Dobry den mohu poprosit o radu jak s epripojit vzdalene na mirkotika kdyz mam pripojeni pres O2 adsl bez pevni ip?
Sestavene to mam take ze prvni je ADSl modem zapnute DHCP za nim na pevno pridelene adrese je mikrotik.
Je nejak mozne se na mikrotika pripojit hned? A ne tak jak to delam ted ze se pripojim pres teamviever na stanici a potom az winboxem na mikrotika..
dekuju predem za radu. Hledal jsem to na google ale nenasel. Bohuzel ADSL modem neni mozne nastavit jinak nez aby daval dhcp
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
vzdalene pripojeni na mikrotik pres adsl
no tak vesmes o2 verejne ip dava, aspon ja jsem se s tim setkal
potom uz zalezi na tom, co mas za modem a jestli je na nem mozne nastavit bud virtualni server nebo port forwarding...
potom uz zalezi na tom, co mas za modem a jestli je na nem mozne nastavit bud virtualni server nebo port forwarding...
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
Model adsl sem hodim pozdeji. Ano toto tam nastavit jde bez problemu.
0 x
Na rezidentní ADSL linky už O2 v poslední době veřejnou IPv4 adresu nedává. Dává (pokud se neozvu a nechci veřejku) neveřejnou IPv4 a veřejný IPv6 blok.
Takže je vhodné si ověřit, zda to není tento případ (přípojky zřízené po 1. červenci 2012.). Pak spojení dobvnitř na IPv4 jednoduše nejde, ale pokud si na Mikrotiku nastavím IPv6 a modem má zapnutou podporu, tak pak jde přímo navázat spojení po IPv6.
Takže je vhodné si ověřit, zda to není tento případ (přípojky zřízené po 1. červenci 2012.). Pak spojení dobvnitř na IPv4 jednoduše nejde, ale pokud si na Mikrotiku nastavím IPv6 a modem má zapnutou podporu, tak pak jde přímo navázat spojení po IPv6.
0 x
Dekuju za odpoved, linka byla zrizena v roce 2011 a kdyz jsem chtel pevnou ip bylo me receno ze neni mozne
0 x
testerr píše:Dekuju za odpoved, linka byla zrizena v roce 2011 a kdyz jsem chtel pevnou ip bylo me receno ze neni mozne
dalsi moznost je pouziti napr. dyndns, no-ip.org, apod.
edit: teda jestli tyhle sluzby jeste funguji

0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
no-ip funguje ale jak to nastavit? myslim na strane routeru a mikrotiku
0 x
testerr píše:no-ip funguje ale jak to nastavit? myslim na strane routeru a mikrotiku
no-ip.org by melo fungovat tak, ze nepotrebujes ani verejnou ip adresu a ani internetovou domenu.
zalozis ucet treba testerr.no-ip.org, dostanes login a heslo, zadas to do modemu a mas jej dostupnej z netu
0 x
jj to jsem uz zjistil ale potom dal .. takto bych melo dostupnej adsl modem... al ejak na mikrotika? abych mohl z jineho pc od jinu pomoci winboxu treba
--- model ADSL routeru je ---
Delink di-524
Delink di-524
0 x
testerr píše:jj to jsem uz zjistil ale potom dal .. takto bych melo dostupnej adsl modem... al ejak na mikrotika? abych mohl z jineho pc od jinu pomoci winboxu treba
Delink di-524
na tom d-linku si nastavis virtualni server, ktery bude poslouchat na nejakem portu a bude smerovat pozadavky do vnitrni site
zkus zagooglit nebo precist manual k tomu routeru a nebo se mrknout do nastaveni tohou routeru, je to docela intuitivni
0 x
Když do prohlížeče zadáš http://www.mojeip.cz co dostaneš za výsledek?
0 x
jj dekuju chapu kouknu se na to, jenom co me neni jasne omlouvam se za tak blbe dotazy. tak potom na nejake adrese bude mikrotik a ja dam jeho ip do virtualnu nastavim porty aby byle stejne a dal...?
0 x
Pokud máš veřejnou IP, stačí když na modemu přesměruješ port 8291 na IP adresu MikroTika, pak se budeš moct připojit z internetu Winboxem.
0 x
Verejna IP neni
a tento mode routeru neumuznuje dle navodu nastavit "no-ip" atd.
pouze primar a seknudar DNS

pouze primar a seknudar DNS
0 x
Jen z mojí zvědavosti, jakou máš tedy na modemu IP adresu? Co ti napíše http://www.mojeip.cz?
0 x