❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP WDS nebo klasický AP mód?

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: AP WDS nebo klasický AP mód?

Příspěvekod hapi » 14 years ago

mohl by mi někdo říct o jakých nových kouscích to Daviv2006 mluví? Pokud číslo v jeho nicku znamená rok narození tak stahuji otázku.

Nechci tu flamovat ale hodně by mě zajímalo proč tazatel chce přejít na ubntu. Cena v tom jistě hraje roly ale jako pokud my tady bojujem s masívní konkurencí tak vyhráváme právě díky mikrotiku a jeho možnosti brutálního nastavení a poslední dobou díky st***et killeru kterej vyžene konkurenci z kanálu atd... :-)

Vim toho o ubiquity dost abych věděl že pro naší síť neni dost dobrej a nedostačuje funkcemi a jestli někdo chce dobrovolně přejít z mikrotiku na ubiquity, tak ho dost lituju.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Flamovat nemusíš, ale je tristní že jako moderátor si nejsi sto na toto téma udělat vlastní thread :(
0 x

hapi

tak za prvý, nejsem moderátor a za druhý, co děláš ty? Já se ve všech svích příspěvcích zeptal co ho vede k přechodu protože drtivá většina lidí neumí mikrotiky ovládat včetně tebe a pro přeslo na snadný 5GHz zamořující ubiquity.
0 x

David2006

Nemusím být moderátor, ale i tak umím založit nový thread, pokud chci :mrgreen: . Zatím jsem zde uváděl povětšinou své zkušenosti s daným tématem. Kdežto Ty&spol :) jste se chytali podružného stébélka jen aby jste si tu přihřáli polívčičku s Mikrotikem.
0 x

hapi

tak to tu zaflamujem.

Ano, ale nám se ta polívka aspoň hřeje. Ty si neřek ani jeden důvod proč by měl přecházet na ubiquity kromě toho že to používáš což neni důvod. Jenom defakto souhlasíš se špatnym WDSkem který zvládne správně i ovislink a já můžu potvrdit, že ubiquty má problemy s WDSkema a někdy je to až na ruční restart ze zásuvky.
Naposledy upravil(a) hapi dne 01 Jun 2011 00:06, celkem upraveno 1 x.
0 x

David2006

Promiň Hapi, ráno vstávám vcelku brzy na ty Luhačovice, škoda že tam asi nerazíš a já už k danému tématu teď ničím invenčním v těchto pozdních hodinách nepřispěji. Napiš si tedy svoji oslavnou ódu na Mikrotik u klientů pro dnešní noc a dobrou. :mrgreen:
0 x

hapi

jo, já si budu psát svojí ódu ale aspoň jí mám něčim podloženou a blbě nekecám jak je ubiquty výborný když má dost chyb který useři ignorujou stejně jako useři iphone telefonů jsou schopný tolerovat applu jeho chyby. Ty seš totiž typickej user iphone, oni sledujou a zaznamenávaji tvojí polohu a je to v pořádku. Když to dělá stát tak seš nasranej. když to dělá google, tak je to průser jako sviňa. Když to dělá apple tak je to přece hustý. Přesně takovej seš ty, user ubiquity kterej nemá na konfiguraci mikrotika a radši změní okolí než aby se něco naučil sám.

A proto se naposledy ptám, co vede tazatele k přechodu na ubiquity že ho k tomu konkurence tlačí. Jo asi to bude to, hmm, oni maji ubiquity a koukej jak k nim lidi chodí, jak se to rychle instaluje a jak je to "levný". Všechno je na opak.

A padej spát aby jsi si mohl zítra poklábosit s ostatnimi ubiquity sítěmi a ujistit se že si nešlápnul vedle :-)
0 x

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 14 years ago

hapi píše:jo, já si budu psát svojí ódu ale aspoň jí mám něčim podloženou a blbě nekecám jak je ubiquty výborný když má dost chyb který useři ignorujou stejně jako useři iphone telefonů jsou schopný tolerovat applu jeho chyby. Ty seš totiž typickej user iphone, oni sledujou a zaznamenávaji tvojí polohu a je to v pořádku. Když to dělá stát tak seš nasranej. když to dělá google, tak je to průser jako sviňa. Když to dělá apple tak je to přece hustý. Přesně takovej seš ty, user ubiquity kterej nemá na konfiguraci mikrotika a radši změní okolí než aby se něco naučil sám.

A proto se naposledy ptám, co vede tazatele k přechodu na ubiquity že ho k tomu konkurence tlačí. Jo asi to bude to, hmm, oni maji ubiquity a koukej jak k nim lidi chodí, jak se to rychle instaluje a jak je to "levný". Všechno je na opak.

A padej spát aby jsi si mohl zítra poklábosit s ostatnimi ubiquity sítěmi a ujistit se že si nešlápnul vedle :-)

Včera jsem se už k počítači nedostal, ale jak se dívám, tak k mému překvapení se diskuze celkem rozjela. I když to šměřuje do offtopicu.

Konkurence náš tlačí svojí nabídkou svých služeb. Ono nabízet 8 Mb/s a vyšší tarify na klasickém 802.11a protokolu již není moc reálné. Vyčkával jsem do poslední chvíle, nicméně za posledního půlroku konkurence naházela na své APčka Nanostiony M5 případně Rockety M5 a připojujou na ně takto klienty. Dokonce i na některé páteře Nanobridge M5 a dishe s rocketama. Jak je vidět, je to sice low-cost řešení, které jak praxe ukázala funguje dobře, dle toho, co jsem měl možnost vidět.

Tak si říkám, proč ne. Pokud se jedná o rádiovou část, tak bych do toho taky šel. Samozřejmě dále rotouváno na MikroTiku, ten však nemá kompletní klientské řešení, co se týče mimo 2x2. Ano, RB SXT je nějaká vlaštovka, jenže to nedeřeší klienty na delší vzdálenosti a to se nebavím o p2p spojích, ten jsme děláli pře půl rokem na duplexních jirous anténách s boxem a rb800 a cena šla ke 30 papírům, což se dá udělat na UBNT ani ne za jednu třetinu:)

Máte lepší řešení v dané ceně? Odpovím si sám. Jedná se mi o optimální konguraci tohoto řešení, proto jsem založil toto téma, jelikož jsem ho tady ještě neviděl.

Díky
0 x

hapi

to znám, seš ve stresu a snažíš se z toho dostat tim že přejdeš na to co má konkurence v domění že to bude v pohodě. Je to na tobě a já ti říkám že děláš chybu protože na Ačku + nstreme uděláš divy. Byl si vůbec někdy u klienta konkurence a zkoušel si net? Tim bych začal protože konkurence se jenom sere s letáky ale kvalita nic moc a navíc maji styl co sektor, to 5 userů a ne 20.

No vidíš, já sem dělal špičkovej ptp spoj a vyšlo mě to na poloviční cenu než tebe. A nemáš tam strkat RB800 ale podstatně levnější a rychlejší RB411AH.

Můj názor je takovej, že si to stejně na ubiquity pošlapeš a budeš zase tam kde si byl. Měl bys zapracovat na lepšim výběru routerboardů a nestrkat tam RB800 a podobný ksindly. Za nedlouho vyjde RB711 ve verzi 2x2 + takže ptp spoje buodu zase o něco levnější atd..

Jo a hlavně, na dlouhý vzdálenosti se z principu klienti nepřipojujou.

Jo a mimochodem, co říkáš na konkurenční nabídku až 30Mbit na 5GHz v obyč Ačku? ne jako fakt to chce zachovat chladnou hlavu a pokud nemáš kvalitně připojený klienty teď, tak seš upřimně řečeno v pasti. Kvalitně přepojený klienty znamená reálnej tok cca 20Mbit ke klientovy na sektoru s 20 usery v 802.11a + nstreme.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

1+ přesně jako u nás :) chce to chladnou hlavu a především zkusit jak jim to jede, dle mého názoru jim to jede pouze na papíře :lol: jako veškeré UBNT
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

Spreamer píše:
hapi píše:jo, já si budu psát svojí ódu ale aspoň jí mám něčim podloženou a blbě nekecám jak je ubiquty výborný když má dost chyb který useři ignorujou stejně jako useři iphone telefonů jsou schopný tolerovat applu jeho chyby. Ty seš totiž typickej user iphone, oni sledujou a zaznamenávaji tvojí polohu a je to v pořádku. Když to dělá stát tak seš nasranej. když to dělá google, tak je to průser jako sviňa. Když to dělá apple tak je to přece hustý. Přesně takovej seš ty, user ubiquity kterej nemá na konfiguraci mikrotika a radši změní okolí než aby se něco naučil sám.

Včera jsem se už k počítači nedostal, ale jak se dívám, tak k mému překvapení se diskuze celkem rozjela. I když to šměřuje do offtopicu.

Konkurence náš tlačí svojí nabídkou svých služeb. Ono nabízet 8 Mb/s a vyšší tarify na klasickém 802.11a protokolu již není moc reálné. Vyčkával jsem do poslední chvíle, nicméně za posledního půlroku konkurence naházela na své APčka Nanostiony M5 případně Rockety M5 a připojujou na ně takto klienty. Dokonce i na některé páteře Nanobridge M5 a dishe s rocketama. Jak je vidět, je to sice low-cost řešení, které jak praxe ukázala funguje dobře, dle toho, co jsem měl možnost vidět.

Tak si říkám, proč ne. Pokud se jedná o rádiovou část, tak bych do toho taky šel. Samozřejmě dále rotouváno na MikroTiku, ten však nemá kompletní klientské řešení, co se týče mimo 2x2. Ano, RB SXT je nějaká vlaštovka, jenže to nedeřeší klienty na delší vzdálenosti a to se nebavím o p2p spojích, ten jsme děláli pře půl rokem na duplexních jirous anténách s boxem a rb800 a cena šla ke 30 papírům, což se dá udělat na UBNT ani ne za jednu třetinu:)

Máte lepší řešení v dané ceně? Odpovím si sám. Jedná se mi o optimální konguraci tohoto řešení, proto jsem založil toto téma, jelikož jsem ho tady ještě neviděl.

Díky

na duální PtP použij RB411 s Mimo 2x2 a antény duplexní štourač a cenu máš do 13 s DPH a kvalitu ještě lepší než jirouš.....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Spreamer

hapi píše:to znám, seš ve stresu a snažíš se z toho dostat tim že přejdeš na to co má konkurence v domění že to bude v pohodě. Je to na tobě a já ti říkám že děláš chybu protože na Ačku + nstreme uděláš divy. Byl si vůbec někdy u klienta konkurence a zkoušel si net? Tim bych začal protože konkurence se jenom sere s letáky ale kvalita nic moc a navíc maji styl co sektor, to 5 userů a ne 20.

No vidíš, já sem dělal špičkovej ptp spoj a vyšlo mě to na poloviční cenu než tebe. A nemáš tam strkat RB800 ale podstatně levnější a rychlejší RB411AH.

Můj názor je takovej, že si to stejně na ubiquity pošlapeš a budeš zase tam kde si byl. Měl bys zapracovat na lepšim výběru routerboardů a nestrkat tam RB800 a podobný ksindly. Za nedlouho vyjde RB711 ve verzi 2x2 + takže ptp spoje buodu zase o něco levnější atd..

Jo a hlavně, na dlouhý vzdálenosti se z principu klienti nepřipojujou.

Jo a mimochodem, co říkáš na konkurenční nabídku až 30Mbit na 5GHz v obyč Ačku? ne jako fakt to chce zachovat chladnou hlavu a pokud nemáš kvalitně připojený klienty teď, tak seš upřimně řečeno v pasti. Kvalitně přepojený klienty znamená reálnej tok cca 20Mbit ke klientovy na sektoru s 20 usery v 802.11a + nstreme.

Mám celkem klidnou hlavu, jen vyčkávám už dost dlouho a pár klientů už se nechalo zlákat a šli jinam, stahovači ať si jdou, to je jedno, ale co useři, kteři jdou po číslech, no to už je boj s větrnými mlýny:)

Antény od pana Petra Štourače neznám, kde najdu jeho produkty k objednán prosím? Zajímají mě ty duplexní antény pro p2p.

Pokud bychom se bavili o koncových klientech, tak ty vůbec neřešit mimo 2x2, ale spíše klasické akčko v kombinaci s nv2 protokolem případně nstreme? Myslím, že by to kapacitně stačilo pro nějaké 8-16 Mb linky s pořešeným QOS. To by chtělo nějakou pěknou sektorovou anténu přímo s boxem pro routerboard jako AP řešení, na trhu moc toho není, pokud vím:( Koncové klienty si umím představit s gentleboxem a do toho rb, na delší vzdálenosti použít ten větší gentlebox.
0 x

hapi

hmm, tak to už chápu, seš totiž dost technicky pozadu. Zaspal si. Ani se neptej jak dlouho používáme nstreme na sektorech s 16Mbit na usera. Tim se ti nevysmímám ale kdo dneska na půl roku zaspí, je odsouzenej k zániku.

S nkem ti moc neporadim ale podle lehkých testů v zarušenym prostření jednopolarizační Nko neprošlo skrz rušení tak jako obyč Ačko. Prostě to jelo ale přenosovka byla 2x tak menší. Bavim se o sektoru s klienty a okolní kanály zarušený. Jasně, 2x2 může ject podstatně lépe.

Na trhu se daji sehnat duální klienti i duální sektory. Jestli ubiquity nebo mikrotik.... to záleží na tobě jestli umíš mikrotiky ovládat a jestli jejich extra funkce využiješ. Naše síť by se bez extra funkcí těžko obešla a nebo jenom za cenu většího počtu hardware kterej by opět musel ject na mikrotiku. To je jako příklad a pokud chceš jít do ubiquity tak bych se vyhnul nano stationům a skočil rovnou po nano bridge s tim největšim ziskem.
0 x

Spreamer

hapi píše:hmm, tak to už chápu, seš totiž dost technicky pozadu. Zaspal si. Ani se neptej jak dlouho používáme nstreme na sektorech s 16Mbit na usera. Tim se ti nevysmímám ale kdo dneska na půl roku zaspí, je odsouzenej k zániku.

S nkem ti moc neporadim ale podle lehkých testů v zarušenym prostření jednopolarizační Nko neprošlo skrz rušení tak jako obyč Ačko. Prostě to jelo ale přenosovka byla 2x tak menší. Bavim se o sektoru s klienty a okolní kanály zarušený. Jasně, 2x2 může ject podstatně lépe.

Na trhu se daji sehnat duální klienti i duální sektory. Jestli ubiquity nebo mikrotik.... to záleží na tobě jestli umíš mikrotiky ovládat a jestli jejich extra funkce využiješ. Naše síť by se bez extra funkcí těžko obešla a nebo jenom za cenu většího počtu hardware kterej by opět musel ject na mikrotiku. To je jako příklad a pokud chceš jít do ubiquity tak bych se vyhnul nano stationům a skočil rovnou po nano bridge s tim největšim ziskem.

Trochu pesimista, ne? Záleži na konkurenčním prostředí a nabízených tarifech. Nebo máš reálnou zkušenost, že někdo takový zaniknul? To bych rád viděl okolní poskytovatele, jak na tom byli. Chápu, že pokud je v lokalitě několik poskytovatelů nabízejících 8, 16 Mb atd. tak je to problém. Nemusí pršet, stačí když kape, to je moje kredo.

Vyzkouším ten nstreme. Jen by mě ještě zajímaly ty antény od toho Štourače. Má někdo bližší info? Díky
0 x

hapi

šťouračových antén je tu plný forum i s fotkami. třeba viewtopic.php?f=10&t=6889&start=30 nebo viewtopic.php?f=10&t=7436

No hele, tady v jižních čechách jedna firma spolknula tolik malích ISPíků, že to neni hezký. O2 je proti ní v konzumenci ISPíků zelenáč.
0 x