Vyzkousel nekdo tohle reseni? popripade vyzkousel nekdo rocketa + sektory od uboquiti?
Mam dilema, mame sit kompletne postavenou na mikrotiku ale bohuzel vsechny klienty jsou ubiquiti. Jelikoz v dobe kdy se to zaclo tahle resit jsem do toho nemel co kecat je to proste jak to je, jelikoz se na to par lidi vybodlo a zustali jsme vicemene dva kteri se o sdruzeni starame a i sme si sit v podstate tak o co kde se stara rozdelili, chtel bych si to nejak poresit bud tak nebo tak abych mel klid a byla co nejlepsi propustnost mezi lidi. Pro c to pisu. Na in wifi se u rocketu chlubi jak je to fajn ap ktere vzladne 300 klientu s nizkou latenci. Nevim esi to zkouseli v dobach kdy tady byl modem a ty rychlosti pouzivali take, tomu bych pak i veril a nebo kolik toho pri testovani vypili ale ja tomu 300 klientu neverim. Nicmene misto 3 sektoru po 10 klientech kteri se mi bohuzel asi ovlivnuji mezi sebou bych to rad hodil na tu vsesmerku a mel tam kliosu 30 a hlavne bych teda mohl pouzit airmax kterej tahle zrovnatak jako nstreame na apckach nemuzu pouzit Nechci ale vyhazovat penize ktere sdruzeni netiskne. Poradi me nekdo kterym smerem se vydat? Je mi jasne ze tu je vicemene kazdy pro mikrotik ale zajimala by me i idezva od lidi co proste to stavi na ubiquiti a jak se to sparvne stavi. Diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rocket m5 + ubnt svesmer
-
- Kontaktovat uživatele:
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Stavíme celou přístupovou bezdrátovou část sítě na UBNT.
Rozhodně doporučim pro 30lidí raději 3x120 sektor než všesměr, nenapsal jsi co tam nabízíš za rychlosti. Tohle je ale rada, kterou ti dají i kolegové, kteří jedou mikrotiky.
Rozhodně doporučim pro 30lidí raději 3x120 sektor než všesměr, nenapsal jsi co tam nabízíš za rychlosti. Tohle je ale rada, kterou ti dají i kolegové, kteří jedou mikrotiky.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.
https://www.facebook.com/conexainternet
-
- Kontaktovat uživatele:
rychlosti nabizime 7/7 mbit ale radi by sme dali aj vice, linka je proto aby se pouzivala a ne proto aby stala, samozrejme z apredpokladu ze se pak dostane na vsechny spravedlive
0 x
jsem lama berte ze je to tak
-
- Kontaktovat uživatele:
nicmene stejne jsem nedostal odpoved na to jestli teda vysilate na rocketech + teda dvoupolarizacni antena, jake mate odezvy a jak to teda funguje, diky
0 x
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano na AP mame rockety a velke ubnt sektory. Latence na skoku z AP na klienta pri 20-30Mbps toku pres rocket kolem 1-2ms. Funguje to z naseho pohledu pochopitelne dobre, jinak bychom to nepouzivali.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
A kolik zhruba je schopen jeden rocket tahle obslouzit. Klientu a jake ma pripojene rychlosli. Ap na mk mi proti nano n5 tohle neda a kdyz tak rozhodne ne s takovyma latencema. Jinak nana jsou pripojeny vetsinou 54/54 a nekde skousim 65/65 vic s touto kombinaci nelze. Dalsi vec co by me zajimalo pojede me na dvoupolaru i starsi ap jendopolar abych nemusel hned je menit? mam sem tam ty panelky eap od ubnt.
0 x
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
kolousekkk píše:A kolik zhruba je schopen jeden rocket tahle obslouzit. Klientu a jake ma pripojene rychlosli. Ap na mk mi proti nano n5 tohle neda a kdyz tak rozhodne ne s takovyma latencema. Jinak nana jsou pripojeny vetsinou 54/54 a nekde skousim 65/65 vic s touto kombinaci nelze. Dalsi vec co by me zajimalo pojede me na dvoupolaru i starsi ap jendopolar abych nemusel hned je menit? mam sem tam ty panelky eap od ubnt.
Zhruba 20-30 klientů maximálně, ale pokud tam jsou stahovači, tak třeba i jenom deset. Máme rychlosti 5, 10 a 20Mbps symetricky.
MIMO na SISO půjde, ale zabiješ ten sektor, nebude mít ideální parametry.
Doporučuji určitě hned měnit.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Prosim malinko cesky na amtera
co znamena ta veta co jsi napsal a co bys hned menil?
SISO na MIMO půjde, ale zabiješ ten sektor, nebude mít ideální parametry.
Doporučuji určitě hned měnit
co znamena ta veta co jsi napsal a co bys hned menil?
SISO na MIMO půjde, ale zabiješ ten sektor, nebude mít ideální parametry.
Doporučuji určitě hned měnit
0 x
jak to tak ctu, tak bych se spise priklonil k reseni s omnitikem (zadatel psal, ze jeho klienti jedou na MK)
podle me to vyjde levneji a lepe se to spravuje, nez cokoliv jinyho
podle me to vyjde levneji a lepe se to spravuje, nez cokoliv jinyho
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
-
- Kontaktovat uživatele:
prave ze ne klienti jsou vsechny nanostation m5, sem tam je jeste nekde bullet a ten me zajima esi na rocket mimo ubec napojim kdyz ostatni budou v mimo, kolega cpe na druhou ca site si ty omnitiky ale jak rikam tudy asi cesta nevede, jinak 95 procent pateri je mk, dalsi sou rockety proti sobe. Je me jasny ze se to lepe spravuje, protoze jsem si sakra zvykl na mac-telnet a klikacku prez winbox, jenze u me je lepsi vymenit na deseti mistech apcka nez prolist 100 klientu a menit to u nich no a pak vite jak to je, u sebe si udelate co potrebujete u kliose dycky potrebujete i jeho souhlas, nehlede na to ze hledam reseni aby to nestalo 200k
0 x
hej sorry, ja to cetl moc rychle a pehlidl jsem to, hned v prvni vete pises ze jsou kliosi u ubnt
ale stejne bych zkusil ten omnitik, pokud to neni na delsi vzdalenosti a treba casem vyhazet ubnt kliose a nahradit sxteckama
edit: rockety jsou dobry na PtP spoje
ale stejne bych zkusil ten omnitik, pokud to neni na delsi vzdalenosti a treba casem vyhazet ubnt kliose a nahradit sxteckama
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.
-
- Kontaktovat uživatele:
prave no,kdyby tak sel mk narvat to tech nano m5 to by bylo reseni ale davat omnitika namisto mormalniho acka mi jako reseni neprijde. mam na strese jedno sxt na 200m pater, jeden rocket na 300m s jirousema, pak groove na vsesmerce A pak groove jeden sektor A a druhy sektor A. nemuzu si pomoct ale at je to na jakem koli-bode tak dokud tam neni trafic tak ok ale jak zhoustne vsude stafic tak se to proste asi ovlivnuje i kdyz kanaly to sou rozdilne.Proto jsem si rikal ze misto 3 sektoru jeden nebo 2 rockety ze bych dal, firewall atd bych samozrejme mel dale na mk
0 x
Jednodušší je vyměnit AP ... za rocketa se sektorkou. Všesměru bych se rozhodně vyhnul. I když jsou místa (menší obce - vesnice), kde bych si to představit dokázal.
Počet klientů na jedno AirMax AP sice potvrdit nemůžu, ale tomu údaji (300) bych věřil. Otázkou je, jak to vlastně bude fungovat Pokud jsem schopen na 40MHz kanále vytáhnout přibližně 150Mbit (HD), tak pro třista lidí ... půl megabitu na jednoho. Nepřeháněl bych to. Ale desítky jsou reálné a v pohodě.
Kombinovat UBNT s mikrotikem je cesta do pekel ... buď jedno, nebo druhé. Pokud vybereš MK, budeš na tomto fóru pečený vařený to pro nás ostatní také není od věci.
Rozdíl mezi AirMax a NV2 je především v tom, že to první funguje, kdežto to druhé se věčně se..e.
Počet klientů na jedno AirMax AP sice potvrdit nemůžu, ale tomu údaji (300) bych věřil. Otázkou je, jak to vlastně bude fungovat Pokud jsem schopen na 40MHz kanále vytáhnout přibližně 150Mbit (HD), tak pro třista lidí ... půl megabitu na jednoho. Nepřeháněl bych to. Ale desítky jsou reálné a v pohodě.
Kombinovat UBNT s mikrotikem je cesta do pekel ... buď jedno, nebo druhé. Pokud vybereš MK, budeš na tomto fóru pečený vařený to pro nás ostatní také není od věci.
Rozdíl mezi AirMax a NV2 je především v tom, že to první funguje, kdežto to druhé se věčně se..e.
Daxxim píše:hej sorry, ja to cetl moc rychle a pehlidl jsem to, hned v prvni vete pises ze jsou kliosi u ubnt
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
tak vsesmerka visi spolecne s rocketem, mam tam 5 klientu a ze bych z toho byl nejak odvarenej to nejsem. zmerit rychlost mi jde mezi rocketem a klientem jen na jednom, jinde me to pise proste chybu nevim proc. Setkal se stim nekdo? at merim z rocketu nebo obracene z klienta tak nic. CCQ je u vsech 99-100 to se mi taky nezda daval jsem tam problematicke kliose abych videl esi se neco zlepsi. Zatim si teda nikdo nestezoval.
0 x