❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Připojení na Univerzitní síť ve Španělsku s NanoStation M2

Návody a problémy s konfigurací.
tomdavidcz

Připojení na Univerzitní síť ve Španělsku s NanoStation M2

Příspěvekod tomdavidcz » 12 years ago

Zdravím pánové,

rád bych se obrátil na místní experty s prosbou o pomoc. Jsme momentálně na studijním pobytu ve Španělsku a protože je tady pro cizince skoro nemožné pořídit normální internet (astronomické ceny, pevná smlouva na rok a půl a poměrně vysokový instalační poplatek) rozhodli jsme se koupit anténu a chytat internet ze školy na kteoru vidíme z okna.

Koupil jsem Nanostation Loco M2 a bezpředešlých zkušeností jsem ji zkusil nastavit (nemá v této oblasti zkušenosti, ale nikdy jsem neměl problém nastavit třeba domácí router, či cokoliv, co jsem na počítači potřeboval). Chytil jsem signál a připojil se na školní síť, když se dívám na hlavní stránce, tak jsem normálně připojený. problém je v tom, že mi nejde internet a zaboha nevím co stím mám udělat. Vyzkoušel jsem všechny možná nastavení, která mi přišla rozumná. Anténu mám nastavenou jako Station a a Network jsem zkoušel jako Bridge a Router (zde nevím jaký je rozdíl, ale mělo by podle mě fungovat obojí). Bohužel vůbec netuším, proč to nejde.

Vím, že je to možná těžké takhle odhadnout v čem je problém, ale budu vděčný za všechny rady a pokusy jak to rozchodit. Bohužel tu není nikdo, kdo by nám to nastavil a pouze na anténu jsem z obchodu musel čekat měsíc, tak si nechci ani představovat jak dlouho by trvalo, než by to někdo zapojil.

Předem mockrát děkuji za pomoc,

Tomas
0 x

tomdavidcz

Žádné nápady kde by mohl být problém?
0 x

lvacek

Příspěvekod lvacek » 12 years ago

Jakou máš na tom PC nastavenou IP? Nenechal jsi si tam tu servisní z rozsahu té nanostation? 192.168.1.X ?
0 x

tomdavidcz

lvacek píše:Jakou máš na tom PC nastavenou IP? Nenechal jsi si tam tu servisní z rozsahu té nanostation? 192.168.1.X ?

Nechal, když jsem si IP nechal změnit přes DHCP (přímo v počítači). Internet taky nefungoval + jsem se nedostal do nastavení už...
Co bych zde měl správně udělat? Mockrát díky
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

mode: router
wlan: kdyz rikas, ze jsi pripojeny do site, tak je asi ok, akorat si zkontroluj DNS, pripadne pro test dej ip 8.8.8.8
WLAN IP Address: mas na DHCP nebo si dostal statickou od nekoho ze skolni site? pripadne napis jakou si dostal.

LAN NETWORK SETTINGS:
ip: 10.10.10.1
netmask: 255.255.255.0
Enable NAT: ANO
Enable DHCP Server: ANO
Range Start: 10.10.10.2
Range End: 10.10.10.100
Netmask: 255.255.255.0
Enable DNS proxy: ANO

tlacitko CHANGE

v Advanced uz neni nic moc co resit oproti defaultu, akort takovy AirMax Priority: none a noise imunnity na Enabled
tlacitko CHANGE

a nahore APPLY

na svem kompu si dej pridelit adresy automaticky a do nano se pak dostanes pres 10.10.10.1
To je priklad nastaveni jak to mam u jednoho klienta, pokud nemas spesl pozadavky tak by ti to mohlo byt vcelku jedno ze to je jak to je :-)

Nahore je TOOLS a vyber ping > input manually > 8.8.8.8 a jestli pingnes, pokud ano, tak to pingni z pocitace a jestli ano, tak na netu jsi, pokud ne, tak muzeme hledat dal.

Jo a zmen si pak heslo na jine nez default, studenti budou zakerni, jestli na to rozhranni nekdo narazi :lol:
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

tomdavidcz

2Aliney:

Funguje to! Píšu z domu. Mockrát díky chlape ani nevíš jak si nás zachránil :)

Děje se mi tu akorát jedna zajímavá věc, nefunguje mi zvuk z internetu (youtube, stream atd.). Je vůbec možné, aby to bylo nějakým nastavením?
(EDIT: Dobré tak je to jenom problém s flashem v chromu :) )

(PS: s těma DNSkama jsem to bohužel moc nepochopil a pingovat osmičky mi taky nešlo, ale tipuju, že to není důležité, když jsme na netu.)

Teďka už jenom potřebuju koupit ještě jeden ethernet kabel a hodit anténu na wifi router, ať mají net i ostatní spolubydlové. Tady už by neměl být žádný problém ne? Pouze propojit s Antenou a normálně nastavit wifinu?

Ještě jednou děkuju a skláním velký klobouk :P

Tom
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Jestli to je eduroam, tak dávej pozor s tím sdílením pro ostatní lidi.
Občas to dokáží vyhrotit i u nás.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

tomdavidcz

Síť není Eduroam. Na tu se můžu taky připojit a občas to dělám (jede rychleji), hlavně když jsem na Macu. Nevím proč, ale nedaří se mi Win7 nastavit tak, aby se mi na eduroam připojily. Tome co myslíš s tím sdílením a hrocením? Nějak si pod tím nedokážu nic představit. Děkuju za vysvětlení.

Jsem tady na školní veřejné síťi a mám login od školy. Pro přístup na net musím projít webovou autorizací.

Každopádně chtěl bych se zeptat ještě na jednu věc. Když jsem ve škole rychlost downloadu bývá až 1,5MB/sec tady z domu chytám pouze cca 50KB.
Anténu mám položenou normálně za oknem (tipuju, že problémem je umístění) a svítí na dvě až tři diody. v nastavení hlasí takto:

Signal Strength: -81 dBm
Horizontal / Vertical: -81 / -81 dBm
Connections: 1 Noise Floor: -97
dBmTransmit CCQ: 85.8 %
TX/RX Rate: 5.5 Mbps / 18 Mbps

Je nějaký způsob jak vylepšit rychlost? Ve chvíli, kdy začnu sdílet net se spolubydlama, tak to bude příšerně pomalé.
Díky moc za tipy :)
0 x

aliney

Pouze propojit s Antenou a normálně nastavit wifinu?

Ten wifi router pokud mozno nastav jako Bridge a jeho IP si nech pridelit dhcp, budes se sice pripojovat na svoji wifi, ale IP vam bude pridelovat NanoStation, usetri se jeden NAT
Signal Strength: -81 dBm je malo, pohybej s tim tak at se dostanes alespon na nejakych -75
Ve wireless si nastav Country Code: Spanelsko (kvuli dostupnym kanalum),
Data Rate, Mbps: nejvyssi hodnota a Auto zaskrni.
Output Power: vyzen klidne na maximum, tebe regulacni urady stihat asi nebudou :-D (pokud to nejde tak v Advanced zaskrtni Installer EIRP Calculation: ANO, change, apply a budes u toho videt nejakou cervenou hlasku, ze tim muzes znicit vesmir nebo tak neco, co muzes ignorovat)
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

tomdavidcz píše:Tome co myslíš s tím sdílením a hrocením? Nějak si pod tím nedokážu nic představit. Děkuju za vysvětlení.

Ano na Strahově při ČVUT se to běžně řeší banem na celý semestr. Případně jako hrubé porušení nějaké kolejní smlouvy a můžou tě snad až vyhodit z koleje. Ale bany jsou denní chleba, maj docela sofistikované řešení na hledání natů a více pc za jednou mac adresou.
Nechci tě v žádném případě strašit, jen abys pak nebyl překvapený.
Ale pokud to je ok, tak se nemáš čeho bát.
Je nějaký způsob jak vylepšit rychlost? Ve chvíli, kdy začnu sdílet net se spolubydlama, tak to bude příšerně pomalé.
Díky moc za tipy :)

Anténu dej ven, okno ti to stíní.
Zkus dosměrovat podle stavu signálu na webu. Pokud máš rozmanitý terén, tak můžeš paradoxně chytat mimo osu více signálu vlivem vírů nebo odrazů od blízkých překážek.
Ohul výkon.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

tomdavidcz

Nazdar pánové,

chtěl jsem to dneska nějak víc pokutit a napojit na router. Bohužel v místním šopu jsem nesehnal žádný držák na který bych anténu přidělal, takže stále ji mám položenou jen na krabici :D a ani ethernet kabel neměli. Zkusím večer nastavit router bez antény a poté ho s anténou propojit (mám teď pouze dva metrové kabely).

Každopádně zkoušel jsem experimentovat s umístěním antény a nejlepší hodnoty ke kterým se dostávám jsou 82 - 78 dBm... A to i přesto, že jsem zvýšil výkon na maximum nebo otevřel okno dokořán, aby nestínilo (tady jsem nezaznamenal žádný rozdíl). :( Rychlost se zvedla, ale jen minimálně. dneska mám kolem 50- 60KB. Včera večer mi to jelo 300 (To už jsem skoro bouchal šampaňské :D)

přikládám screenshoty všech nastavení, třeba je tam ještě něco co by se dalo udělat.

MAIN: http://awesomescreenshot.com/062ly9u04
WIRELESS: http://awesomescreenshot.com/05blyab0f
NETWORK: http://awesomescreenshot.com/053lyaf0f
ADVANCED: http://awesomescreenshot.com/096lyage8 (Tady jsou nějaké citlivosti, říkám si zda by stím nešlo něco udělat?)
SERVICES: http://awesomescreenshot.com/03flyaj65

Moc si cením vaši pomoci. Díky :) A Aliney, tvoje posty mě vždy pobaví viz. uvidíš hlášku, která varuje před zničením světa :D

Co se sdílení týče, tipuju, že tady to problém nebude. Nemají ve škole ani vlastní IT.

PS: Screeny budou uložené tři dny.
0 x

aliney

Nastavene to vypada jakztakz normalne, ja UBNT ale vubec nerozumim, tak me moc neposlouchej :-D
Nevim, jestli mas z okna primou viditelnost na vysilac, hadam ze ne, ale jak psal Tomas, zkus to vyladit ... otoc to nekam uplne daleko mimo doleva a scanuj signaly, zatimco to budes pomalu otacet doprava, muzes chytit nejaky pekny odraz. Nevyhodou je, ze pro kazdy scan musis pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a pootocit, klik na scan a mel bys mit oscanovano. Vyber nejlepsi uhel a nech to tak i kdyz to treba bude mirit nekam do lesa.
Koukni se taky jestli na stejnem kanalu (a plus/minus jeden nahoru/dolu) jako je skolni sit nemas v okoli jeste neco se silnym signalem, to na silu signalu sice vliv nema, ale rusit te to muze docela uspesne.
Signal musi jit obema smery, takze pokud ma skola nizky vykon, muzes zesilovat jak chces, ale proste to nepojede. Vis jak daleko jsi cca od vysilace?
A jeste se zkus pripojit primo pres notebook polozeny na okne, co ti to udela a jestli se to rozjede vubec. Pro oscanovani notebookem muzes pouzit treba "inSSIDer" je to free a pekne tam uvidis ... vsak uvidis co vsechno uvidis ;-)
BTW nakupovat kabely a drzaky nesmis ve vecerce, jinak si neumim predstavit co je to za shop, ze nemaji ani kabel...
Sakra, kdyz piju, tak pak pisu slohovky... jdu zase slavit, tak good luck!
0 x

tomdavidcz

Pánové zkoušel jsem ještě co šlo, ale vypadá to že lepší už to nebude. I tak je to super. Internet jede, skypovat se dá, někdy i videa jedou slušně :) mockrát Vám děkuju :)
0 x

martas.eu@seznam.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod martas.eu@seznam.cz » 11 years ago

Zdravím všechny dobré duše,které umí poradit a podělit se se zkušenostmi :wink:

Jsem v podobné situaci.Nejsem Ajtík,ale dovedu spoustu věcí nastavit.Mám též Nanostation2 Loco,posílám si síť asi 1km na přímou viditelnost.
Do poslední chvíle bylo vše O.K.,ale signál začal dost vynechávat a spojení je víc než nekvalitní.Někdy ani nenačtu Nanostation v režimu Klienta.
Nejspíš bude můj spoj hodně zarušen wifinami po cestě,tak budu nucen celý spoj nahradit 5Ghz,což asi není problém.
Hodně mě spíš zajímá,jestli existuje nějaké vodítko,základní informace z hlavní stránky Nanostation,které by mi řekly,jak kvalitní spoj to je.
Například kromě hodnoty síly signálu je uveden nějaká hodnota CCQ.
Na správně fungujícím spoji mám 100% (nano 5Ghz) a na tom co se posl.dobou dost rozpadá mám nějakých 8% (2,4Ghz).Je to údaj o kvalitě spoje?
Měl by někdo informace,které by mi mohli poradit,jak kvalitní spoj mám?Případně,co ty hodnoty zhruba znamenají?
Moc by mi to pomohlo abych mohl porovnávat hodnoty a umět si vyhodnotit,zda je to dobrý,či ne.
Zasílám screen hl.stránky problémového spoje.

Děkuji moc za odpovědi a hezký týden !!
Přílohy
Screenshot 2014-05-18 20.26.36.png
Screenshot 2014-05-18 20.26.36.png (60.5 KiB) Zobrazeno 4656 x
0 x
Martas V.

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

CCQ - client connection quality.

0.8% jsem snad nikdy neviděl :-) Musíš se blížit stovce.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.