❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterOS 6.rc3 x86 New chipset Z77 + Ivy bridge 3220T

Návody a problémy s konfigurací.
prachart

RouterOS 6.rc3 x86 New chipset Z77 + Ivy bridge 3220T

Příspěvekod prachart » 12 years ago

Zdravím,
nedávno jsem si chtěl postavit nový router, bohužel jsem nikde nenašel jak je to s podporou nových procesorů a chipových sad v kombinaci s posledním RouterOS. Takže jsem to riskl a ejhle všechno to funguje jako po másle :-)

Tak se chci s vámi podělit o zkušenosti, snad se to bude někomu hodit.

Takže komponenty jsou nasledující:
MSI Z77A-G43
Ivy Bridge 3220T (2.8GHz, 35W)
SSD Intel 520, 60GB
Chladič Noctua NH-D14
4GB DDR3 RAM corsair
2x GLAN Intel (INTEL PRO/1000 CT Desktop Adapter)
1x GLAN na základní desce (Realtek RTL8111)
2x Redukce PCI-miniPCI (MikroTik RB11) + karty R52Hn,R52H
Zdroj Seasonic SS400-FL s pasivnim chlazenim

poznámka: chladič je záměrně předimenzovaný, je možné CPU chladit pasivně, zdroj je též chlazen pasivně, čili v celém PC není ani jeden ventilátor, takže nehrozí zanášení prachem.
Teploty jsou úplně v pohodě, zdroj není ani vlažný, cpu cca 30C, v zátěži 40C (chlazenou pouze pasivně!), Celková spotřeba v provozu nejde přes 40W, prostě krása :-)

Co se týká integrované síťovky, zde jsem se obával nekompatibility, lae jak se ukázalo zbytečně, jede v Gbit modu úplně napohodu, Intel síťovky též.

Inslataci RouterOS jsem provedl z CD, je třeba v BIOSu nastavit mod SATA na IDE, jinak SSD jsem mel na SATA 6G.
SSD je zbytečně velké, 60GB mikrotik nevyužije, za předpokladu že tam není proxy s cache nebo něco podobného, nicméně se mi zamlouvala záruka 5let a proti různým 1GB modulům do IDE apod. je cena celkem v pohodě.

To je vše, pište klidně dotazy. Doufám že to bude aspoň někomu nápomocné.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

a jak jsou na tom stabilizátory pro CPU a chipset a ramky? taky teploty v pohodě? Jsem fanoušek fanless věcí nicméně některý důležitý věci neni dobrý dávat na bezvětrákový věci obzvlášť ty který na to nejsou stavěné. Navíc tyhle procesory se sníženou spotřebou maji adekvátně tomu sníženou i maximální teplotu která bývá nezřídka kdy kolem 50°C a při běhu nad tuhle hranici začne procesor významně softwarově chladit a pokud máš okolní vzduch v letních období v case taky teplý, tak seš v háji a router začne lagovat i při aktivním chlazení. Taky je třeba přihlédnout k tomu že některý věci jsou navržený tak že je chladí něco jinýho (stablíky napájení má chladit seriovej chladič na cpu kterej prohání vzduch i kolem nich včetně přichlazení ramek atd..)

Jinak kolik tě to tak stálo? jakej máš case?

Jinak samozřejmě pěkný. SSD můžu jedině doporučit a 60GB není vůbec na škodu ale dneska spíš stavíme na rackových hračkách protože tam je to prostě totálně jiná liga ať se podíváš na jakoukoliv část serveru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

prachart

Příspěvekod prachart » 12 years ago

Mosfety mají na sobě pasiv, po hodinové zátěži při výpočtu PI, byl pasiv vlažný, takže to přežije i v parných letních dnech, vychází to všechno z odebíraného proudu procesorem, jelikož se jedná o 35W edici, nepocítí deska téměř žádné zatížení, taktéž zdroj, ten už vůbec ne, ten je rád že pozná že se vůbec něco začalo dít :-) Teplota celé desky i napájecí kaskády, v uzavřeném case bez průtoku vzduchu, při teplotě okolí cca 25C, je perfektní, měřeno infra teploměrem (teploty 30-40C v zátěži), je to rock stable! Jako chlazení kondíků, tranzistorů a dalších věcí kolem procesoru je určitě potřeba když máš TDP 70W a vyšší, ale s takto směšným proudovým odběrem se to ani nezahřeje, prostě 22nm rulezzz! :-)

Stálo to cca 15k, case mám Silverstone, klasický middle ATX, s minimální perforací (toto byl záměr, aby do skříně nevnikla voda, prach atd.)
Rack je super, ale pro domácí použití...to bych už musel být "fanšmekr" :-)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

tohle stálo 15k https://www.youtube.com/watch?v=-nJ2fNPvMTI

Rack je super, ale pro domácí použití...to bych už musel být "fanšmekr" :-)

tak máš to na routeros nebo na hraní doma?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků