❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Přechod na 4

Oznámení a diskuse ke konkrétním verzím.
hapi

Re: Přechod na 4

Příspěvekod hapi » 16 years ago

smůla, mě tu rozhodně nstreme ping nekazí. Link na 8km. RB433AH - RB433AH, datovej tok při pingání byl 8Mbit/1Mbit

Pinging 192.168.10.22 with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.10.22: bytes=32 time=1ms TTL=62
Reply from 192.168.10.22: bytes=32 time=2ms TTL=62

Ping statistics for 192.168.10.22:
Packets: Sent = 13, Received = 13, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 1ms, Maximum = 2ms, Average = 1ms
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

ano i ja mam ping 1-2 msec ale kdyz srovna nacitani webu s bez NS rozdil je znatelnej
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

hapi píše:alix má přesně tolik karet, kolik zvládne utahnout procesor. To se u RBček říct nedá. Tim utahnout myslim 80Mbit na jedný kartě v nstreme.

to je teda pekna blbost
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 16 years ago

Maxik píše:Podle mych zkusenosti Nstreme je hruza, zvysuje to odezvy, nacitani webu je znatelne pomalejsi, ano bandwidth linky je vyssi ale za jakou cenu, kdo chce perfektni odezvy a rychlost bohuzel to nemuze pouzit, alespon na rb kde jsem to testoval rb 600,433.
80 mbit si vzal kde to bezne 5g nikdy neudela, malokde je treba vic nez 10 a 20 je normalne asi tak maximum, alix by jiste 4 karty utahnul v klidu i s geode 500mhz.

Nevsimol som si ze by nstreme zvysovalo dozvu , ak sa nerusia karty a nieje slaby procak . Ak je nstreme mierne zaruseny , rychlost v BT je sice 30mbps niekde viac , ale stranky to nacitava dost divne , nedocita , kuskuje , bez nstremu to web nacita v okamziku . To musim suhlasit
0 x

hapi

reset píše:
hapi píše:alix má přesně tolik karet, kolik zvládne utahnout procesor. To se u RBček říct nedá. Tim utahnout myslim 80Mbit na jedný kartě v nstreme.

to je teda pekna blbost

co je na tom blbost?
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 16 years ago

suhlasim resp pridavam sa k nazoru ze alix ma vykonu pre 2 minipci tak akurat.... ak perspektivne pocitate s tym ze na oboch kartach bude zapnuty nstreme a maju dat max... ak niekomu staci 5-10mbit tak samozrejme staci aj obyc rb...
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

blbost mi na tom prijde prave to, ze be to bez problemu neutahlo 3 nebo 4 karty .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

reset píše:blbost mi na tom prijde prave to, ze be to bez problemu neutahlo 3 nebo 4 karty .

záleží na tom jak utahlo. Tady máš jistotu že to prostě utahne cokoliv přez ty dvě karty. Pokud by jsi tam měl třeba 4 karty, tak už nemáš jistotu že utahne všechny karty na max. Takhle to myslim, prostě na max. ne na polovinu dvě a další dvě na max. Já nepochybuju o tom že by neutahnul 4 karty a každou na 40Mbit FD, to rozhodně netvrdim. Ovšem nejsem RBčko abych do RB600 dával 8 karet a pak si říkal, ono to běží na 50% a přitom tam skoro nic neteče, co mám dělat.

Jinak můžeš použít alixe s PCI slotem a RB14 a nacpeš tam 5 karet.

Já vim že maji vzít procesor z RB1000 a dát to na desku s inteligentně rozvrženými osmi miniPCI sloty.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 16 years ago

Mne ide momentálne jeden spoj na 20 Mbit DOWN 6 Mbit UP zapnutý NS , vzdialenosť 10 km antény 29 dB PW plné paraboly
jedna strana PC Intel celeron M + RB14, druhá strana RB433AH a latencia na tom spoji je na úrovni 1-2 ms sem tam tam niečo vyskočí na 5 ms.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

tak to fakt nechapu, ja jsem NS zkousel nekolikrat (pravda bylo to temer pred rokem) a vyzdy me vylitnul ping na 10 a vice ms z puvodnich 1-2ms, takze nevim kde je zakopanej pes, mozna spatne nastaveni. no nicmene to nepatri do tohoto vlakna ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

jarapa
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jarapa » 16 years ago

No koukám, že to téme uhlo někam jinam. Založil jsem toto vlákno abych se dozvěděl proč přejít na z 3.x na 4.x. Zatím ale koukám jsem se dozvěděl že někomu jede Nstream OK a někomu ne. Mě třeba mezi dvěma 433AH jede na 5GHz skvěle, bez ztrát kytičky či zvýšení pingu.
Takže znovu otázka - proč upgradovat na 4.x?
0 x
Jára

hapi

neni důvod. Spíš psychologickej efekt "4.0 bude určitě lepší".
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 16 years ago

jarapa píše:Takže znovu otázka - proč upgradovat na 4.x?

Odpovim ti stejne jako kdyz se me zepotala matka proc ji chci upgradovat FW v mobilu - protoze je to lepsi a jsou tam opravene chyby, zvysena stabilita, pridane nove funkce atd.

Nerikam ze to vse je pripad v3 > v4, pokud budu mluvit sam za sebe tak mam rad nove veci a jsem fanda upgradu cehokoliv pokud to lze. A myslim si ze v tomto pripade se bude postupne rada v4 ubirat jinam, budou se pridavat veci, kdezto v3 bude postupne stagnovat az se zastavi. takze ja bych se zeptal jinak: proc NEuprgadovat na na 4.x?

ps: a protoze cekam odpoved jisteho typu, tak hled reakce: ano jiste ze to ma chybi, jako mela v3.x na pocatku, a ty se opravuji a budou dalsi a dalsi nove verze, a to se me libi a to mam rad a je videt ze na tom nekdo pracuje, ze je to zive, ze se neco deje.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

hapi

no hele, teď jedeme všichni více méně na v3 a je nějak nestabilní? nějakym způsobem vadná? A vlastně, jaký nový funkce se tam oběvily a když už to vemu od v2.9 až do v4. Jako většinou to má člověk na APčku kde to jenom dělá AP a routing. U klienta to je povětšinou na NAT takže se opět ptám, v jakym směru že to je lepší a jaký ty nový funkce při tom co jsem napsal použiju? Pokud vim tak ovladače na chipsety wifiny se poslední dobou nehejbou ani na linuxu takže pochybuju že se nějak upravujou na tyhle starý chipsety i teď. Poslední update ovladačů byl podle logu tušim ve v3.17 což je snad půl roku zpět ne li víc.

Takže se opravdu tážu, co je na tý v4 pro běžný použítí tak extra. v3 oproti v2.9 přinesla minimálně větší propustnost zařízení a podstatnou změnu vzhledu winboxu ale v4 je spíš dalíš verze v3 akorát s jinym číslem.
0 x

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 16 years ago

dal jsem 4,1 na jeden bod, kde tece cca 30 mbit. Je to RB 600A. Spoj 5Ghz Nstreme. Po upgradu na tuto verzi z verze 3.30 se mi snizila propustnost z 30 mbit na 20mbit. zatizeni cpu slo cca o 10% vys (dle grafu). Zatim to je tedy spise horsi nez V3. Co se tyce N modu, tak s nstreme2 to tu chodi daleko lepe.
0 x