Ahoj, mam ve¾ký problém, ale pekne poporade. Kúpil som si RB133 + 3x rádio že si postavím takú malú wifi pre najbližších kámošov, kde pustím net, aby sme ho mali doslova za facku (doteraz som ho púšal cez 1x ovislink ale to bolo len jedným smerom a cez RB133+radio to chcem šíri na 3strany) no problém je v tom že z routeros som úplný debyl, a keïže nemám čas dva dni h¾ada návody a rady tak som sa rozhodol, že tomu kto sa mi bude venova a poradí mi ako to cele nastavi pošlem finančnú odmenu. Ak sa niekto nájde prosím píšte mi na môj mail, a keï sa mi to podarí, a ja to dám dokopy (pošlem peniažky zlatému človeku čo mi s tým helfne), tak to tu zverejním (i s pripomienkami). Myslím že by to mohol byt zaujímavý kompromis pre tých čo neustále odpisujú „h¾adaj“, ale i pre tých čo sa pýtajú stále dookola na blbosti – neviem to ? som s toho blbý? nevadí, chcem to vedie a nauči sa to, samo že za to niečo zaplatím (na školenia nemám čas – len po večeroch).
1. treba mi vysvet¾ova všetko ako blbcovi – po lopate (pracujem vo winboxe), takže asi takto:
IP>addresses>+>address=192.168.0.10 ….. >apply>ok
a pod to prečo to ma by takto a načo to slúži:
týmto nastavíš ip adresu toho a toho a bude slúži k tomu a tomu
2. moja situácia je takáto:
mam ADSL router do ktorého zapojím lankou RB133+3wifi karty, na ADSL routri mam IP 10.0.0.2/255.255.255.0 – a potrebujem nastavi RB133spolu s wifinami (či už cez DHCP alebo napevno IP to neviem) tak aby sa dalo do budúcnosti sledova či mi niekto nezaažuje net a pripadne ho niekedy v budúcnosti môžem obmedzova (tr shaping) (takže asi na pevne IP že?) a tiež by som rád naviazal IP na Mac, aby (u klienta) nedošlo k zneužívaniu ...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Konfigurácia RB133+3wifi
Takže POZOR: ¾udom ako som ja (úplný laik) manuál vôbec nič nehovorí!!!! Ale po objasnení (telefonicky cez skype) som uz aspon trochu v obraze a da sa poveda že som začal.
Ahoj, vopred sa musim poïakova panovi z firmy WaTel, ktorý mi pomohol so základným nastavenim RB133. Dúfam že odmena dorazila??
1. Najskôr si nastavíme IP adresy jednotlivých rozhraní.
Ip> addresses> +> Addresses = 10.0.0.5/24 (musíme da jednu z adries ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 10.0.0.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 10.0.0.255 (nastaví sa samo)
Interface = rozhranie ktorým prichádza net z ADSL routra
Tlačidlo Comment = môžeme si prida komentár k rozhraniu, pre lepšiu orientáciu
Ip> addresses> +> Addresses = 192.168.1.1/24 (adresa ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 192.168.1.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 192.168.1.255 (nastaví sa samo)
Interface = vyber rozhranie ktorým odchádza net ku klientom
Ip> addresses> +> Addresses = 192.168.2.1/24 (adresa ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 192.168.2.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 192.168.2.255 (nastaví sa samo)
Môžeme pokračova pokia¾ si nenastavíme všetky rozhrania.
2. Nastavíme si routovanie – smerovanie internetu??
Ip> routes> +> Dsetination = 0.0.0.0/0 (cie¾ová adresa ku ktorým prichádza net, v tomto prípade ku všetkým adresám rozhraní (jednotlivým Interface), i k adresám zariadení za rozhraniami?? - tak to už neviem)
Gateway = 10.0.0.2 (IP adresa ADSL routru z ktorej sa rozde¾uje net, v tomto prípade ku všetkým adresám rozhraní (jednotlivým Interface), i k adresám zariadení za rozhraniami?? - tak to už neviem)
3. Nastavenie DNS - umožňuje preklada jednotlivé Ip na http – dôležité pre správnu činnos web prehliadača.
Ip> DNS> záložka static> tlačidlo Settings> Primary DNS = 10.0.0.2 (rovnako ako pri brane (gateway) treba zada adresu ADSL routru)
4. Nastavenie času – hlavne kvôli štatistikám, ku ktorým sa možno niekedy dostanem
System> Clock> záložka Time = nastavíme čas
5. Zálohovanie nastavenia – pre pripadne pokusy, ktoré budeme na MT stvára si môžeme nastavenie zálohova.
Files> tlačidlo backup = vytvorí sa záloha s dátumom (napr.: MikroTik-12062007-1917) s typom backup, tuto zálohu môžeme klasickým pretiahnutím do akéhoko¾vek priečinka v pc zálohova a naopak spä nakopírova do Mikrotiku.
tlačidlo restore = (vopred treba vytvorenú zálohu označi) týmto tlačidlom obnovíme nastavenia routru
Pán, ktorí mi s nastavením pomáhal mi tiež nahral nejaký balíček do firewallu a nastavil firewall (cez net) ale ako a nejaky link na ten balíček - to už neviem – nech skúsi napísa niekto z vás (prosím podobne ako som popisoval nastavenie ja, aby to bolo zrozumite¾né aj pre úplných laikov ako som ja).
Postreh: pod¾a mňa má táto kombinácia (RB133+3xCM10) má ve¾mi slabý signál a preto chcem používa RB len ako router (bez wifi) a doň si zapojím externý OvisLink WH-5400CPE (nejde o to ko¾ko to bude stá ale o to že to bude funkčné a ešte sa kopec veci naučím).
Nabudúce sa budem snaži popísa nastavenie rozhrania Wlan, a ak boh dá a bude záujem, tak budem pokračova ïalej.
Ahoj, vopred sa musim poïakova panovi z firmy WaTel, ktorý mi pomohol so základným nastavenim RB133. Dúfam že odmena dorazila??
1. Najskôr si nastavíme IP adresy jednotlivých rozhraní.
Ip> addresses> +> Addresses = 10.0.0.5/24 (musíme da jednu z adries ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 10.0.0.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 10.0.0.255 (nastaví sa samo)
Interface = rozhranie ktorým prichádza net z ADSL routra
Ip> addresses> +> Addresses = 192.168.1.1/24 (adresa ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 192.168.1.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 192.168.1.255 (nastaví sa samo)
Ip> addresses> +> Addresses = 192.168.2.1/24 (adresa ktorú nám pride¾uje dhcp adsl routeru)
Network = 192.168.2.0 (nastaví sa samo)
Broadcast = 192.168.2.255 (nastaví sa samo)
Môžeme pokračova pokia¾ si nenastavíme všetky rozhrania.
2. Nastavíme si routovanie – smerovanie internetu??
Ip> routes> +> Dsetination = 0.0.0.0/0 (cie¾ová adresa ku ktorým prichádza net, v tomto prípade ku všetkým adresám rozhraní (jednotlivým Interface), i k adresám zariadení za rozhraniami?? - tak to už neviem)
Gateway = 10.0.0.2 (IP adresa ADSL routru z ktorej sa rozde¾uje net, v tomto prípade ku všetkým adresám rozhraní (jednotlivým Interface), i k adresám zariadení za rozhraniami?? - tak to už neviem)
3. Nastavenie DNS - umožňuje preklada jednotlivé Ip na http – dôležité pre správnu činnos web prehliadača.
Ip> DNS> záložka static> tlačidlo Settings> Primary DNS = 10.0.0.2 (rovnako ako pri brane (gateway) treba zada adresu ADSL routru)
4. Nastavenie času – hlavne kvôli štatistikám, ku ktorým sa možno niekedy dostanem
System> Clock> záložka Time = nastavíme čas
5. Zálohovanie nastavenia – pre pripadne pokusy, ktoré budeme na MT stvára si môžeme nastavenie zálohova.
Files> tlačidlo backup = vytvorí sa záloha s dátumom (napr.: MikroTik-12062007-1917) s typom backup, tuto zálohu môžeme klasickým pretiahnutím do akéhoko¾vek priečinka v pc zálohova a naopak spä nakopírova do Mikrotiku.
tlačidlo restore = (vopred treba vytvorenú zálohu označi) týmto tlačidlom obnovíme nastavenia routru
Pán, ktorí mi s nastavením pomáhal mi tiež nahral nejaký balíček do firewallu a nastavil firewall (cez net) ale ako a nejaky link na ten balíček - to už neviem – nech skúsi napísa niekto z vás (prosím podobne ako som popisoval nastavenie ja, aby to bolo zrozumite¾né aj pre úplných laikov ako som ja).
Postreh: pod¾a mňa má táto kombinácia (RB133+3xCM10) má ve¾mi slabý signál a preto chcem používa RB len ako router (bez wifi) a doň si zapojím externý OvisLink WH-5400CPE (nejde o to ko¾ko to bude stá ale o to že to bude funkčné a ešte sa kopec veci naučím).
Nabudúce sa budem snaži popísa nastavenie rozhrania Wlan, a ak boh dá a bude záujem, tak budem pokračova ïalej.
0 x
No Borče, doufám si tvrdit že podle tohohle http://routeros.cz/data/mikrotik_seznameni.pdf by to nastavila i moje babka, ona sice víc valí přes windousy než přes linux ale chvilku bádání a mikrotika nastaví.
Jinak tak jak jsi to udělal a rozepsal není zrovna ideální postup. Veřejná ip ti končí na adsl modemu a v případě že budeš chtít přesměřovat nějaký port musíš nastavovat dvojí nat. Ono když to tlalčíš zbytečně přes další router je to vždycky na draka. Opět opakuju, kdyby se ti chtělo hledat, zjistil bys že to jde elegantně vyřešit pppoe tunelem a nastavením adsl modemu jako bridge = ideální a hlavně bezproblémově funkční řešení s možností plně využít mk jako hraniční router
Jinak tak jak jsi to udělal a rozepsal není zrovna ideální postup. Veřejná ip ti končí na adsl modemu a v případě že budeš chtít přesměřovat nějaký port musíš nastavovat dvojí nat. Ono když to tlalčíš zbytečně přes další router je to vždycky na draka. Opět opakuju, kdyby se ti chtělo hledat, zjistil bys že to jde elegantně vyřešit pppoe tunelem a nastavením adsl modemu jako bridge = ideální a hlavně bezproblémově funkční řešení s možností plně využít mk jako hraniční router
0 x
Leeonek píše:No Borče, doufám si tvrdit že podle tohohle http://routeros.cz/data/mikrotik_seznameni.pdf by to nastavila i moje babka, ona sice víc valí přes windousy než přes linux ale chvilku bádání a mikrotika nastaví.
to tvrdim furt ...lenost pul nestesti

0 x
Taze na objasnenie - som z toho uplne vypatlany nevedel som co to je DHCP nevedel som co je DNS nevedel som co je NAT a nevedel som ani kde o tom mam hladat neaky popis - skuste sa vzit do mojej role ked som cital ze nastavi to ci ono ked ja som nevedel ani kde to nastavenie mam hladat - preto som potrebovat zo zaciatku takto do toho vtiahnut (chvalabohu ze sa niekto nasiel a len nekecal ze "hladaj" abo len dal link) ako deti ked sa ucia citat, inak v tomto fore nieco najst je umenie a to hlavne koli takym co tu nepisu k veci. Aj tak ste mi pomohli. dik
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
borec píše:Taze na objasnenie - som z toho uplne vypatlany nevedel som co to je DHCP nevedel som co je DNS nevedel som co je NAT a nevedel som ani kde o tom mam hladat neaky popis - skuste sa vzit do mojej role ked som cital ze nastavi to ci ono ked ja som nevedel ani kde to nastavenie mam hladat - preto som potrebovat zo zaciatku takto do toho vtiahnut (chvalabohu ze sa niekto nasiel a len nekecal ze "hladaj" abo len dal link) ako deti ked sa ucia citat, inak v tomto fore nieco najst je umenie a to hlavne koli takym co tu nepisu k veci. Aj tak ste mi pomohli. dik
Myslim si ,že někdo kdo nerozumí sítim by se do něčeho takového neměl pouštět ,protože pak podle toho ty sítě i vypadají. Neříkam by jste při pohledu na binarní formu streamu měl umět číst jednotlivé pakety ,ale alespoň nějaké základy by jste měl umět a pokud nevíte co je to DNS nebo NAT ,tak by jste to měl buï přenechat "profesionálům" a nebo se to naučit. Věřim ,že vidina internetu zadarmo či i "vidina lehce získaných peněz" je lákavá ale následné rozdělování není zrovna jako Crackovat nějakou hru(a to mluvim z vlastní zkušenosti). Doporučuji tuto knihu(něco z ní můžete najít i na internetu).Dále potom nemůžu opomenout nějaké základní tutoriály ,X-krát zminňovaný manuál a samozřejmě fóra(ale nemůžete na nich očekávat ,že každý bude ochotně učit nováčky síovat ,neb to není 24-hotline ,ale fórum). A pokud máte trochu času a nebojíte se i něco připlatit ,tak nelze než doporučit některé ze školení či setkání. Takto nabyté zkušenosti se budou v praxi určitě hodit.
0 x
-
ale to on evidentne vedel, v prvnim prispevku se snazil poprosit ani ne tak o radu ale o to aby mu to nekdo nastavil.
Alespon tak jsem to pochopil ja.
Klidne mu to nastavim, staci mu nejake zakladni nastaveni ktere by mel tady kazdej zvladnout za 5 minut. Jestli to bude chtit nejak sloziteji tak uz je na nem aby se o tom neco naucil a upravil si to podle sebe ne?
Alespon tak jsem to pochopil ja.
Klidne mu to nastavim, staci mu nejake zakladni nastaveni ktere by mel tady kazdej zvladnout za 5 minut. Jestli to bude chtit nejak sloziteji tak uz je na nem aby se o tom neco naucil a upravil si to podle sebe ne?
0 x
rroxtedy píše:Tak když tam má chybičku,tak mu někdo poraïte, jak to má opravit...Tokových návodů by tady mohlo být víc....
Koukam, dalsi forum, stejny pozadavky na wizzard like navody.

0 x