❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj Wispsation5 - Nanostation5: bridge, nebo router?

Návody a problémy s konfigurací.
Rosak

Spoj Wispsation5 - Nanostation5: bridge, nebo router?

Příspěvekod Rosak » 10 years ago

Ahoj, prosím o radu.
Potřebovali jsme u kamaráda propojit dva domy a použili jsme k tomu dvě volné jednotky od Ubnt. Wispstation5 v Gentleboxu jako AP a Nanostation5 jako klienta. Obě zařízení jsou v režimu brigde, výkon snížen na minimum a spoj přenáší co potřebujeme. Ale po jednom-dvou dnech mi kamarád volá, že "už to zase nefunguje". Zde na fóru jsem objevil zmínku, že tato zařízení jsou stabilnější v režimu router. Jaké jsou Vaše zkušenosti?
Topologie sítě je následující:
V jednom domě je konektivita do internetu -> SOHO router -> pár počítačů a Wispstation5 jako AP.
V druhém domě je Nanostation5 jako klient a k němu připojený počítač (zatím jen jeden).
0 x

Striker

Příspěvekod Striker » 10 years ago

O stabilitě v rozdílu režimů teda nevím. Nikdy jsme se nesetkal, že by to mělo vliv na spojení dvou jednotek.

Jediné co, tak jsem se setkal s tím, že mám takový pocit Bullet 5 nám jednou nefungovala v routeru takovým způsobem, že nepřidělovala přes DHCP adresu. Lépe řečeno přidělila ale nepropustila provoz.
Vyřešil to bridge a nastavení pevné IP na routeru zákazníka.
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

Není to sice řešení příčiny, ale co skusit nastavit ping watchdog? Ale nějak rozumě. Jeden ztracený ping není ještě výpadek.......
0 x
Petr Krist

Rosak

Příspěvekod Rosak » 10 years ago

Tak dnes už mohu jen tipovat, jelikož když jsem v neděli přijel ke kamarádovi, WS5 byla "tuhá". Po restartu napájení většinou nenaběhne a pokud ano, ping na její IP je "děravej jak řešeto" a je víceméně nemožné se pohybovat v jejím webconfigu. Dal jsem mu poslední WS5 co jsem měl a uvidíme, jestli "odpálí" i tuhle :-)
0 x