❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2 SSID

Návody a problémy s konfigurací.
Druid

2 SSID

Příspěvekod Druid » 10 years ago

Ahoj, jak správně nastavit 2 SSID, pořídil jsem si toto domu:Ubiquiti UniFi AP, 20dBm
Chci mít dvě SSID jedno pro domácí užítí a druhé pro návštěvy, stím že návšteva bude moci jen na interne a ne do lokální sítě.
podle toho co jsem to studoval tak se to řeší přes VLANy potřebuji k tomu nutně ten jejich kontroler ?

časem si pořídím ještě jedno které bude pokrývat venkovní prostor tak aby mezi oběma bylo nastavení společné

díky za radu
0 x

Druid

Příspěvekod Druid » 10 years ago

Odpověd je tu: ne nepotřebuji stačí na mít switch a tak nastavené VLANy

http://wiki.ubnt.com/UniFi_and_switch_VLAN_configuration

...
0 x

radimasss

Příspěvekod radimasss » 10 years ago

Nejjednodusi >>>>>>>>kupte si mikrotik
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Ti někdo platí za psaní?
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

jahpisin

Příspěvekod jahpisin » 9 years ago

zrovna laboruji s podobnou veci
mam tu AirRouter + unifi AP-LR
bez nastavenych vlan

potrebuji dve oddelene site, udelat dve site neni problem, jednu mam jako hlavni druhou guest ...zarizeni se mezi nima na sebe nedostanou coz je v poradku,ale dostavaji stejny rozsah,

pokud ale na routeru vytvorim dve vlan kazda jiny rozsah, v unifi pak priradim pro danej ssid vlan, ale pak se stane to ze se ap odmlci a uz se neprihlasi

koukal jsem na ten popis v clanku,ale tam to resi jeste pres switche, nejde to tedy udelat i bez nich ?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Je vcelku jedno, jak dostaneš VLAN z unifi do routeru ... jesli switchem, nebo napřímo drátem. Ale management UNIFI je vždy UNTAGED. Tam sedí jeho IP.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

jahpisin

momentalni situace,z unifi ap napojena data do routeru port2, (port 1 mi pred chvili odesel :) ), v routeru rozsah 10.0.0.1 dhcp 10.0.0.100-200, pak vlan id 2, kde je rozsah na zkousku 10.0.10.1 a dhcp 10.0.10.100-200, v menu unifi vytvoreny dva ssid jeden "ucitele" druhy "zaci"

"ucitele" bez limitu rychlosti, security zapnuto,vlan neni zapnuto ---net funguje,scan zarizeni v siti taky,dostanou rozsah 10.0.0.xxx
"zaci" rychlost omezena, bez security, vlan ve wireless network zadano na id 2 ---dostanou taky rozsah 10.0.0.xxx a net nejde,scan taky ne
0 x

ludvik

Ja takhle pouzivam tri SSID. Funguje to.

Co je Scan zarizeni v siti?
0 x

jahpisin

ciste unifi AP + unifi controler + router co umi vlan ? nechapu kde delam teda chybu. "scan" mysleno ze si napr na mobilu v appce ip tools dam scan zarizeni v siti (vidim pak veskere prvky v danem rozsahu, pc,telefony,ap,routery atd. casto pouzivam kdyz jsem nekde pripojenej jestli se dam nekam vloupat :)

edit: problem vyresen,asi jsem debilni ci co, ale vadil tomu podobny rozsah site, dal jsem ted na zkousku na vlan2 "zaci" 192.168.xxx.xxx a uz to slape jak ma,zarizeni na sebe nevidi a hlavni skupinu "ucitele" mam ve stejnem rozsahu jak na wifi tak po kabelu, shaping taky funguje.

konecne :D
0 x

ludvik

No ... ze mas spatne masky, to me tedy nenapadlo.
0 x