❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Srovnani karet, vhodne zarizeni na paterni spoj v 5GHz

Návody a problémy s konfigurací.
kacer

Srovnani karet, vhodne zarizeni na paterni spoj v 5GHz

Příspěvekod kacer » 11 years ago

Zdravim panove,

nemate nahodou nejaky odkaz na srovani karet, ktere pouzivame pro mikrotik? Co je rozumne pouzivat, cemu je vhodne se vyvarovat, ktere karty neni dobre davat do jednotlivych zarizeni atd? Alternativne co je lepsi reseni na vystavbu paterni trasy?

Do nedavna jsem veril, ze R52Hn v RB433AH je to nejlepsi a nejekonomictejsi reseni. Bohuzel jak se ukazalo, dat vic nez jednu kartu do RB433AH treba na uplink, vysilani na dalsi bod a vsesmer pro klienty, je uplna katastrofa! K tomu pouzit pigtail kratsi nez 3m, znamena rychlou smrt pro kartu. Na jeden kilometr s dvoupolaracni antenou se to spisklo 130/130, Btest nameril treba 80/60MBps ale klientum doma jel internet sotva 4 - 6Mbps, coz pred upgradem bylo klidne 12 - 15 MBps. Kdyz pridam treba 2x RB411AH, kazda at si sefuje sama svuj smer tak ejhle, klientum to jede 12 - 18Mbps.

Pak mi kolega rekne, ze obyceny Nanobridge M5 proti dvoupolarizacnimu sektoru s Rocketem se na 2,8Km spisknou na 270/300Mbps a realne tam protahne 130/100Mbps.

Vim ze kazdeho ISP je to know-how, ale muzete se prosim podelit o cenne informace, co je podle vas nejekonomictejsi reseni na paterni spojem v 5GHz, jake karty pouzivat a cemu se vyvarovat? Urcite se to uz nekde resilo, jen jsem se k tomu neprokousal, je zde tolik uzitecnych informaci, az to nestiham vsechno strebat.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

kacer píše:Zdravim panove,

Do nedavna jsem veril, ze R52Hn v RB433AH je to nejlepsi a nejekonomictejsi reseni. Bohuzel jak se ukazalo, dat vic nez jednu kartu do RB433AH treba na uplink, vysilani na dalsi bod a vsesmer pro klienty, je uplna katastrofa!

pokud nejsem RF alchymista (resp nechci ztracet casu hranim si s blbostma jako stineni karet, pigtailu apod), dam do jednoho kovoveho boxu jen jenu kartu. A ejhle ono to funguje.
kacer píše:K tomu pouzit pigtail kratsi nez 3m, znamena rychlou smrt pro kartu.

bezne pouzivame pigtaily cca15-20cm - z karty rovnou do anteny
kacer píše: Na jeden kilometr s dvoupolaracni antenou se to spisklo 130/130, Btest nameril treba 80/60MBps ale klientum doma jel internet sotva 4 - 6Mbps, coz pred upgradem bylo klidne 12 - 15 MBps.

pokud jsou ty karty v jedne krabici tak se neni co divit. Typicky projev - BW z AP na klienta OK, uplink sam o sobe take OK ale jakmile tok ke klientovi ma bezet jak uplinkem tak APckem tak to nefunguje. Cili karty se navzajem ovlivnuji. Krasne si o tom muzes presvedcit, kdyz pustis BW test jen na uplinku a pak si pustis dalsi test jen mezi AP a klientem. Nema smysl sledovat prenosovku (RBcko bude mit samo problemy s 2ma BW testy) ale koukat se co dela CCQ na tech kartach v jednom boxu. Doporucuju prostridat smery tech BW testu (send/receive). No a pak zjistis, ze i kdyz ty karty jsou od sebe 200MHz tak CCQ stoji za prd.
kacer píše:Kdyz pridam treba 2x RB411AH, kazda at si sefuje sama svuj smer tak ejhle, klientum to jede 12 - 18Mbps.

bingo.
Dalsi aspekt muze byt, ze Nkove karty docela papaji. Treba DBII ma v datasheetu tusim az 7W spickove spotreby. Samozrejme musela by byt okourena na plny vykon. Ale i tak jsme s nimi zaznamenali problemy s rebooty RBcek - zvlaste pak pokud byly napajeny jen 12V. Mit tam ty karty 2 ci dokonce 3 ...
kacer píše:Pak mi kolega rekne, ze obyceny Nanobridge M5 proti dvoupolarizacnimu sektoru s Rocketem se na 2,8Km spisknou na 270/300Mbps a realne tam protahne 130/100Mbps.

Ubiquity radia nepouzivame. Ale v tomhle pripade si dovolim tvrdit, ze na 20Mhz kanale to nebude. Takze az si na tom MT zapnes pomocny kanal v Nku tak taky uvidis tyhle rychlosti. Kdyz jsem to testoval (uz docela davno - ROS 5.13, vzdalenost 3.7km) tak jsem v UDP BW testu take dosahl 230mbps (TCP nebylo jak seriozne otestovat, protoze ty RBcka jednak nemeli 1gbps porty a jednak nebyl na cem takovy tok vygenerovat).

kacer píše:Vim ze kazdeho ISP je to know-how, ale muzete se prosim podelit o cenne informace, co je podle vas nejekonomictejsi reseni na paterni spojem v 5GHz, jake karty pouzivat a cemu se vyvarovat? Urcite se to uz nekde resilo, jen jsem se k tomu neprokousal, je zde tolik uzitecnych informaci, az to nestiham vsechno strebat.

v posledni dobe pouzivame v podstate jen R52Hn. Take mame DBII karty.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

Obecne, nepouzivat vice kartove RB...nebo pouzivat a osazovat max dvema kartama a jeste rozumne tlumit (krajni reseni). Pokud chces budovat sajt s vice AP, tak co antena=samostatne RB. Nejlepe v kovovem boxu nebo jeste lepe Groove a cele to potom terminovat v nejakem switchi/routeru.
Karty pouzivame vyhradne R52/R52H a problem s nimi neni.

//sry za duplicitu, Dalibor byl rychlejsi :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

kacer

Nejake dalsi zkusenosti s UBNT ci dalsi techologii? Ty karty me zajimaji pomerne vic, trochu mi hloda hlavou, kde vyrobce udelal chybu, kdyz jejich karta ma problem v RB, pritom jiny vyrobce ma daleko lepsi podminky. Priklad - R52Hn ma udajne problem s timesloty, DBii stavi na uplne jine koncepci radia, nez ostatni vyrobci. Moc do jejich politiky nevidim, snad nekdo objasni.

Docela me to vsak zarazi, kdyz se musi odstinit vsechny karty od sebe. Nejjednodusi je dat vsechny tri karty do jedne masiny a tu instalovat do jedne vlhkotesne krabice. Jak ekonimicke a prakticke... ted aby na kazdou kartu bylo samotne RB v kovouvem pouzdre a samotne krabici.

Jinak jsi mel pravdu, na 20MHz kanale to nebylo, pouzival se 40MHz a tam to realne odpovidalo.

Me prave zajimaja, zda neni spis vhodnejsi pouzit treba rocket pripojeny na JRC 24 MIMO antenu, nez se pachtit s kazdym RB, kartou, krabici, vlhkotesnou krabici a pigtailem. Zda neni lepsi pouzivat jine technologie a spojit to pouze pres ETH.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

zajímavý jak se tvoje příspěvky během psaní obrací proti sobě. Na začátku nechceš o víc zařízeních ani slyšet a u rocketu ti to najednou nevadí. Přitom si můžeš RBčko poskládat do verze rocketu taky.

Něco jednoduchého neni nejlepší. Takže pěkně TOUGHswitch a do něho napíchat RBčka případně ubnt podle své koncepce sítě a za každou antenou mít jednotku podle vzoru FOD a seš šťastnej člověk. To že to spojí 5 minut práce na víc při skládání neni nic v porovnán s tim běhat okolo 3 kartový mrchy která ruší sama sebe.

Jinak sem nepochopil co si myslel tim "DBii staví na úplně jiné koncepci radia"... všechny ty karty maji stejný chipset!! a kdyby tě to zajímalo tak DBii doporučuje omezit rychlost karty na MCS12 což se dá vyložit tak, že nekvalitní karta je právě od nich když nezvládne 64QAM.

A vlastně proč se zabývat kartami když dneska máš drtivou většinu boardů s wifinou na sobě? Vlastně nový chipsety wifin jsou už jedine na nových RB911 takže máš defakto pouze jedno řešení čimž tohle vlákno posrádá smysl.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

kacer

K objasneni, proti jinym zarizenim nic nemam a nevim z ceho byl vydedukovany tento zaver.? Spis me zajima, co se dnes opravdu pouziva, jake ma kdo s cim zkusenosti a snazim se pochytit co nejvice uzitecnych rad.

Na ty karty jsem se ptal z urciteho duvodu, jelikoz prakticky vsude nam vysi 3 kartove RB + nekde i sestistovky a osmistovky s 5 kartami. Prijit s koncepci, ve ktere by se vse predelalo na UBNT radia, rockety ci dalsi masiny o kterych treba ani nevim ze se pouzivaji, tak me rovnou v praci odstreli. Proto se zajimam o srovnavaci testy karet a zkusenosti, at se nebastlim v necem, co postrada logiku (snad jsem si ted nenabehl) Samozdrejme pokud se radia ve vetsi mire nez je zdravo rusi sami navzajem v tech masinach, urcite budu mit ted snahu pri nejakem upgrade s touto informaci pracovat.

Ptam se a procitam prakticky vse, co se sitariny tyka a zajimam se o tuto oblast. Z toho vlakna si odnasim pomerne dost informaci. Ano, je to jistym zpusobem tahani informaci, jsem vsak opravdu, ale opravdu rad za jakoukoliv pripominku a radu od vas zkusenejsich.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

kacer píše:Na ty karty jsem se ptal z urciteho duvodu, jelikoz prakticky vsude nam vysi 3 kartove RB + nekde i sestistovky a osmistovky s 5 kartami. Prijit s koncepci, ve ktere by se vse predelalo na UBNT radia, rockety ci dalsi masiny o kterych treba ani nevim ze se pouzivaji, tak me rovnou v praci odstreli.

Tak na to odstřelení se rovnou připrav :) Všichni jsme měli 3portové plné mikrotiky nebo rb600/rb800. Ted už zbyli jenom tam kde není ještě takový trafic a ještě to tak nějak stíhá. Každý nový upgrade vysílače se rovná předělávka na solo antena + mikrotik.
Na spoje víceméně používáme rb911. Pokud se ti to nechce bastlit do nějaké krabice tak se to dá koupit už hotové http://routerboard.com/RB912UAG-5HPnD-OUT (ale je to v plastovém boxu což není ideální)
Případně na single polarizační spoj stačí Groove.
Sektory to samé, kovový box za sektorkou (prodává se už hotové) a do ní dříve rb711GA, nyní rb912. Všechny ty sektorky a spoje natahat FTP kabelem a zakončit do POE panelu. A z něj do rb2011 která routuje/switchuje podle potřeby.
Někdo nemá rád rb911/912 tak raději použije rb411AH + R52Hn. Pokud ještě něco chceš vědět tak se ptej...
0 x

Dalibor Toman

honzam píše:Sektory to samé, kovový box za sektorkou (prodává se už hotové) a do ní dříve rb711GA, nyní rb912.

proc ne 911? Pouzivas snad na neco ten PCI slot?
takze dokupujes L4 licence? Takze to pak uz neni cenove vyhodne ?
0 x

hapi

honzam píše:Sektory to samé, kovový box za sektorkou (prodává se už hotové) a do ní dříve rb711GA, nyní rb912.

kdo dělá hotovej kovovej box za velkej ubnt sektor?
0 x

kacer

honzam píše:
kacer píše:Na ty karty jsem se ptal z urciteho duvodu, jelikoz prakticky vsude nam vysi 3 kartove RB + nekde i sestistovky a osmistovky s 5 kartami. Prijit s koncepci, ve ktere by se vse predelalo na UBNT radia, rockety ci dalsi masiny o kterych treba ani nevim ze se pouzivaji, tak me rovnou v praci odstreli.

Tak na to odstřelení se rovnou připrav :) Všichni jsme měli 3portové plné mikrotiky nebo rb600/rb800. Ted už zbyli jenom tam kde není ještě takový trafic a ještě to tak nějak stíhá. Každý nový upgrade vysílače se rovná předělávka na solo antena + mikrotik.

A kruci, nase sit je v predpotopni stukture!!! OK, tedy vsechny ty plechove boxy, jak jsem je pracne vytahoval z vlhkotesnych krabic, tak ted abych je tam vracel a snazil se co nejvice odstinit masiny od sebe. :? Ja vedel ze se to nekdy vymsti. Dik za informaci.

Ok, jak tedy vypada koncepce sajtu a co se vse na nem vyskytuje? U nas doposud panuje jeden tri a vice kartovy mikrotik v palastove vlhkotesne krabici pouze na distancnich sloupcich, osazeno R52 nebo R52Hn, par pruchodek a drzak na sloup. Pigtaily 2-3m dlouhe k antenam na vylozniku, at jsou co nejdale od sebe. Napajeno pres POE

Jake propustnosti realne dosahujete na sajtu a do jakeho poctu klientu je vhodne pouzit treba ty RB911?

Pouzivate i ty radia od ubiqiti, rockety atd? hodne lidi si to pomerne chvali, tak se ptam jen na prakticke zkusenosti.

Sit routovana, v bridge nebo resite skrz vlany? (pomerne dost hloupy dotaz, cisco jsem zanechal pred zaverecnym certifikatem, postih si ponesu asi dlouhodobe)

SERVER - pouzivame desku od supermicra, na nem bezi Gento. Je tam nasazeny kvuli prekladu adres, dns, routovani atd.. Prusvih ze s tim umi pouze dva lide. Mikrotik x86 tohle udajne vse nezvlada (toto berte jako "jedna baba povidala" zatim jsem po tom nepatral a moc se nevyznam, jen mi je divne ze kdyz se zminim o Gentu, tak si ostatni kolegove klepou na celo)
0 x

zvukarmiso

Příspěvekod zvukarmiso » 11 years ago

hapi píše:

kdo dělá hotovej kovovej box za velkej ubnt sektor?

neviem kto ich dela ale tu to mozes kupit
http://www.lancentrum.eu/kat2/sk/27/148/Odrusovace
0 x

hapi

ty tam vidíš kovovej box pro RB912? já ne
0 x

honzam

Dalibor Toman píše:

proc ne 911? Pouzivas snad na neco ten PCI slot?
takze dokupujes L4 licence? Takze to pak uz neni cenove vyhodne ?

Když do 911 koupíš Level4 tak jsi na tom cenově hůř než rb912

hapi píše: kdo dělá hotovej kovovej box za velkej ubnt sektor?

Ubnt sektory nepoužíváme, používáme Raytra s kovovým boxem. Někdo je tu nedávno nabízel. V boxu je místo přesně na rb912
0 x

honzam

kacer píše:Ok, jak tedy vypada koncepce sajtu a co se vse na nem vyskytuje?

Jak jsem psal, co sektor to mikrotik rb912. Uplink - rb911 nebo 10Ghz nebo libovolné jiné pojítko.
Vše zakončeno do poe panelu. Ideálně 8port a více. A u nás zakončeno do rb2011. Případně někdo používá tough-switch.
Celé zálohované bateriemi.

Jake propustnosti realne dosahujete na sajtu a do jakeho poctu klientu je vhodne pouzit treba ty RB911?

Dual sektory nepoužíváme, kvůli rušení se nám neosvědčili. Čili celková propustnost sektoru pomocí nv2 cca 30Mbit

Pouzivate i ty radia od ubiqiti, rockety atd? hodne lidi si to pomerne chvali, tak se ptam jen na prakticke zkusenosti.

Nemůžu sloužit, od UBNT používáme pouze Airfiber a Aircam

Sit routovana, v bridge nebo resite skrz vlany? (pomerne dost hloupy dotaz, cisco jsem zanechal pred zaverecnym certifikatem, postih si ponesu asi dlouhodobe)

Sit routovana pokud se jedná o bezdrát. Pokud se jedná o zasítovaný panelák/bytovku tak to řešíme přes VLANy.

SERVER - pouzivame desku od supermicra, na nem bezi Gento. Je tam nasazeny kvuli prekladu adres, dns, routovani atd..

Na serveru máme linux. Nevím jakou distribuci, to jde mimo mě. Na něm BGP, OSPF + shaping. Mikrotik se dá použít jen do menších toků
0 x

Dalibor Toman

honzam píše:Když do 911 koupíš Level4 tak jsi na tom cenově hůř než rb912

aha prehlidl jsem ze 912 ma L4 - predpokladal jsem, ze bude mit L3 jako 911. To vse vysvetluje...
0 x