❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 2x NanoBeam M5 400 malá propustnost v TCP

Návody a problémy s konfigurací.
loupak

Spoj 2x NanoBeam M5 400 malá propustnost v TCP

Příspěvekod loupak » 10 years ago

Ahoj,

postavil jsem teď do jedné vesničky nový spoj na Nanobeamech M5 400. A mám problém s rychlostí v TCP. V UDP Spoj valí 60Mbit, V TCP MAX 20.

Zapojení je následující:

BGP ROUTER -> Hlavní Router -> SWITCH 24 portů -> NB M5 400 AP WDS -> NB M5 Client WDS-> PC

Konfigurace spoje AP WDS a client WDS, mod na obouch stranách je bridge, čili by to měl být čistý bridge.Šířka kanálu 20 MHz, airmax zapnutý, zabezpečení WPA2-AES,AIRMAX quality >90 procent,AIRMAX CAPACITY >90 procent. Raty skoro pořád 144 Mbit občas houpnou třeba na 117 Mbit,níž jsem je neviděl.

Na hlavním Routeru je nahozen rozsah se 24 bitovou maskou,obě strany spoje i PC za spojem mají IP z tohoto rozsahu. Měřeno na B testu v PC na hlavní router (Mikrotik na výkonném PC) UDP jak jsem psal výše ok (Víc od toho nečekám),TCP maximálně 20.Na speedtestu to samé max 20. Zkoušeno i na pomocí FTP ve vnitřní síti (Provoz neleze zkrz hlavní router ven) vypočítaná rychlost opět mx do 20.

Firmware v jednotchách původně 5.5.6 nyní 5.5.10 - beze změny.

Má někdo nějaké nápady kde hledat chybu?
0 x

p79wifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod p79wifi » 10 years ago

vzdálenost ?

jeden spoj s NANOBEAM na cca 4km jsem musel vypnout Airmax a dát RATE na fix, tedy na každej straně 12MCS-180 pri 40tce kanalu.
chovalo se to podobně, prostě jsem nic na auto s airmaxem nevytlačil..

tak že to zkus udělat taky..

po tom to nastavení to jede luxusně...mám na nich taky límce..

P.
0 x

loupak

Příspěvekod loupak » 10 years ago

p79wifi píše:vzdálenost ?

jeden spoj s NANOBEAM na cca 4km jsem musel vypnout Airmax a dát RATE na fix, tedy na každej straně 12MCS-180 pri 40tce kanalu.

P.

Ahoj,
vzdálenost 990m,zkusím fixnout rate,bez Airmaxu a dám vědět.

Děkuji.
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 10 years ago

napalenej vykon na max co ? a pokud ne tak asi vím proč všichni utíkaj k MK
0 x

p79wifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod p79wifi » 10 years ago

loupak píše:
p79wifi píše:vzdálenost ?

P.

Ahoj,
vzdálenost 990m,zkusím fixnout rate,bez Airmaxu a dám vědět.

Děkuji.

spoj na kilometr musí makat jako víno...mám spoje jak v UBNT tak v MK, každé má něco..
tuto mě přijde přetavený..kolik je vysilací výkon ? různá změna frekvence nepomohla ??
0 x

ok2arm

Příspěvekod ok2arm » 10 years ago

Mam dva spoje s NBE, vzdalenost temer identicka, konfigurace naprosto identicka, zarizeni za naprosto identicke, ale spoje se chovani rozdilne...
Prvni spoj tlaci cca 70/70 a druhy 60/20. Jak bude cas, zkusim zamenit jednotky, protoze me to taky vrta hlavou :) Interni test ukazuje na obou spojich v obou smerech 148, pri testech je ccq 99 +/-
Takze ducharina :)
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 10 years ago

No a není to tím, že interní test je jenom UDP a to projde bezproblémů na vysokých rychlostech, kdežto při přenosu TCP je problém v kapacitě spoje kvůli rušení? Klidně to může být zarušené a na ubnt to není poznat. CCQ a airmax capacity napíše AirOS klidně 99% a přitom spoj stojí úplně za ho.no. MK alespoň ukáže nějakou hodnotu SNR a relativně pravdivé CCQ.
0 x

ok2arm

Taky sem si myslel, ale obe strany jsou na prazdnych mistech kde nic neni a pokusne jsem zkusil uhnout mimo band. Kdyz sem naladil na pouzite kanaly, tak ccq slo dolu a i interni test ukazal min...
Oba spoje se chovaji jinak... Hold asi dan za cenu spoje :)

Petr Bačina píše:No a není to tím, že interní test je jenom UDP a to projde bezproblémů na vysokých rychlostech, kdežto při přenosu TCP je problém v kapacitě spoje kvůli rušení? Klidně to může být zarušené a na ubnt to není poznat. CCQ a airmax capacity napíše AirOS klidně 99% a přitom spoj stojí úplně za ho.no. MK alespoň ukáže nějakou hodnotu SNR a relativně pravdivé CCQ.
0 x

nechtej

Příspěvekod nechtej » 10 years ago

Ještě zkus stáhnout výkon na minimum (co to jde, aby signál nebyl silnější než -55dB). NanoBeam pak jede mnohem lépe.
0 x

ok2arm

Tak to by muselo byt povoleno vic do minusu hi, mam min a uroven je kolem -50 +/-

nechtej píše:Ještě zkus stáhnout výkon na minimum (co to jde, aby signál nebyl silnější než -55dB). NanoBeam pak jede mnohem lépe.
0 x

nechtej

Příspěvekod nechtej » 10 years ago

No já to mám na 1200m, tak mě to fakt pomohlo. Než jsem to stáhl tak to haluzilo, spoj se několikrát denně náhodně na pár minut rozpadal (bez zjevné příčiny)
0 x

placek.milan

Příspěvekod placek.milan » 10 years ago

Mě nanobeam funguje naprd pokud se stáhne výkon pod 8, stejně tak podobný problém byl na nanobridge i bullet m5.pokud nechám výkon na 8db tak jsem zatím neměl ani s jedním spojem problém, i když pravda, mikrotik je jiná liga 8)
0 x

ok2arm

Podle mapy je to cca 1100m +/-, uroven -48, ccq 99,1, TX/RX 300/300.
Test MK/MK TCP 77/48+/-. Druhy uplne identicky spoj 75/70+/-
S rozpadanim problem nemame, kdyby to nemelo tento problem, tak o tem reknu ze to jede krasne :)

nechtej píše:No já to mám na 1200m, tak mě to fakt pomohlo. Než jsem to stáhl tak to haluzilo, spoj se několikrát denně náhodně na pár minut rozpadal (bez zjevné příčiny)
Přílohy
1.png
1.png (37.02 KiB) Zobrazeno 5113 x
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 10 years ago

Ty rychlosti máš měřené každý směr zvlášť nebo v duplexu? Dvě RB911 proti sobě jsou schopné na 1,2km (JRC24, v limitu) ve 20MHz dát 90-100Mb/s 1TCP v relativně zarušeném prostředí.
0 x

ok2arm

Mereno kazde solo, v duplexu by to asi umrelo :) hi

Petr Bačina píše:Ty rychlosti máš měřené každý směr zvlášť nebo v duplexu? Dvě RB911 proti sobě jsou schopné na 1,2km (JRC24, v limitu) ve 20MHz dát 90-100Mb/s 1TCP v relativně zarušeném prostředí.
0 x