❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Virtualizace MikroTika

Návody a problémy s konfigurací.
m_dufek

Virtualizace MikroTika

Příspěvekod m_dufek » 11 years ago

Podlouhe dobe jsem se dostal do situace, kdy potrebuju nasimulovat par masin proti sobe. Normalne to vetsinou to jedu v realu na stole nebo simuluju pres virtualbox pripadne si pomaham packet tracerem (i kdyz tam MTcko nedostanu). Ted zkousim GNS3ku a porad mi vadi jedna vec a to je i ma otazka:" Da se "necim" nasimulovat MTcko i s rozdilnyma kartaa?" Myslim tim tedy aby slo opravdu nastavit ze jedna je eth, druha wlan atd. nebo ne?

ps pro admina - neprislo mi ze tohle patri primo do sekce virtualizace, pokud ano, prosim o presunuti.
0 x

onda99

Příspěvekod onda99 » 11 years ago

Jednoducho cez Virtualbox,sietove karty nastav vo virtualboxe do bridge a testuj.
0 x

m_dufek

No to je to co jsem delal doted. Hledam variantu, ktera by byla hodne podobna PT, kde frknu treba cata 7600 a mam 24eth, frknu druhyho, nastavim ze ma 2 sfp a mam i optiku. Je mi jasny, ze u MTcka to nebude tak jednduchy, ale nenasel jsem zatim zadny virtualni stroj, ktery by dokazal emulovat nejen vic sitovek, ale i bezdratovky.

Trosku to tedy preformuluju - je nejaka virtualka, kde jde nastavit nejen sitovka dle 802.3 ale i 802.11? Do GNS muzu narvat virtualbox, qemu, snad i vmware... Chci to pouzit i pro vyuku.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

cože? všechny virtualizační věci umí emulovat víc ethernetů (vmware, virtual box, proxmox) můžeš si jich tam naklikat kolik chceš. bezdráty neumí ani jeden, taky na co.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

m_dufek

No a to je presne to, co jsem potreboval vedet. Takze bezdraty neumi zadnej.

Na co? Treba na to, ze konfigurace bezdratu a eth je trochu jina a kdyz chces, aby se na tom nekdo ucil konfigurovat oboji, tak nestaci jen to, ze je to jedno oznaceny za eth a druhy wlan. No aspon nemusim patrat dal, uz vim ze to neumi. :(
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Možností je, že v tom fyzickém počítači je wifi karta přítomna a nakonfiguruje se ten virtualizační framework, že má propustit přímo to hardware do toho jendoho virtuálu, který is ho pak ovládá přímo.
Jen nevím, zda tohle zrovna podporují desktopové virtualizační věci, co zazněly.
0 x