❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

spoj 2km - RB433 (2xR52+1xR52n) vs. RB411 (1xR52)

Návody a problémy s konfigurací.
Mr. Knorr

spoj 2km - RB433 (2xR52+1xR52n) vs. RB411 (1xR52)

Příspěvekod Mr. Knorr » 11 years ago

Dobry den, prosim o názor, předem dekuji :)

propojení dvou mist, vzdalenost 1800 metru, prima viditelnost, fresnelka uplne volna. Praha 4, hodne zaruseno...

mam k dispozici:

lokalita 1 - RB433 a v nem tri karty - 2x R52 + 1x R52n + 24dbi 5ghz parabola na strese domu s krasnym vyhledem prez udoli

lokalita 2 - RB411 a v nem jedna R52 s směrovkou 18dbi - je to cely jedno kompaktni zarizeni vestaveny v antene.

Cilem této operace je rozdělit se o vdsl pripojeni 30mbit/1,5mbit v lokalite 2, všechny tyhle věci mam doma, takze me to nebude nic stat. Otazka je - mam sanci na takovou vzdalenost?
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Proskenuj nejdriv jednu polarizaci pak druhou vcetne Freq usage a uvidis kde bude víc volno. Pak zkus postavit spoj na R52 se zapnutym nstream a uvidis.
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 11 years ago

,,RB411 a v nem jedna R52 s směrovkou 18dbi,,

směrovka je myšleno nějaká panelová anténa ? Asi by bylo lepší použít taky 24 parabolu. Kdyžtak sem hoď foto kdyby jsi nevěděl co to je.
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

Mr. Knorr

frito: ano, je to tak, je to panelova 18dbi a v ni vestaveny rb411 s r52.

dneska pokusne namontovano, anteny jsem namiril na sebe tak zhruba od oka, v pasmu 2,4ghz na sebe trosku vidi se signalem max 10db pri vertikalni polarizaci, v horizontalni vubec nic. 2,4 je u nas mooooc zaruseny, skousel jsem to v 5ghz pasmu a vubec nic, prosel jsem vsechny frekvence. Mam podezreni ze ta parabola u me na strese ve pouze 2,4, protoze kdyz prepnu do 5ky pasma a dam sken siti v okoli, nenajde vubec nic. Kdyz na tu samou kartu dam proutek 5dbi vsesmerku tak vidim kolem sebe asi patnact siti, nektere i se silnym signalem, protoze jsou ode me asi tak dva domy...
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

tak pokud mas hokej uz jen v antenach, tak to neni dobry a akorat se do toho zamotavas... identifikuj si nejprv anteny,esi nemaj popisky, udelej foto bo ji najdi obrazek na netu, hod to sem a uvidime co to mas za bazmeky...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Mr. Knorr

Tak jsem byl na strese a vyfotil jsem to, prosim hod na to oko. Zadny popisek to nemá, ta anténa byla na baraku uz když jsem se nastehoval, takze vůbec nevim co je to zac...
Přílohy
PC170467.jpg
PC170467.jpg (102.6 KiB) Zobrazeno 3140 x
PC170466.jpg
PC170466.jpg (124.93 KiB) Zobrazeno 3140 x
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

ufff to me prijde jako 2G4 antena...s tou v 5tce moc neuspejes...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

CO vlastne potrebujes vytvorit ? V dane lokalite mas dostupnych 20/20mbps za 350,- od www.praha12.net ... Pokud pripojis obe mista jejich siti, tak je budes mit ciste v jedne siti bez natu ... 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Mr. Knorr

V lokalite 1 je zavedene vdsl se smlouvou ještě na rok a pul a nejde zrusit, chci mit propoj kvůli sdileni velkych souboru a ruznych jinych sitovych zarizeni, které používáme a musel bych je slozite natovat mezi dvěma ip adresama nebo resit tunely, s tim ze u prahy12.net asi nedostanu za 350kc verejku. Vsechen hardware mi lezi doma bez vyuziti a ta prima viditelnost prez udoli k tomu primo vybizi... A když uz nic jiného, tak je to aspoň hracka...
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Za 350,- dostanes i verejku, ale nepotrebujes ji - protoze na lokalite 1 i 2 dostanes napriklad /28 rozsah a bez jakekoliv NATu - ciste routovane ... A pokud ti nejde o prenaseni opravdu velikych souboru, tak si troufam rici, ze to sit ani nepociti ... :wink:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Mr. Knorr

Potom bude to vdsl uplne zbytecny, uz tam je a neda se s nim hnout rok a pul, jak jsem psal o příspěvek vyse a platil bych zbytecne tri internety když muzu platit pouze jeden, vdsl v lokalite1. Mohl bych se pripojit pouze v lokalite2 do praha12.net a na verejce udelat tunel do lokality1, ale pak sem omezenej v lokalite1 uploadem 1,5mbit. Když koupim parabolu za 1200kc tak to je asi jako 4 mesice internetu u praha12.net, ale mam to na porad a mezi lokalitou1 a lokalitou2 budu mit podle mych predstav aspoň 20mbit... Potom me upload 1,5mbit vůbec netrapi a mam jednu verejku, kterou potrebuju.

Mam slibenou parabolu 24dbi na vyzkouseni, tak uvidíme jake bude zlepseni. To ze je moje soucasna parabola pouze na 2,4 by sedelo. V petkovem pasmu je uplne hlucha, zato ve 2,4 vali jak blazen... Mam to vyskousene v jednom dome zhruba v pulce cesty kde bydli kamarad.
0 x

Mr. Knorr

Tak a jsme doma! Bylo to antenou, po vymene za zapujcenou parabolu 24dbi od maxlinku to vali kolem 25 - 30mbit a stabilne.

data tcp ze smeru lokalita1 ---> lokalita2 = 30mbit
data tcp ze smeru lokalita2 ---> lokalita1 = 15mbit

udp pakety jsou o neco rychlejsi, ale rozdil up/down je tam stejny.

predpokladam ze je to tim, ze na lokalite 1 vysila sektorka 18dbi a data prijima parabola 24dbi ktera je citlivejsi. Kdyz data tecou obracene, posloucha sektor18dbi ktery nema takovou citlivost, proto je rychlost nizsi... pravda?

jeste jeden dotaz, predem dekuji - jake porty mam natovat, kdyz chci chodit prez verejku do mikrotiku winboxem?
0 x