❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Reseni konfigurace, Bytovka
Reseni konfigurace, Bytovka
Prijem SXT pak na pude RB750 z nej UTP do kazdeho bytu. Jak resit konfiguraci? SXT router/bridge? RB750 bridge? A pak kazdy v byte svuj router? IP na wanu vlastniho routeru. Kdyz to bude v bridge tak muze byt kazde Queues na hlavnim routeru... Kdyz jako router tak muze mit bytovka svoji verejnou IP ale zase by se queues museli tvorit na tom routujicim SXT... Co vám příjde jako lepší varianta? Nebo uplně nějak jinak?
0 x
Osobne ... kdyz panelacky a rozvod kabelem tak 2011 na kazdej port extra rozsah s dhcp .... v byte .. tady mate privod , chcete nechcete router ? nechcete tak sup s tim do pc nic nemusej nastavovat .... pravidla nastavim na 2011 aby si nelezli do pc mezi bytama a je klid ..... do deseti bytu krasny maly reseni a vse pod kontrolou .....
0 x
a rb750 ti na bytovku bude stačit? 1port přívod takže ti zbydou 4porty pro lidi
0 x
jojo staci. Zatim jenom 3 zakaznici az by bylo vic tak by doslo na rb2011. Spis mi jde o to nastaveni kde vytvorit Queues... Do ted jsem byl zvykly vsechno az na hlavnim routeru ktery je jeste za jednim bridge skokem...
0 x
queues se snazim delat co nejbliz u odberatele a pravidla fw se snazim delat co nejbliz k zakaznikovi , nezasiram si pak sit balastem co by od nej pripadne lezl , nepotrebu velkej vypocetni vykon nekde po trase , ideal je primo rbcko u klienta na strese , kdyz je vycuranej a resne si ho stejne si nepomuze protoze na ap se uz bez hesel nepripoji ....
0 x
ppp76: jaky konkretne pravidla? Jako ze dropy je mi jasny, ale pri predstave, ze kazdy user ma k dispozici maly rozsah a mam mu dropovat ostatni kousky rozsahu jinych useru na cely siti?
Jak velky rozsah userum davas? /29 ? - To je dost malo - zaserou to notasama, telefonama. Radeji davam rovnou kazdymu router s natem.
Jak velky rozsah userum davas? /29 ? - To je dost malo - zaserou to notasama, telefonama. Radeji davam rovnou kazdymu router s natem.
0 x
dam jim cely neverejny cecko a vsem stejny
192.168.100.0/24 aby se mi nehadali .... zbytek resi router udelam na nem nat , zajima me to po predavaci ethernet co si s tim pak zbastlej doma je jejich vec a nijak jim do teho nestouram .... jen nechci aby mi ve woknech hned videli mista v siti ....

0 x
- klobasanet
Jo takhle to máme taky řešený, co vchod to 750 a když nestačí, tak 2011
0 x
-
ppp76 píše:dam jim cely neverejny cecko a vsem stejny192.168.100.0/24 aby se mi nehadali .... zbytek resi router udelam na nem nat , zajima me to po predavaci ethernet co si s tim pak zbastlej doma je jejich vec a nijak jim do teho nestouram .... jen nechci aby mi ve woknech hned videli mista v siti ....
takova cfg asi 'trosku' komplikuje povinne logovani informaci a evidovani kdo je kdo v tech natech...
0 x
Proc by komplikovala ? zakaznik dostane ipku nebo rozsah to uz je jedno logujju stejne to co je za jeho natem to co tece z jeho portu a na kolik pc on si to pak pusti uz je mi uplne jedno , nepotrebuju smirovat kazdy jeho zarizeni , ja vicemene nestojim o smirovani cehokoliv u klienta to chce stat 

0 x