❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

při výpadku internetu přesměrování na informační stránku

Návody a problémy s konfigurací.
venna
Kontaktovat uživatele:

při výpadku internetu přesměrování na informační stránku

Příspěvekod venna » 18 years ago

Prosím o radu, jak přesměrovat všechny klienty při výpadku internetu na stránku, kde bude informace o výpadku.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 18 years ago

TOhle by bylo skvele, nema nekdo napad jak na to ? :)
0 x

bryketa

Příspěvekod bryketa » 18 years ago

soooc píše:TOhle by bylo skvele, nema nekdo napad jak na to ? :)

tlacitko hledat... pripadne stryc "Google" by vedel taky
0 x

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 18 years ago

Asi takto: zapnout netwatch, aby pingal na nějaky server v Internetu a pokud by byl nedostupný, tak by se spustil script, který by aktivoval (enable) pravidlo ve firewallu (pravidlo ve firewallu by nedelalo nic jiného než bralo z adress listu adresy, které mají být přesměrovány na danou IP (www) - můžete dát tedy celou sí 0.0.0.0/0). Daný www server musí být akorát v jiné síti než uživatelé. Asi tak by to mělo fungovat:)
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fra.iesus » 18 years ago

Spreamer píše:Asi takto: zapnout netwatch, aby pingal na nějaky server v Internetu a pokud by byl nedostupný, tak by se spustil script, který by aktivoval (enable) pravidlo ve firewallu (pravidlo ve firewallu by nedelalo nic jiného než bralo z adress listu adresy, které mají být přesměrovány na danou IP (www) - můžete dát tedy celou sí 0.0.0.0/0). Daný www server musí být akorát v jiné síti než uživatelé. Asi tak by to mělo fungovat:)

Asi hloupa otazka, ale preci otazka: proc v jine siti (segmentu, hadam ;o) ) ?
0 x

Mickey

Příspěvekod Mickey » 18 years ago

Asi taky hloupa otazka: a nechtelo by to pri dostupnosti netu vratit zase zpatky? :-)

Mickey
0 x

jiri.cestr

Příspěvekod jiri.cestr » 16 years ago

Tož já to mam vyřešené, ale problém mi dělají DNS.

V době kdy vypadne konektivita se explorer prostě zblázní a ikdyž používám DNS cache a klient je směrován jen na tuhle (DNS1: 192.168.10.1 ; DNS2: 192.168.1.1) tak bez konektu na DNS v NETu to prostě nemaká, explorer hledá server google.com kterej nenajde a vyhodí chybu, tím ani nezačne načítat tu mojí hezkou omluvnou stránku. Pokud v době výpadku zadám do DNS/STATIC; name:www.google.com; address: 192.168.2.2; ttl:30s tak v tu chvili mi to maká.

Asi takhle:

/tool netwatch
add comment="GW" disabled=no down-script=":log warning (\"NIX nejde! \
*********************\")\r\n\r\n/ip firewall nat { enable [find comment=HTTP_REDIRECT] \
}" host=195.47.235.3 interval=20s timeout=5s up-script=":log warning (\"NIX OK! \
*********************\")\r\n\r\n/ip firewall nat { disable [find comment=HTTP_REDIRECT] \
}"

/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="HTTP_REDIRECT" disabled=yes dst-port=80 \
protocol=tcp src-address-list="!vyjimka" to-addresses=192.168.2.2 to-ports=80

potřeboval bych nějak poradit s tim zbytkem :roll: DNS
Jinak do address = vyjimka si muzete zadat IP, ktere se toto pravidlo nebude tykat, takze si muzete kontrolovat co se deje.
Já chod DNS zatim zálohuji ze sousedova ADSL připojení :twisted: tak to tak nějak maká, ale na každý má tuto možnost.
0 x

jiri.cestr

Tak trocha hledání na WEBu a už to fachčí jak má :mrgreen:

Kde 195.47.235.3 je testovaná IP (NIX.cz)
192.168.2.2 je IP kde běží Apache se stránkou "Nejde internet"
proměnná "vyjimka" lze v address nastavit IP které se tohoto pravidla týkat nebudou, bohužel static DNS se tím pro vyjimku neodblokuje.
V DNS ".*\\.*" znamená jakákoliv DNS adresa, jinak se mi to nastavit nepovedlo.
V Apache (httpd.conf) si nastavte chybovou stránku 404 (většinou kolem řádku 914: ErrorDocument 404 /index.htm) na ten samý Index.htm co je ta omluvná stránka, jelikož když někdo bude mít zrovna např.:
http://www.ispforum.cz/janevimco/neco ;; tak mu to hodí chybu 404, jelikož není v rootu stránky...

zde je export z terminálu (lze okamžitě vložit do MK)

/tool netwatch
add comment="NIX.cz" disabled=no down-script=":log warning (\"NIX nejde! \
*********************\")\r\n\r\n/ip firewall nat { enable [find \
comment=HTTP_REDIRECT] }\r\n/ip dns static { enable 0 }" host=195.47.235.3 \
interval=30s timeout=5s up-script=":log warning (\"NIX je OK! \
*********************\")\r\n\r\n/ip firewall nat { disable [find \
comment=HTTP_REDIRECT] }\r\n/ip dns static { disable 0 }"

/ip dns static
add address=192.168.2.2 disabled=yes name=".*\\.*" ttl=25s

/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="HTTP_REDIRECT" disabled=yes \
dst-port=80 protocol=tcp src-address-list="!vyjimka" \
to-addresses=192.168.2.2 to-ports=80
0 x

mara666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mara666 » 16 years ago

Zajímaví scriptík. Když nám vypadne internet automaticky se zapne záloha, zajímalo by mne zda je možné uživatele upozornit na informaci, že nyní je internet připojen pře zálohový spoj? Je to možné pomocí tohoto scriptu dosáhnout?
0 x
SEO, SEM, WISP MarekStejskal.cz

jiri.cestr

mara666 píše:Zajímaví scriptík. Když nám vypadne internet automaticky se zapne záloha, zajímalo by mne zda je možné uživatele upozornit na informaci, že nyní je internet připojen pře zálohový spoj? Je to možné pomocí tohoto scriptu dosáhnout?

No tento skryptík neřeší přesměrování na jiné připojení (záložní) ale jen přesměrování na jistou stránku na lokální HTTP server, kde je napsáno něco jako "Omlouváme se za výpadek"
0 x

mewriksh

Příspěvekod mewriksh » 16 years ago

Ahojky tak jsem to zkousel ale nejak mi to zaboha nechce slapat, podle toho co jsem koukal tak se mi nechce rozjet ten netwatch aby to spustil...
Mam verzi 3.11, je to delane i pro tuto verzi???

Pokud ne dokal by to nekdo prepsat...sedel jsem u toho asi tak 6h az jsem z toho malem zcvoknul...uz fakt nevim...
Chtel bych neco udelat takoveho v nasi siti...na serveru vse pripraveno na ip 10.10.10.10 port 8080

dik moc za rady a pripadne jeste dalsi vychytavky...
0 x

waclaw66

Příspěvekod waclaw66 » 15 years ago

Me to taky nefunguje. Zjistil jsem, ze pokud je ve scriptu radka:

Kód: Vybrat vše

/ip dns static { disable 0 }

tak se ten script nevykona. Pritom z terminalu normalne funguje.

RB600 3.10
Nejaky napad?
0 x

waclaw66

Příspěvekod waclaw66 » 15 years ago

waclaw66 píše:Me to taky nefunguje. Zjistil jsem, ze pokud je ve scriptu radka:

/ip dns static { disable 0 }

tak se ten script nevykona. Pritom z terminalu normalne funguje.

RB600 3.10
Nejaky napad?

Tak jsem nasel reseni. Vypada ze nedokaze najit polozku 0, pokud se polozka zada jinym zpusobem, napr. find tak to bezi.

/ip dns static { disable [find address=192.168.1.1] }
0 x

forkman
antispam: Ano

Příspěvekod forkman » 15 years ago

Čau pánové, asi jsem taky lama, ale na 3.22 mně to nefunguje. Nemyslím tím ten netwatch, ale ten redirect. Potřebuju to na přesměrování neplatičů, takže mě netwatch netrápí, ale vždycky to píše stránka nenalezena. Zkoušel jsem i na routeru snifovat pakety a tam je vidět, že se to spojení fakt přesměruje, ale ten web server vevnitř už neodpověděl. Nevíte někdo co dělám blbě? :D
0 x

netko

Příspěvekod netko » 15 years ago

. :oops:
Naposledy upravil(a) netko dne 25 Jan 2010 15:02, celkem upraveno 1 x.
0 x