❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Verze 3.9
Teď sem nasadil první RB600. Mám na sektorech mezi routerboardama pár compexů. Doposud jesm používal jen jedno RB333 na otestování na jednom míň vytíženém sektoru. Čas od času odpadl compex na tom sektoru připojený a já sem nevěděl čím to je, ale nedělalo to často tak sem to neřešil.
Dneska sem nasadil RB600 na jednom bodě a na něj 6 sektorů. Zrovna před chvilkou jsem zjistil proč odpadával ten compex, při jakékoli změně v acces listu se odpojí všechny compexy na všech sektorec a zase se připojí. Vychytávka V3? Dělá mě to od doby kdy jsem si koupil první RB333 hned jak vyšla. tehdy frčela V3 RC10 tuším.
Jo a taky jsem si všiml u dhcp serveru že když je dymamický lease nejdou vidět hodnoty jakou má ip, mac, client ID a server který mu ip adresu přidělil, zviditelní se to až když ho hodím jako static
Dneska sem nasadil RB600 na jednom bodě a na něj 6 sektorů. Zrovna před chvilkou jsem zjistil proč odpadával ten compex, při jakékoli změně v acces listu se odpojí všechny compexy na všech sektorec a zase se připojí. Vychytávka V3? Dělá mě to od doby kdy jsem si koupil první RB333 hned jak vyšla. tehdy frčela V3 RC10 tuším.
Jo a taky jsem si všiml u dhcp serveru že když je dymamický lease nejdou vidět hodnoty jakou má ip, mac, client ID a server který mu ip adresu přidělil, zviditelní se to až když ho hodím jako static
0 x
Cca 50 roznych RB a PC ok,
no 1ks 532, 3.8 na 3.9 uz nenabehol, nepomohlo ani odpojenie od elektriky. Co je zaujimave, pomohlo vytiahnut POE kabel a potom sa to to rozbehlo¨.
2 ks RB133 3.7 na 3.9 mrtve, v pondelok pripojim na seriovy kabel a zistim co sa stalo.
Takze pozor na upgrade rb133.
no 1ks 532, 3.8 na 3.9 uz nenabehol, nepomohlo ani odpojenie od elektriky. Co je zaujimave, pomohlo vytiahnut POE kabel a potom sa to to rozbehlo¨.
2 ks RB133 3.7 na 3.9 mrtve, v pondelok pripojim na seriovy kabel a zistim co sa stalo.
Takze pozor na upgrade rb133.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
basty píše:na asi na 5x 133 a v poho, tak asi nejakej malej fake.
Urcite fake, upgradoval som celu siet, zvysnych hadam 20ks RB133 v pohode. Je to cudne.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
Leeonek píše:při jakékoli změně v acces listu se odpojí všechny compexy na všech sektorec a zase se připojí.
Tak je to jinak, při přidání do acces listu se odpojí všichni klienti na tom daném RBčku. Docela nepraktická vlastnost......
0 x
Leeonek píše:Leeonek píše:při jakékoli změně v acces listu se odpojí všechny compexy na všech sektorec a zase se připojí.
Tak je to jinak, při přidání do acces listu se odpojí všichni klienti na tom daném RBčku. Docela nepraktická vlastnost......
tohle ale mikrotik dela uz "odjakziva" resp. odpoji klienty na tom danem iface........
0 x
Jan Ptáček
net.work píše:tohle ale mikrotik dela uz "odjakziva" resp. odpoji klienty na tom danem iface........ :?
odjakživa je odkdy? :) u žádné verze 2.9 sem to nezaregistroval, přidám do acces listu mac a uptime klientů je pořád stejný, prostě se neodpojí. Jen tady ten s prominutím nedodělek 3 odpojuje všechny klienty na všech rozhraních. To že je odpojí má pak za následek to že některé zůstanou odpojedné až do doby dokud je někdo nevapne a znova nezapne, což už je dost velký průser. Dělají to bohužel právě compexy za kterýma mám nasázených vždycky několik klientů. Zajímavé je že sem už 4x za víkend musel řešit "nepřipojení klientů" resetem, což jsem u v 2.9 nikdy za celou dobu řešit nemusel.
0 x
Pokud se klienti odpojí a dlouho nechtějí naskočit, pomůže spustit na kartě třeba scan nebo freqenci usage na cca 5sekund a pak to vypnout. Klienti naskáčou raz dva. Tohle dělá i 2.9.xx (nemyslím tím po přidávání do access listu)
0 x
soucez píše:Pokud se klienti odpojí a dlouho nechtějí naskočit, pomůže spustit na kartě třeba scan nebo freqenci usage na cca 5sekund a pak to vypnout. Klienti naskáčou raz dva. Tohle dělá i 2.9.xx (nemyslím tím po přidávání do access listu)
tohle platí když se nemůže připojit ani jeden, ne? oni se ale připojí až na toho jednoho :) ale zkusím, díky za tip
0 x
Leeonek píše:soucez píše:Pokud se klienti odpojí a dlouho nechtějí naskočit, pomůže spustit na kartě třeba scan nebo freqenci usage na cca 5sekund a pak to vypnout. Klienti naskáčou raz dva. Tohle dělá i 2.9.xx (nemyslím tím po přidávání do access listu)
tohle platí když se nemůže připojit ani jeden, ne? oni se ale připojí až na toho jednoho ale zkusím, díky za tip
Ne stává se mi běžně že naskáče třeba 50% klientů a těch 50% by přiskočilo Bůh ví kdy. Někdy za pár minut někdy za 10-tky minut. Dám SCAN počkám 4s a STOP a je to.
Pánové doporučili by jste mi nějaký důvod proč upgradnout z 2.9.51 na 3.9 moje hlavní routery? Třeba lepší detekce p2p nebo tak něco?
0 x
soucez píše:
Ne stává se mi běžně že naskáče třeba 50% klientů a těch 50% by přiskočilo Bůh ví kdy. Někdy za pár minut někdy za 10-tky minut. Dám SCAN počkám 4s a STOP a je to.
tohle jsem taky zaznaemnal, nekdy mi vypadnou treba dva a vice klientu z 10ti co jsou na AP a stale se pripojujou a odpojujou.
Resim to tak, ze na par vterin vypnu vysilac. Obvykle pak nabehnou vsichni. verze MKv2.9.48
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam