❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Konfigurace páteřní sítě a omezování klientů

Návody a problémy s konfigurací.
frito
Kontaktovat uživatele:

Konfigurace páteřní sítě a omezování klientů

Příspěvekod frito » 12 years ago

Ahoj,

mám dotaz ohledně nastavení páteřní sítě a omezování klientů.
Pročetl jsem si pár článků a nějaké internetové stránky a informace jsou různé a rád bych se informoval od zkušenějších.

1, Páteřní síť se částečně skládá SXT, nebo 10G hlavní spoje.
Je dobré mít páteřní síť switchovanou například
PC x86(mikrotik ) --> 48switch a z něho na každém portu spoj p2p (10G, 5G apod) na různé strany -> další switch a v něm -> 433 5Gn všesměr (roting)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> 450 pro lidi v paneláku (routing)
všechny hlavní spoje jsou v jednom IP rozsahu a na konci je zaplej routing pro klienty kteří mají UBNT , mikrotik outdor AP nebo lidi v paneláku.

2, Kde zařezávat klienty
Slyšel jsem různě že na centrálu nebo na koncovém AP ( 433, omnitik)
když budu zařezávat na AP tak když tam budu mít 20 klientů tak je to jen pár pravidel a omezím tím rovnou komunikaci mezi klientama kdyby tak tahaly torenty a pod.

Jen bych rád slyšel názor jak udělat páteř a proč
a jak zařezávat klienty kde a proč.
Díky
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Castecen pravidla delam rovnou na klientech castecne na AP na klientech proto ze se mi pak necpe zbytecnej balast az na ap trebas pocet connection rychlost apod ... napr kdyz si klient narve nejakj torent stahovac da si tam 10000 connection tak to vubec nedoleze na ap ale serizne se to rovnou u nej a do vzduchu to vubec nevleze a min zatezuje ap ktery nemusi zahazovat zbytecny connection a jinej balast usetrim i vypocetni vykon apcka a vytizeni rovnomerne rozkladam do cely site ... konfigurace taky zadnej problem , udelanej skript ktrej nahraju do kazdyho nove instalovanyho klienta takze zadny velky nastavovani zakladni pravidla mam vsade stejny , pripadne pokud mas ispadmin tak to tam staci dat do pravidel a on to propise taky. Na klienty davam mtiky u ubnt nemam tucha jak to delat nepouzivam je prislo mi to tam slozitejsi ale to by vedel spis nekdo kdo na nich jede .
Co se tyce patere tak pokdu kruhujes tak bych rekl ez e lepsi routovana sit protoze v pripade rozpadu kruhu si data vesele tecou volnou cestou a mas cas v poklidu udelat opravy, pro usporu vykonu na routovane siit je dobry mpls na nekterych routerech mi kleslo vytizeni cpu az o 30 procent
0 x