Vážení kolegové, nelze přehlédnout letošní trend, v rámci kterého samosprávy napříč republikou přitvrdily v oblasti cen za běžný metr věcného břemena. V Praze od letoška platí 200,- za běžný metr jedné trubky a každá další trubka údajně + 20% nahoru. U nás město zavedlo minimální cenu věcného břemena také na Kč 200,- za běžný metr. V jiných městech se lze běžně setkat s cenou 200,- za m2 a možností poměrového zlevnění dle šíře výkopu. Tedy např. 200,- / 3 (v případě 30 cm šířky výkopu) = Kč 66,- za běžný metr, což je ještě pořád docela fér.
Rád bych znal situaci ve vašich lokalitách. Začíná to být velmi nepříjemné, pokud si uvědomíme, že po sídlištích bychom měli začít pokládat řadovou domovní zástavbu, kde má jeden dům na šířku 10 metrů + 2 metry dokopu k patě, a penetrace může nejbližší léta činit pouze 30%. V tom případě se lehce dostáváme na 7.200,- (12 m x 3 x 200,-) za věcné břemeno za jednoho připojeného zákazníka. Pokud chce stát/samospráva podporovat rozvoj vysokorychlostních sítí, tak rozhodně nejde dobrým směrem. Nevylučuji v této věci ani organizovaný postup.
Jakékoliv poznatky a nápady vítám, díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Věcná břemena v roce 2012
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
Tento trend nepozoruji, zatim se nam vzdy podarilo dosahnout nejake dohody, jeste jsem se nesetkal s tim, ze by na strane mesta byla nejaka "cenikova" politika, spis to bylo formou dejte navrh a my ho projedname. Ale teda nejvetsi mesto v jakem pusobim ma pouhych 18tis obyvatel. Ruzne predstavy o hodnote nahrady za vecne beremeno jsme vetsinou resili znaleckym posudkem - tedy ok, nemuzeme se shodnout, tak nechame znalce, at stanovi cenu v miste a case obvyklou... Ale to se zase jednalo vyhradne o extravilan obce... Urcite bych jim to zkusil navrhnout i v tom tvem pripade.
0 x
Město má u nás tabulky. Pamatuji si cenu 280Kč/m pokud se jedná o stavební parcelu, pak kolem 100-130Kč/m pokud se jedná o ostatní pozemky. A k tomu celá délka trasy se násobí ochranným pásmem (z obou stran)
. Tabulky mám někde zašité, tak pokud by jste chtěli znát přesnější ceny, tak mohu dopsat

0 x
Taky jsme na tom podobně. Vloni docela naklonění k projektu věcné břemeno takové jak bych si na malém městě (vesnici) představoval. Letos všechno projednávají několik měsíců a většinou bez výsledku a došli s nápadem, že bychom mohli platit stejně jak EON za věcné břemeno. Co je 100Kč/m. Pro Vás možná málo pro nás hodně. Když si vezmu, že vykopeme 1km a připojíme sídliště kde je potencionálních klientů 100, když vezmu něco po cestě tak to bude 130klientu. To jsme někde na 900Kč za potencionálního klienta a někde na 2700Kč na skutečného klienta možná méně protože tu penetraci máme o něco vyšší než je 30%. Zatím jsme zastavili kvůli tomuto všechny další projekty, dokud si na městě nenafackují a nezačnou uvažovat reálné a hlavně pro lidi. Postupně je tam začínám posílat
Pro porovnání by nebylo špatné poměr věcné břemeno/klient.
Libor

Pro porovnání by nebylo špatné poměr věcné břemeno/klient.
Libor
0 x
Ahoj nebyl by prosím někdo od té dobroty mi poslat vzor smlouvy na věcné břemeno s městem, potřebuju položit kabel přes jejich pozemek, tak potřebuju tuto smlouvu aby jsem to mohl dát na katastr kvůli zapsání. Díky moc Trandák
0 x
Ahoj můžu, napiš mi email. Ale město si píše vlastní. Zajdi na právní oddělení města a určitě tam budou mít vzor,...
trandak píše:Ahoj nebyl by prosím někdo od té dobroty mi poslat vzor smlouvy na věcné břemeno s městem, potřebuju položit kabel přes jejich pozemek, tak potřebuju tuto smlouvu aby jsem to mohl dát na katastr kvůli zapsání. Díky moc Trandák
0 x
Je to trochu mimo téma-ale jen trochu. Bohužel ted jsem řešil zas pronájem obecního majetku časti střechy v jedne větší obci. Bohužel zastupitele navrhli takovou cenu pronájmu , že bychom museli mít tam aspon 30 zakazniku aby se nam to zaplatilo. Kde jsou ty doby kdy jsme v obcích měli pronajmy v řádu 100 Kč měsíčně či dokonce méně.
0 x
já chci taky břemena za 200 Kč
, u nás to je:
V zastavěných a zastavitelných územích: 750 Kč
V komunikacích: 375 Kč
Na ostatních pozemcích: 120 Kč

V zastavěných a zastavitelných územích: 750 Kč
V komunikacích: 375 Kč
Na ostatních pozemcích: 120 Kč
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
V 90% jdeme v souběhu jiné inženýrské sítě v chodníku nebo blízko něj. A pochybuju, že na tom bude někdo jinak. Takže na 750,- se musíte dostat jen opravdu vyjímečně.
0 x
Navážu na tohle staré téma. Napsali by jste jak jste na tom na vesnicích. Zajímala by mě tabulka Název vesnice = cena za m věcného břemena. Mám tady nerozhodnou starostku tak abych ji dal mustr.
0 x
Nemate nekdo vzory smluv o smlouve budouci na vecny bremeno a smlouvu na vecny bremeno po novym OZ?(služebnost)
Díky
Díky
0 x
Pošlu ti vzory co mám a ty mě zjisti cenu za věcné břemeno u tebe doma. Paltí?
0 x
helapc píše:Pošlu ti vzory co mám a ty mě zjisti cenu za věcné břemeno u tebe doma. Paltí?

Jako vážně, to jsou šílený ceny co jsou ve fóru. Pro FTTH absolutně nereálné. Nedej bože na vesnicích, který jsou roztahané a takové kopání vychází pomalu na 4km. Jinak tam jak psali dříve je to čistě na dohodu. Pokud nepochodíš, tak končíš. Jinak pokud se většinou jedná o kokopy pár set metrů k paneláku, kde mám XX bytů jedním vrzem, tak to není až tak strašné. U vesnic je to katastrofa.
0 x
helapc píše:Já mám informace že se dá od 20 - 100.-Kč
I to je na dedinu strasne moc.
0 x