❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optický spoj dvou RB2011

Návody a problémy s konfigurací.
MiDo

Optický spoj dvou RB2011

Příspěvekod MiDo » 11 years ago

Zdravím,

řeším spojení dvou RB2011 optickým kabelem. Čekají mě určitě problémy i s konfigurací jako takovou, ale momentálně řeším jak to udělat s adresami.
Zapojení je trochu naznačené na přiloženém obrázku, ale pro vysvětlení:
- do prvního RB je přiveden internet, je tady připojen NAS server a Media server na který přistupují televize, dále počítače, tiskárna apod.
- do druhého RB jsou připojeny počítače a televize

Je vhodnější mít na obou routerech DHCP server nebo jenom na prvním? Z mého pohledu by bylo nejlepší aby bylo vše v jedné síti, už jen kvůli televizím a jejich přístupu na ten media server.
Díky

Obrázek
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Urcite DHCP jenom jedno a mit to v bridgi nebo switchi ty RBcka.
Me spis zarazi ze mas oddeleny NAS a media server a nemas to v jednom, to ti pak celkem docela zere.
0 x

MiDo

Ladik píše:Urcite DHCP jenom jedno a mit to v bridgi nebo switchi ty RBcka.
Me spis zarazi ze mas oddeleny NAS a media server a nemas to v jednom, to ti pak celkem docela zere.

Je to v jednom, jenom jsem to tak blbě napsal/namaloval
0 x

MiDo

Nemohl by mi prosím někdo poradit jak na to nastavení? Pořád se mi to nedaří zprovoznit...
Potřeboval bych poradit asi především z tou druhou stranou (RB2011_2), předpokldám, že na té první nemusím dělat nic když tam již je DHCP server a vše je v bridgi...

Díky
0 x

DrWiza
antispam: Ano

Příspěvekod DrWiza » 11 years ago

vyhod ten druhej RB2011 a hod misto nej media konvertor a switch, vypadnou ti problemy s nastavenim. Stejne je tam uplne zbytecne ( usuzuju z informaci co si tu napsal)
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 11 years ago

Nestačilo by prostě zapnout obě ty switch skupiny (ether1-5 a ether6-10) a bridge těch dvou skupin s SFP + přihodit až na ten bridge nějakou IP na management? Tím by měla ta RB2011 fungovat jako mediakonvertor se switchem.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

MiDo

DrWiza píše:vyhod ten druhej RB2011 a hod misto nej media konvertor a switch, vypadnou ti problemy s nastavenim. Stejne je tam uplne zbytecne ( usuzuju z informaci co si tu napsal)

Díky za tip a máš pravdu - dneska už to vím, ale už mám oba ty RB a jinak by mi byly na nic pokud je nepoužiju tady...
0 x

MiDo

Myghael píše:Nestačilo by prostě zapnout obě ty switch skupiny (ether1-5 a ether6-10) a bridge těch dvou skupin s SFP + přihodit až na ten bridge nějakou IP na management? Tím by měla ta RB2011 fungovat jako mediakonvertor se switchem.

Díky! Přesně toto jsem potřeboval... Spoj již funguje a ze zařízení za druhým RB se dostanu jak na Media Server tak i do internetu.
Pouze mi nejde do hlavy, proč ten druhý RB nemá ping nikam do internetu ani nikam jinam dál. Pouze na ten první RB.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 11 years ago

to bude tím že asi nemá nastavenou bránu
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 11 years ago

Zcela určitě. Nastavit jako výchozí bránu adresu toho prvního RB a pošlape to jak má.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

MiDo

Díky pánové... Vše už funguje dle představ.
...to je tak když něco nastavuje lama :roll:
0 x