Zdravím všechny,
napadla mě taková šílená představa jestli by bylo možné udělat z UBNT hraček FD spoj a zda by se to finančně vyplatilo.
Například nějaký mikrotik router a na něj ethernetem do dvou NBM5.
Router nastavit, aby pakety odesílal přes eth1 (NB1.1 tx) a přijímal přes eth2 (NB1.2 rx).
Upravit firmware NB aby jeden jen odesílal a druhý jen přijímal.
Tohle celé proti sobě a mělo by to být?
Zkoušel to někdo? Zvládl by to někdo?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
UBNT Full duplex spoj
asi neumíš česky, že?
"Upravit firmware NB aby jeden jen odesílal a druhý jen přijímal."
NB si bude hrát buď na tx nebo jen na rx rádio, ne oboje, proto úprava fw.
Mám dohodit obrázek?
"Upravit firmware NB aby jeden jen odesílal a druhý jen přijímal."
NB si bude hrát buď na tx nebo jen na rx rádio, ne oboje, proto úprava fw.
Mám dohodit obrázek?
0 x
aha pak to jo. Nicméně kdo by dneska stavěl duplex? Navíc, jak by spolu komunikovaly ty UBNTčka když dojde ke ztrátě dat na wifi straně? Jak by jeden spoj poznal že má snížit rate protože přijem neni tak kvalitní atd.. Proč vlastně vymejšlet takovou kravinu když to mikrotik má zmáknutý?
0 x
"Nicméně kdo by dneska stavěl duplex?"
to jsem se chtěl právě zeptat, jinak bych nezakládat toto vlákno.
"Navíc, jak by spolu komunikovaly ty UBNTčka když dojde ke ztrátě dat na wifi straně? Jak by jeden spoj poznal že má snížit rate protože přijem neni tak kvalitní atd.."
Poslaly by paket do kruhu, byl by tam pevný rate, nevím, nemám to zmáknutý, jen jsem se ptal.
"Proč vlastně vymejšlet takovou kravinu když to mikrotik má zmáknutý?"
Nstreme dual funguje i na 802.11n? MIMO?
Nebo taky nižší rušení karet...
to jsem se chtěl právě zeptat, jinak bych nezakládat toto vlákno.
"Navíc, jak by spolu komunikovaly ty UBNTčka když dojde ke ztrátě dat na wifi straně? Jak by jeden spoj poznal že má snížit rate protože přijem neni tak kvalitní atd.."
Poslaly by paket do kruhu, byl by tam pevný rate, nevím, nemám to zmáknutý, jen jsem se ptal.
"Proč vlastně vymejšlet takovou kravinu když to mikrotik má zmáknutý?"
0 x
dubrma píše:"Proč vlastně vymejšlet takovou kravinu když to mikrotik má zmáknutý?"
to by me taky zajimalo, umi si nstreme 2 poradit s Nkartama(ted nemyslim dualpol, ale s 65Mbit ratem)?
Pokud jo, mohlo by to zase par mega hodit navic...
0 x
nstreme dual funguje na Nkových kartách ale co jsem viděl tak se nejspíš karty ruší protože jsou výkonější než starý Ačkový karty a na výkony se nikomu moc šahat nechce. Otázka je co by to dělalo na verzi v5.9+ když tam byly úpravy ve wifi ovladačích.
0 x
treba takovy Insider by to mohl otestovat (i na AirTiku)? docela by me to zajimalo o kolik si to oproti Acku polepsi
0 x
Se spíš divím, že ubiqiti ještě nepřišel s duplexním spojem ala dual nstreme.
0 x
tak to já se vůbec nedivim, UBNT jde primárně o to udělat spoj co nejlevnější a aby byl nerjprodávanější, nic dalšího nečekejte...
0 x
jo v Nku můžeš ject až 100/100Mbit při 40MHz kanále. Na 20MHz cca polovinu tedy 50 tam a 50 zpět. Horší je že v alixu mi to fungovalo jenom na stole a venku už ne, okounovy taky a ještě někomu ze slovenska. Jo když se sníží výkon tak to jde ale to se nesměji použít 30 parabolky na 5km.
UBNTu to udělat nemůže, museli by se totiž víc pohrabat ve wifi ovladačích a hlavně aktuálně na to nemaji ani potřebnej hardware. Airmax je jenom takový šolíchání s marketingovou nálepkou tdma ale to hlavní pro rychlost za něj udělá agregace a ne airmax což je něco uplně jinýho než dělá mikrotik. Ostatně se divim že někdo ještě nevokopíroval airmax do jinýho zařízení když je to pokud se nepletu šířený jako open source.
UBNTu to udělat nemůže, museli by se totiž víc pohrabat ve wifi ovladačích a hlavně aktuálně na to nemaji ani potřebnej hardware. Airmax je jenom takový šolíchání s marketingovou nálepkou tdma ale to hlavní pro rychlost za něj udělá agregace a ne airmax což je něco uplně jinýho než dělá mikrotik. Ostatně se divim že někdo ještě nevokopíroval airmax do jinýho zařízení když je to pokud se nepletu šířený jako open source.
0 x
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:jo v Nku můžeš ject až 100/100Mbit při 40MHz kanále. Na 20MHz cca polovinu tedy 50 tam a 50 zpět. Horší je že v alixu mi to fungovalo jenom na stole a venku už ne, okounovy taky a ještě někomu ze slovenska. Jo když se sníží výkon tak to jde ale to se nesměji použít 30 parabolky na 5km.
Protože je to halfduplexní spoj, u kterého, abys dostal maximální propustnost, se mj. předpokládá co nejméně zarušený kanál, na kterém to jede.
A vzhledem k tomu, že to jede jen v jednom kanálu, vybrat ten správný v zarušeném prostředí je velký problém. Navíc je tu fakt, že si spoj při obousměrné komunikací sám sobě taky ruší.
U duplexního spoje, díky dvěma kanálům, řešíš zarušení jen rx strany, tx tě prakticky nemusí zajímat. Nemluvě o tom, že je to robustnější.
Osobně mám raději spoj, který mi udělá pade za každého počasí, než Nkový, který dá 100Mb 30.února a na Velikonoce

0 x
- midnight_man
chlapi s princípu je somarina uvažovať nad full duplex pri 5Ghz pásme v dnešnej dobe.
0 x