta se mi pálí i na všesměrce za 5 litrů. Přitom u antén není žádná překážka, od které by se signál mohl odrazit z5. A rvát 3 sektory do místa, kde připojuji 15 lidí na max. 400metrů? Doprdele s Atherosem a MK.

Zkus tam dat tu bleskojistku a nebo nakonec jedine uz HW AP. Napis pak co a jak.
0 x

roman.smoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod roman.smoker » 18 years ago

Velmi častý problém v kombinaci s všesměrovýma anténama.
Při výběru je dobré poohlídnout po hodnotách PSV.
Jinak doporučuju karty R52 vydrží větší vrácené napětí.

asu píše:Objevil se mi na Mikrotiku následující problém, se kterým si nevím rady: Klienti na 2.4 jedou s pingy od 6-ti do timeoutu, přitom mají kvalitní signál a na stejném kanále nic neruší. Když skenuji okolní sítě, je jedno jestli mám zaplou na kartě anténu A nebo B, měří to pořád to samé. Když přepnu mezi ant. A a B, i klienti jedou pořád stejně. Nevíte někdo, v čem může být problém? Už jsem měnil vše od antény přez kabel až po atheros kartu. Dělá nám to více kusů. Jsou to 532ky. Začínám být zoufalý. Vážně nevím, co s tím.
0 x
S přátelským pozdravem

Roman Kouřil
SAS Networks

Survivor

Příspěvekod Survivor » 18 years ago

Je to i v 5 GHz?
zatim se mi to stalo jen na 2.4
0 x

medved

Příspěvekod medved » 18 years ago

Minulý víkend jsem si hrál s donastavovánim mikrotiku,na rb mam r52 a cm9 ---nastavil jsem na nich regulatory domain na cr a problem byl na svete. Spoj s Cm9 jel bezproblemove jako predtim a spoj s r52 zacal delat divny veci--zacali z nepochopitelnych důvodů litat pingy stabilne mezi 20 - 50ms,stahnul jsem max rychlost na 5,5Mbit a porat beze zmeny.setkal se stim uz nekdo?zajimalo by mě proc to zlobilo jen na ty r52..přislo mi to jako zahada
0 x

asu

roman.smoker píše:Velmi častý problém v kombinaci s všesměrovýma anténama.
Při výběru je dobré poohlídnout po hodnotách PSV.
Jinak doporučuju karty R52 vydrží větší vrácené napětí.

PSV najdu na anténě či to měří přímo mikrotik?

Survivor píše:Je to i v 5 GHz?
zatim se mi to stalo jen na 2.4

Na pětce máme jeden všesměr a také se nám to ještě nestalo. Teï mi jedna karta na 2.4kovém všesměru drží už 2 týdny (kabel 3m 5GHz kvalitní opletení konektory dělané na místě), druhá vydržela 2 dny. Přeletělo nad městem 20 blesků, 10x zahřmělo jednou lupla elektřina a bylo po ní. Dnes jdu měnit komplet vše.

Jestli nebude u karet uznána záruka, zkusím manuálním zásahem obejít spálený přepínač A/B. Jak jsem ji tak opticky studoval, mělo by stačit připájet 2 drátky..
0 x

Survivor

Příspěvekod Survivor » 18 years ago

Připájet 2 drátky bych taky na zničené kartě zkusil. Napiš co a jak se tě povedlo.
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 18 years ago

To zni dobre. Urcite referuj o vysledku.

Pokud by se ukazalo, ze to vzdy dela ten prepinac, a ze tim " tvym" premostenim se vse spravi, delal bych ten tasah snad i preventivne.

Kaja

Survivor píše:Připájet 2 drátky bych taky na zničené kartě zkusil. Napiš co a jak se tě povedlo.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 18 years ago

Ja bych rekl, ze ten prepinac neprepina jen A/B konetor anteny, ale i TX/RX z/do karty.

Mira
0 x

menge

Příspěvekod menge » 18 years ago

miract píše:Ja bych rekl, ze ten prepinac neprepina jen A/B konetor anteny, ale i TX/RX z/do karty.

Mira

Nie som si isty. podla blokovej schemy to vyzera ze prepinat TX/RX je integrovany v chipsete. Treba to skusit. ja by som aj len nemam ziadnu vadnu kartu. ak by niekto poslal, skusim
0 x

asu

No do schematu jsem se ještě nedíval ale podíváte-li se na tu kartu, umezi konektory A a B je osminožičkový šváb a signální cesty z obou konektorů vedou přez něj. Uvažoval jsem tedy logicky, nač tam asi je a zde je závěr:

Při použití obou konektorů musí něco přemostit cestičku Tx k vybranému a Rx k druhému konektoru, popřípadě svést Tx a Rx do jednoho vybraného konektoru při klasickém použití. Při použití již zmíněné logiky lze tedy závadu na tomto polovodičovém přepínači manuálně odstranit přemostěním natvrdo Tx i Rx buïto na jeden konektor (spojit obě signální cesty před švábem a drátkem přitáhnout na čudl konektoru), nebo rozdělit (každá cestička na svůj čudl). Jestli je ale Tx pravá signální cesta nebo levá je zatím ve hvězdách bo čekám jak dopadnou reklamace, až pak budu na kartu pájet. Zem mají oba vývody na 99% společnou.

Budete-li to zkoušet, dejte si pozor na kvalitu cínového spoje a doporučil bych použít i nějaký jiný než zvonkový drátek (pokud možno přímo lanko od orig. pigtailu s napojením země kvůli odstínění) a to co nejkratší (parazitní kapacity, indukce,...)

Až to testnu já a pojede to, udělám návod a fotodokumentaci prací.

Dodatek: Včera jsem opět vyměnil na onom kritickém vysílači novou nově spálenou kartu za novou, předělal kabel, konektory, anténu a po 24 hodinách karta zatím jede.
0 x