❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

TCP rychlost s 1 connection

Návody a problémy s konfigurací.
Bikin

TCP rychlost s 1 connection

Příspěvekod Bikin » 11 years ago

Ahojte,
už se tím trápím delší dobu, proto prosím o radu nebo myslenku spravným směrem:
Mám problém že směrem ke klientům (download) na 1 TCP connection mam cca 10-15mbit ale směrem od klientl (upload) mam na 1 TCP connection 30-40-50mbit
Sít je spojena pres 10ghz pojítka a na páteřní routry je to v pořádku. Problem nastane u routrů které jsou dál spojeny např Duplexním spojem (mikrotik RB800, R52hnd, JRC duplex, BAND=A/N, wireless protocol NV2)
Fasth path = zapnuto a snad splnuji všechny pravidla pro fast path (firewal pouze na input do zarizeni, zarizeni v mode bridge, mimo pripojoveho interface, routovana sit)
QUEUES = only hardware queue (nevím jestli je pri nastaveni potřeba restart RB) dříve tam bylo jine nastavení, bohužel po prepnutí bezezmeny, proto nevím ten restart
u wireless interface/NV2 jsem zkusil QoS= frame priority ale beze zmeny, na 1connection=10-15mbit na 2connection cca 25-30mbit

zkousel jsem prehovazovat frekvence= bez efektu, ale problem se projevuje na vice spojich takřka totožne, na kratším spoji mam cca o 1-2 mbity více ale +/- je to pořád stejné
jedíné čeho dosáhnu vetší a větší upload

nějaký nápad nebo podobné zkušenosti? nebo nakopnutí správným směrem?

případně se ptejte co mám dopnit za informace
Díky!!
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 11 years ago

Místo NV2 na spoji použij nstreme.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

Bikin píše:Ahojte,
už se tím trápím delší dobu, proto prosím o radu nebo myslenku spravným směrem:
Mám problém že směrem ke klientům (download) na 1 TCP connection mam cca 10-15mbit ale směrem od klientl (upload) mam na 1 TCP connection 30-40-50mbit
Sít je spojena pres 10ghz pojítka a na páteřní routry je to v pořádku. Problem nastane u routrů které jsou dál spojeny např Duplexním spojem (mikrotik RB800, R52hnd, JRC duplex, BAND=A/N, wireless protocol NV2)
Fasth path = zapnuto a snad splnuji všechny pravidla pro fast path (firewal pouze na input do zarizeni, zarizeni v mode bridge, mimo pripojoveho interface, routovana sit)
QUEUES = only hardware queue (nevím jestli je pri nastaveni potřeba restart RB) dříve tam bylo jine nastavení, bohužel po prepnutí bezezmeny, proto nevím ten restart
u wireless interface/NV2 jsem zkusil QoS= frame priority ale beze zmeny, na 1connection=10-15mbit na 2connection cca 25-30mbit

zkousel jsem prehovazovat frekvence= bez efektu, ale problem se projevuje na vice spojich takřka totožne, na kratším spoji mam cca o 1-2 mbity více ale +/- je to pořád stejné
jedíné čeho dosáhnu vetší a větší upload

nějaký nápad nebo podobné zkušenosti? nebo nakopnutí správným směrem?

případně se ptejte co mám dopnit za informace
Díky!!

na kolik ms máš nastavenou tdma?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Bikin

hodnotu mam nastavenou na 2ms
zkousel jsem i jine nastaveni ale nezaznamenal jsem zmenu

jeste možna jeden poznatek.
kdyz meřím na zařízeni pres rb->10ghz->rb->5ghz nstreme->rb tak na posledni rb mam v poradku pouze upload, download je tech 10-15mbit
kdyz meřím na zařízeni pres rb->10ghz->rb vse v poradku
kdyz meřím na zařízeni pres >rb->5ghz nstreme->rb vše v poradku
situace je stejne na dvou od sebe vzdalených bodu tím bych vyloucil možnost spatneho spoje a pod

díky za rady!
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

Bikin píše:hodnotu mam nastavenou na 2ms
zkousel jsem i jine nastaveni ale nezaznamenal jsem zmenu

jeste možna jeden poznatek.
kdyz meřím na zařízeni pres rb->10ghz->rb->5ghz nstreme->rb tak na posledni rb mam v poradku pouze upload, download je tech 10-15mbit
kdyz meřím na zařízeni pres rb->10ghz->rb vse v poradku
kdyz meřím na zařízeni pres >rb->5ghz nstreme->rb vše v poradku
situace je stejne na dvou od sebe vzdalených bodu tím bych vyloucil možnost spatneho spoje a pod

díky za rady!

Za predpokladu, ze latence je nejaka rozumna tedy jednotky ms (mena nez 10ms) bych neznaje dalsi podrobnosti site doporucil patrat, zda nekde nedochazi k zahazovani packetu - pri toku tim smerem, ktery je v testu pomalejsi. Vicenasobne TCP spojeni dokaze i tohle prekonat = jednotlive spojeni se rozjede jen an to co mu povoli chybovost. Vice spojeni dohromady pak da celkem dobrou rychlost. Na 10Ghz pripojenem k MT se to ale asi da najit jen pokud ta 10Ghz umi fakt reportovat vsechno co zahodi (preplnene buffery na vstupni brisge apod) a ty MT maji funkcni report ze sitovek (tedy napr ne RB4XX apod ale RB2011 ci dalsi novejsi modely).

Jaka je realna max prenosova rychlost te 10Ghz casti? Na jake rychlosti jsou slinkovane eth porty? (100mbps? 1gbps?)
0 x

Bikin

licence na 10ghz jsou 128QAM, modulace je nastavena na 32QAM (BER = 0)
eth na 10ghz jsou na gbps FD
eth na RB (RB800) gbps FD -propoj s 10ghz zařízením, dále uz jen bezdrátové karty na RB800

latence NV2 jsou +/- do 10ms
0 x

Bikin

DRAKK píše:Místo NV2 na spoji použij nstreme.

je myšleno záložka bezdrátové karty/nstreme/enable nstreme nebo wirelles protocol nstreme nebo NV2 nstreme
0 x

Bikin

ještě me napadlo na hlavnim X86 supermicro routru me nejde přenastavit na ethernet který de do switche queue na hardware only - not supportet for this port
sice testovaní probíhá z jíneho routru ale je propojeny prave s tímto portem pres switch, sít je routovana.
pres torch, btest na 1 conection vidim

na supermicru jsou dve origo sitovky na desce + pro tranzit jsou pridane 2x RB44ge

ale na routru za 10ghz meřím na 1tcp max propustnost 10ghz spoje

:arrow: nebo není zakopaný pes v tom že na jedne RB 800 používám jednu kartu jako přípoj a další 1-3 pro vysílání? že by si to neuměly mezy sebou předat?

protoze když testuju každý spoj zvlášt tak mám 1 connection v pořádku.
0 x

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 11 years ago

Ahojte,
obdobny problem ako Bikina trápi aj mňa. download je ani nie polovica toho čo dá upload.
Keď dám speedtest tak sa dostanem na cca 15Mbps, ale keď skúsim bandwidtchtest od klienta, tak som v pohode na 50Mbps
Sektor: RB411AH+R52Hn+RFelem 90st.+1m pigtaily, klienti SXT Lite
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD

Dalibor Toman

Bikin píše:licence na 10ghz jsou 128QAM, modulace je nastavena na 32QAM (BER = 0)
eth na RB (RB800) gbps FD -propoj s 10ghz zařízením, dále uz jen bezdrátové karty na RB800

reagoval jsem predtim na zpravu, kde figuroval nstreme, tady je najednou NV2. Nejak se v tom nevyznam. Nejak mi taky neni jasne proc kdyz mas licenci na 128QAM pouzivas jen 32QAM (slaby signal ??)

Z modulace samotne se neda urcit jaka je realna propustnost radia. Jde o to, ze pokud nema ta 10Ghz cast dost dlouhe buffery (nevime ani jaky typ radia mas), muze packety snadno ztracet (vetsinou to ma maly vliv ale pokud mas jen malou max propustnost radia tak se to muze projevovat dost).
Muzes zkusit na MT smerem k 10ghz radiu vyrobit shaper nastaveny na rychlost (nebo lehounce pod) co to radio je max schopne prenest. Pokud se ti podari v ty fronte vytunit delku fronty aby nebyla jen par desitek packetu, muze se problem vylepsit.

jinak na MT uz jsem videl i to, ze BW test mezi AP1 a klientem byl OK a BW test z klienta na AP2 (pripojene ke stejnemu switchi jako AP1) byl diametralne rozdilny.
0 x

Bikin

Dalibor Toman píše:
Bikin píše:licence na 10ghz jsou 128QAM, modulace je nastavena na 32QAM (BER = 0)

reagoval jsem predtim na zpravu, kde figuroval nstreme, tady je najednou NV2. Nejak se v tom nevyznam. Nejak mi taky neni jasne proc kdyz mas licenci na 128QAM pouzivas jen 32QAM (slaby signal ??)

Z modulace samotne se neda urcit jaka je realna propustnost radia. Jde o to, ze pokud nema ta 10Ghz cast dost dlouhe buffery (nevime ani jaky typ radia mas), muze packety snadno ztracet (vetsinou to ma maly vliv ale pokud mas jen malou max propustnost radia tak se to muze projevovat dost).
Muzes zkusit na MT smerem k 10ghz radiu vyrobit shaper nastaveny na rychlost (nebo lehounce pod) co to radio je max schopne prenest. Pokud se ti podari v ty fronte vytunit delku fronty aby nebyla jen par desitek packetu, muze se problem vylepsit.

jinak na MT uz jsem videl i to, ze BW test mezi AP1 a klientem byl OK a BW test z klienta na AP2 (pripojene ke stejnemu switchi jako AP1) byl diametralne rozdilny.

omlouvam se za ten nstreme, nikde ho nemam nastaveny byl to puze preklep. melo tam byt napsano duplex
v zalozce protocol wirelles jsem zkousel na nstreme ale bez uspechu, spoj me totalne padal, pouze kdyz jsem vypnul kartu z bridge tak pres MAC telnet to slo vratit

radia mame 1S10 od miraclu
licence jsou již za stejnou cenu takze mame vsude 128QAM a ano z důvodu signalu na utlum mam nastavene na spojich tuto modulaci, rychlosti jsou + 100mbit
navic spoje nebeží na max rychlosti proto nevím zda shaper pred ethernerem má vyznam.

Btest mezi ap1 a ap2 pres switch, z jakého důvodu by mohl byt tyto rozdílný?

:arrow: Me hlavně zaráži jedna vec, při měření internetu bez shapingu mam mam download 10-15 ale upload klidne 30-40 tomuto právě nerozumím. :idea:
0 x

Dalibor Toman

Bikin píše: :arrow: Me hlavně zaráži jedna vec, při měření internetu bez shapingu mam mam download 10-15 ale upload klidne 30-40 tomuto právě nerozumím. :idea:

bud za to muze ta NV2jka (bezne vidim lepsi upload nez download od klienta ale ne v tak vyraznem pomeru). To muze byt zpusobeno bud vlastnostmi NV2 protokolu nebo nejaky rusenim u klienta - zkontrolovat CCQ v obou smerech, zkusit preladit, podivat se co delaji modulace pri prenosu atd
nebo za to muze neco jineho - napriklad ta ztratovost, ktera se muze projevovat jen v jednom smeru (nebo vice v jednom smeru). To se hleda provadenim mereni v ruznych bodech site, kontrolou error counteru na switchich, radiich, test pomoci rychleho pingu (optimalne z linuxu 'ping -A'). Pripadne merenim testerem - ale ten odhali jen chyby vznikle vadnymi sitovkami kabely apod, ne chyby vzn ikle dynamikou provozu a uzpavani casti site mikroburty (tedy pokud se nemeri za bezneho provozu v siti).
0 x

Bikin

Dalibor Toman píše:
Bikin píše: :arrow: Me hlavně zaráži jedna vec, při měření internetu bez shapingu mam mam download 10-15 ale upload klidne 30-40 tomuto právě nerozumím. :idea:

bud za to muze ta NV2jka (bezne vidim lepsi upload nez download od klienta ale ne v tak vyraznem pomeru). To muze byt zpusobeno bud vlastnostmi NV2 protokolu nebo nejaky rusenim u klienta - zkontrolovat CCQ v obou smerech, zkusit preladit, podivat se co delaji modulace pri prenosu atd
nebo za to muze neco jineho - napriklad ta ztratovost, ktera se muze projevovat jen v jednom smeru (nebo vice v jednom smeru). To se hleda provadenim mereni v ruznych bodech site, kontrolou error counteru na switchich, radiich, test pomoci rychleho pingu (optimalne z linuxu 'ping -A'). Pripadne merenim testerem - ale ten odhali jen chyby vznikle vadnymi sitovkami kabely apod, ne chyby vzn ikle dynamikou provozu a uzpavani casti site mikroburty (tedy pokud se nemeri za bezneho provozu v siti).

CCQ je na tom jendom konkretnim spoji 92/92
preladovat jsem zkousel bohužel vždy jsem docílil jen lepšího uploadu
mužes zkusit doporučit na duplex na R52hn kartach nejake jine osvedcene nastaveni krom te NV2? na wirelles protocol=nstreme me to nebeha (jak jsem psal, možná mám neco blbe u sebe nastavene)
z toho linxu to testnu zitra

nař ted jsem jen pro zajimavost zkousel pres 10ghz na jedno rb800 (90mbit tcp 1 conection) na rb 433 ktere je do toho pouze patch kabelem (35mbit tcp 1 connection) ted nevim zda se jedna o nepresnost pri mereni, nebo to propojeni to tak degraduje. RB 433 vsechny porty v bridge
0 x

Dalibor Toman

Bikin píše:mužes zkusit doporučit na duplex na R52hn kartach nejake jine osvedcene nastaveni krom te NV2? na wirelles protocol=nstreme me to nebeha (jak jsem psal, možná mám neco blbe u sebe nastavene)

u nastreme je jeste potreba nastavit v zalozce nstreme na Apcku framer policy na 'best fit'. Jinak je propustnost mizerna (neslepuji se packety) . A pripadne zkusit vypnout CSMA

Bikin píše:např ted jsem jen pro zajimavost zkousel pres 10ghz na jedno rb800 (90mbit tcp 1 conection) na rb 433 ktere je do toho pouze patch kabelem (35mbit tcp 1 connection) ted nevim zda se jedna o nepresnost pri mereni, nebo to propojeni to tak degraduje. RB 433 vsechny porty v bridge

je take dulezite brat v uvahu co ten mikrotik je schopen na svem pomalem CPU zvladnout. RB433 jsou pomale,lepsi by bylo RB4xxAH ale i tak to neni v BW testu schopne merit cokoliv. BW test je IMHO nejak divne napsanej - vzdy vytizi CPU na 100% i kdyz se flaka, takze se neda odhadnout jaka je vykonova rezerva. Nejlepsi je vyssi rychlosti merit na necem vykonnejsim (PCcka atd).
0 x

Bikin

Dalibor Toman píše:
Bikin píše:mužes zkusit doporučit na duplex na R52hn kartach nejake jine osvedcene nastaveni krom te NV2? na wirelles protocol=nstreme me to nebeha (jak jsem psal, možná mám neco blbe u sebe nastavene)

u nastreme je jeste potreba nastavit v zalozce nstreme na Apcku framer policy na 'best fit'. Jinak je propustnost mizerna (neslepuji se packety) . A pripadne zkusit vypnout CSMA

Bikin píše:např ted jsem jen pro zajimavost zkousel pres 10ghz na jedno rb800 (90mbit tcp 1 conection) na rb 433 ktere je do toho pouze patch kabelem (35mbit tcp 1 connection) ted nevim zda se jedna o nepresnost pri mereni, nebo to propojeni to tak degraduje. RB 433 vsechny porty v bridge

je take dulezite brat v uvahu co ten mikrotik je schopen na svem pomalem CPU zvladnout. RB433 jsou pomale,lepsi by bylo RB4xxAH ale i tak to neni v BW testu schopne merit cokoliv. BW test je IMHO nejak divne napsanej - vzdy vytizi CPU na 100% i kdyz se flaka, takze se neda odhadnout jaka je vykonova rezerva. Nejlepsi je vyssi rychlosti merit na necem vykonnejsim (PCcka atd).

je me jasné kde má RB433 strop ale překvapilo me ro rzodilnost meřeni po kabelu, prtoze mezi sebou Rb800-rb400 ma vic než když meřím nekde z x86 10ghz->rb800->na tu rb433

ten nstreme si zkusim nekde nastavit jak radíš, uvídím jak s eto bude chovat

:arrow: u toho queue v interface queue je potreba nastavit i na wireles hardware queue only nebo nechat wirelles? nejaké zkusenosti s timto nastavením? navic je po zmene potřeba zadat reboot zarizeni? :idea:

zkousel jsem jeste menit zabezpeceni spoje s NV2 a i bez i s WEB jsem mel stejne hodnoty, ma cenu to prekovapat do WPA? cetl jsem ze prave s NV2+WEP to ma snizenou propustnost. ale i bez hesla to bezelo stejne.

díky
0 x