Ahoj,
mám problém s bandwidth testem mezi dvěma VLAN, pokaždé když to spustím tak to po chvíli spadne a odpojí se mi winbox.
Zapojení:
Mikrotik(VLAN10,VLAN20)---------VLAN SWITCH-------VLAN10,VLAN20
Pokud zapnu bandwidthtest na VLAN10 proti VLAN20, proběhne spojení odešlou se nějaká data a pak to celé spadne.
Po chvíli experimentování jsem zjistil že problém bude v max. propustnosti gigabitové NIC, totiž, pokud omezím provoz na 450Mbit, direction="both", tak to jede stabilně ale jsou tam nějaké TX drops, viz. přiložené foto.
Při omezení na 400Mbit už žádný TX drop. Pokud omezení nenastavím a spustím btest tak se po chvíli na NIC v mikrotiku objeví TX: 960Mbit, RX: 950Mbit, obrovske množství TX drops a pak to celé spadne.
Proč se to chová tak nestabilně? myslel jsem že když nebude NIC stíhat tak se pouze omezí rychlosti.
Díky za objasnění!
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
VLAN routing - bandwidth test crash
Spis co je to za ethernet
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Ano jedná se o x86 a integrovanou síťovou kartu realtec, chipset Z77.
0 x
Je ti jasné, že provoz mezi dvěma IP jednoho stroje nejde přes síťovou kartu?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Je ti jasné, že provoz mezi dvěma IP jednoho stroje nejde přes síťovou kartu?
no nepovažuji se za úplného amatéra, ale nechám se poučit od zkušenějších...má představa je taková že jelikož je switch rozdělený pomocí VLAN nemůžou spolu dva stroje na rozdílných vlan komunikovat po L2, místo toho musí přes trunk odeslat packet na router který provede přesměrování na příslušnou vlan, označkuje packet příslušnou vlan a vyšle přes trunk rozhraní zpět do swiche, kde již packet dorazí do určené destinace.
Tedy z toho pro mě plyne, že síťová karta v routeru (trunk rozhraní) je zatěžována dvakrát více než ty ve stanicích. Tedy pokud posílá stanice A 100Mbit do stanice B, je na A 0/100 na B 100/0 a na trunk rozhraní switche i routeru 100/100.
Ovšem nechápu proč je to tak nestabilní, že by integrovaná NIC?
0 x
Pak tedy nechápu tvoje prohlášení "vlan10 proti vlan20". Z něho jsem usoudil, že to je jen v jednom stroji.
Ale jinak ethernet při skoro stoprocentním vytížení prostě není dokonalý. Někde se něco zahazovat bude. To pro L2 prvky znamená "omezí rychlost". Případně se snaží přes flowcontrol snížit protistranu. Ale flowcontrol pokud vím mikrotik neumí (ale na x86 jsem to nikdy neprovozoval).
O realteku si myslím svoje. A nic lichotivého to není. Sice je to asi pozůstatek dob minulých, ale i tak je to silně lowcost síťovka. A tím pádem daleko více záleží na ovladači síťovky.
A moc bych nedal za problém softwarového rázu - prostě problém v btestu samém.
Ale jinak ethernet při skoro stoprocentním vytížení prostě není dokonalý. Někde se něco zahazovat bude. To pro L2 prvky znamená "omezí rychlost". Případně se snaží přes flowcontrol snížit protistranu. Ale flowcontrol pokud vím mikrotik neumí (ale na x86 jsem to nikdy neprovozoval).
O realteku si myslím svoje. A nic lichotivého to není. Sice je to asi pozůstatek dob minulých, ale i tak je to silně lowcost síťovka. A tím pádem daleko více záleží na ovladači síťovky.
A moc bych nedal za problém softwarového rázu - prostě problém v btestu samém.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.