Ahoj,
mam dotaz zda-li lze odtagovat (odebrat 802.1q hlavicku z ramce) na mikrotiku.
Mam konfiguraci, chytry switch - mikrotik1, spojen ethernetem, port nakonfigurovan v trunku,
ma mikrotiku nahozeny vlan, z mikrotiku vede EOIP tunnel na jiny mikrotik2 router.
Bavme se napr. o VLAN2005
Mikrotik1 - bridge VLAN2005 + EOIP tunnel
Mikrotik2 - bridge EOIP tunnel + ethner2 - zde je problem, pokud se nepletu,
tak mi zde provoz vyleza tagovane(nebo nemam pravdu, neoveroval jsem to tcpdumpem).
Existuje moznost jak na Mikrotik odtagovat tu VLAN, kdyz defakto na nem zadna vlan neexistuje,
pouze se to bridguje? existuje vubec moznost na mikrotiku delat operace s vlan jako na switchi?
Diky F.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Odtagovani VLAN na Mikrotik
Aha,
tak zkusim tuhle featuru.
[admin@MikroTik] /interface ethernet switch port>
VLAN-HEADER , moznosti jsou add-if-missing, always-strip, leave-as-is
leave-as-is je default.
F.
tak zkusim tuhle featuru.
[admin@MikroTik] /interface ethernet switch port>
VLAN-HEADER , moznosti jsou add-if-missing, always-strip, leave-as-is
leave-as-is je default.
F.
0 x
-
pokud chces tim EoIP poslat packety bez VLAN tagu tak staci mit v bridgi EoIP s interface VLAN2005...
0 x
Mate pravdu, ted jsem si na stole vyzkousel tuto konfiguraci a tcpdump na konci nevidi, zadny
vlan tag, nejak jsem si nebyl jisty, ale uz chapu, bridguhe vlan interface a data z nej uz jsou zbavena
tagu.
Jsem zvedavy jestli pujde pres EoIP i multicast, netusite?
vlan tag, nejak jsem si nebyl jisty, ale uz chapu, bridguhe vlan interface a data z nej uz jsou zbavena
tagu.
Jsem zvedavy jestli pujde pres EoIP i multicast, netusite?
Dalibor Toman píše:pokud chces tim EoIP poslat packety bez VLAN tagu tak staci mit v bridgi EoIP s interface VLAN2005...
0 x
Tak to jede, diky moc.
fahacz píše:Mate pravdu, ted jsem si na stole vyzkousel tuto konfiguraci a tcpdump na konci nevidi, zadny
tagu.
Jsem zvedavy jestli pujde pres EoIP i multicast, netusite?Dalibor Toman píše:pokud chces tim EoIP poslat packety bez VLAN tagu tak staci mit v bridgi EoIP s interface VLAN2005...
0 x
a viete mi niekto poradit s takouto vecou ?
Mikrotik1
ETH1 - Workgorup1 - tagovat do 22
ETH2 - Workgroup2 - tagovat do 33
ETH3 - Internet + EOIP
Mikrotik2
ETH3 - Internet + EOIP
nieje tam ziadny switch ktory by tagoval da sa to spravit aby to tagoval mikrotik. Aby isli dve vlany jednym EOIP tunelom ?
Dakujem
Mikrotik1
ETH3 - Internet + EOIP
Mikrotik2
ETH3 - Internet + EOIP
nieje tam ziadny switch ktory by tagoval da sa to spravit aby to tagoval mikrotik. Aby isli dve vlany jednym EOIP tunelom ?
Dakujem
0 x
a vlan iface jsi zkousel ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
skusal som to takto ale nejde mi to tak:
Router1
Router2
Router3
Router1
Kód: Vybrat vše
EOIP na Router2
EOIP na Router3
na kazdom eoip tunely by boli dve vlany
vlan33
vlan55 iba pre management
dalej by tam bol
Bridge1 a v nom by bola vlan33+ether2
Bridge2 v nom by bola vlan55 z oboch EOIP tunelov
Router2
EOIP na Router1
na eoip tunely by boli dve vlany
vlan33
dalej by tam bol Bridge1 a v nom by bola vlan33+ether2
Router3
EOIP na Router1
na eoip tunely by boli dve vlany
vlan33
dalej by tam bol Bridge1 a v nom by bola vlan33+ether2
0 x
a jakej konkretni problem resis ?
nejak mi to asi uniklo
nejak mi to asi uniklo
0 x
problem je taky ze na Routri1 si nastavim na bridge2 v ktorom su vlan55 z oboch EOIP tunelov IP: 172.18.250.1
na Routri2 si dam na vlan55 IP: 172.18.250.2
na Routri3 si dam na vlan55 IP: 172.18.250.3
ale routre navzajom nepingnem potrebujem aby mi to slo pingnut po tej 55 vlane cez ten EOIP tunel to bude ako management aby som vedel sledovat napriklad ci ten EOIP tunel zije. Popri tom po 33 vlane pojdu po tom istom tunely aj uzivatelske data.
na Routri2 si dam na vlan55 IP: 172.18.250.2
na Routri3 si dam na vlan55 IP: 172.18.250.3
ale routre navzajom nepingnem potrebujem aby mi to slo pingnut po tej 55 vlane cez ten EOIP tunel to bude ako management aby som vedel sledovat napriklad ci ten EOIP tunel zije. Popri tom po 33 vlane pojdu po tom istom tunely aj uzivatelske data.
0 x
zatim me nenapada proc by to nemelo fungovat ,
jak jsi vytvarel t vlany ?
neudelal jsi vlan33 a pak kopii pro 55 ?
jak jsi vytvarel t vlany ?
neudelal jsi vlan33 a pak kopii pro 55 ?
0 x
takze problem je vyrieseny. Problem bol ze na Routri1 som mal vlan55 z EOIP tunelu v bridgi2 a samotny EOIP tunel bol v bridge1. Komunikaciu medzi bridgmi som mal zakazanu v /bridge filter. Takze akonahle som EOIP tunel vyhodil z brdige tak to vsetko funguje.
0 x