❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Povinné logování provozu internetu skončilo!
Re: Povinné logování provozu internetu skončilo!
hapi, uz by sis ale mohl zmenit to co mas psane dole ne? Treba na "Dobrovolne logovani... ". 

0 x
no tak na slovensku to pořád platí 

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Potom ale nechapu, proc to mas psane v cestine.
Slovensti bratja maji zakon na to, ze vse co se jim prodava ma byt prelozene do slovenstiny. Tak si to oprav. 

0 x
Škoda je, že vlastně nikde se neřekl důvod, proč se toto logování zrušilo. Mladá dělá na kriminálce a za každý poskytnutý záznam z mobilů si operátoři pěkně účtovali, jen pro náš kraj to dělalo asi 60 miliónů ročně, jenže těď měl přijít zákon, že to budou muset poskytovat zdarma, tak operátoři zalobovali. A ještě mi říkala, že vlastně od teď už nenajdou žádný kradený mobil a to díky těmto záznamům našli 4 z 5 kradených a nedávno usvědčili vydírání atd. na internetu podvody na aukru apod. je to velká kravina, že to zrušili.
0 x
nezoufej, podle nejakych smernic EU se pry musi logovat, podle nasich zakonu zase ne, zacina peknej gulasch
treba se vse vrati jak bylo...
PW

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
aliks píše:Škoda je, že vlastně nikde se neřekl důvod, proč se toto logování zrušilo. Mladá dělá na kriminálce a za každý poskytnutý záznam z mobilů si operátoři pěkně účtovali, jen pro náš kraj to dělalo asi 60 miliónů ročně, jenže těď měl přijít zákon, že to budou muset poskytovat zdarma, tak operátoři zalobovali. A ještě mi říkala, že vlastně od teď už nenajdou žádný kradený mobil a to díky těmto záznamům našli 4 z 5 kradených a nedávno usvědčili vydírání atd. na internetu podvody na aukru apod. je to velká kravina, že to zrušili.
Právě protože to PČR zneužívala na takovéto "prkotiny a kraviny" tak to US zatrhl (právo na osobní ochranu v tomto skutečně stojí dle mě výše a těch vyžádaných záznamů bylo skutečně neskutečně mnoho). Kdyby se to využívalo jen na odhlování skutečně VELMI závažných činů (i když mafoši a spol mají jiné metody komunikace...) a ne jako BIG brother národa měl by US možná jiný názor(stačí si to odůvodnění US dohledat). Takto nás aspoň PČR přestane buzerovat a přidělávat práci navíc.
0 x
- midnight_man
verejne tajomstvo ze minimum lokalnych ISP na slovensku niečo loguje
...

0 x
midnight_man píše:verejne tajomstvo ze minimum lokalnych ISP na slovensku niečo loguje...
Kdyz to ty lamy neumi...

0 x
Podle tohoto článku mobilní operátoři zdá se ještě "něco" logují, ale zdá se mi to divné, spíše překroucené - ve sbírce to už vyšlo tak by mělo být vše nové již nelogováno a stará data smazána,ne ? Možná by se stačilo jakožto zákazník mobilních operátorů zeptat jaké informace jsou o mém mobilním internetu a volání nadále uchovávány. Byl bych zvědavý s čím by škrobeně přišli:) .
http://zpravy.idnes.cz/policie-bez-dat- ... _krimi_zep
http://zpravy.idnes.cz/policie-bez-dat- ... _krimi_zep
0 x
Pokud sem dobre pochopil , tak melo skoncit logovani v tom rozsahu v jakem bylo podle toho zakona co zatrhli nicmene urcity typ logovani zachovan muze zustat ba co vic trebas je nutny ... trebas mnozstvi prenesenych dat , logovani urcitych dat nutnych pro provoz site ....
0 x
VYJADRENI CTU
Vážený pane,
po zrušení předmětných ustanovení zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích (dále jen „ZEK“), Vám povinnost uchovávat provozní a lokalizační údaje zanikla. Musím Vás ovšem upozornit na ustanovení §90 ZEK, která zrušena nebyla.
Znamená to, že provozní údaje (které slouží např. pro vyúčtování) se musí uchovávat pro případ, kdyby účastník poskytovanou službu reklamoval nebo vy jako poskytovatel vymáhal úhradu za poskytnutou službu. Vše je zřejmé z následujícího:
§ 90 stanoví ve svých prvních 4 odstavcích následující:
Provozní údaje
(1) Provozními údaji se rozumí jakékoli údaje zpracovávané pro potřeby přenosu zprávy sítí elektronických komunikací nebo pro její účtování.
(2) Podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací, který zpracovává a ukládá provozní údaje, včetně příslušných lokalizačních údajů, vztahujících se k uživateli nebo účastníku, je musí smazat nebo učinit anonymními, jakmile již nejsou potřebné pro přenos zprávy, s výjimkou případů uvedených v ustanoveních odstavců 3 až 6. Povinnost právnické nebo fyzické osoby zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací zachovávat provozní a lokalizační údaje podle § 97 zůstává nedotčena.
(3) Podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací je povinen uchovávat provozní údaje služby poskytnuté účastníkovi nebo uživateli do doby rozhodnutí sporu podle § 129 odst. 2 nebo do konce doby, během níž může být vyúčtování ceny nebo poskytnutí služby elektronických komunikací právně napadeno nebo úhrada vymáhána.
(4) Podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací může zpracovávat provozní údaje nezbytné pro vyúčtování ceny za službu poskytnutou účastníkovi nebo uživateli za přístup pouze do konce doby, během níž může být úhrada vymáhána.
Ustanovení § 90 odst. 3 zákona o elektronických komunikacích (dále jen „ZEK“), představuje výjimku z obecné povinnosti poskytovatele smazat provozní údaje nebo je učinit anonymními zakotvené v § 90 odst. 2 ZEK. Uvedená výjimka má význam především pro případy možných budoucích sporů mezi poskytovatelem a účastíkem, provozní údaje nezbytné pro vyúčtování ceny jsou v takových případech důležitými důkazy pro rozhodnutí ve sporu.
Neváhejte mě kontaktovat v případě dalších nejasností, hezký den,
xxxxxxxx, vedoucí oddělení státní kontroly
Vážený pane,
po zrušení předmětných ustanovení zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích (dále jen „ZEK“), Vám povinnost uchovávat provozní a lokalizační údaje zanikla. Musím Vás ovšem upozornit na ustanovení §90 ZEK, která zrušena nebyla.
Znamená to, že provozní údaje (které slouží např. pro vyúčtování) se musí uchovávat pro případ, kdyby účastník poskytovanou službu reklamoval nebo vy jako poskytovatel vymáhal úhradu za poskytnutou službu. Vše je zřejmé z následujícího:
§ 90 stanoví ve svých prvních 4 odstavcích následující:
Provozní údaje
(1) Provozními údaji se rozumí jakékoli údaje zpracovávané pro potřeby přenosu zprávy sítí elektronických komunikací nebo pro její účtování.
(2) Podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací, který zpracovává a ukládá provozní údaje, včetně příslušných lokalizačních údajů, vztahujících se k uživateli nebo účastníku, je musí smazat nebo učinit anonymními, jakmile již nejsou potřebné pro přenos zprávy, s výjimkou případů uvedených v ustanoveních odstavců 3 až 6. Povinnost právnické nebo fyzické osoby zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací zachovávat provozní a lokalizační údaje podle § 97 zůstává nedotčena.
(3) Podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací je povinen uchovávat provozní údaje služby poskytnuté účastníkovi nebo uživateli do doby rozhodnutí sporu podle § 129 odst. 2 nebo do konce doby, během níž může být vyúčtování ceny nebo poskytnutí služby elektronických komunikací právně napadeno nebo úhrada vymáhána.
(4) Podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť nebo poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací může zpracovávat provozní údaje nezbytné pro vyúčtování ceny za službu poskytnutou účastníkovi nebo uživateli za přístup pouze do konce doby, během níž může být úhrada vymáhána.
Ustanovení § 90 odst. 3 zákona o elektronických komunikacích (dále jen „ZEK“), představuje výjimku z obecné povinnosti poskytovatele smazat provozní údaje nebo je učinit anonymními zakotvené v § 90 odst. 2 ZEK. Uvedená výjimka má význam především pro případy možných budoucích sporů mezi poskytovatelem a účastíkem, provozní údaje nezbytné pro vyúčtování ceny jsou v takových případech důležitými důkazy pro rozhodnutí ve sporu.
Neváhejte mě kontaktovat v případě dalších nejasností, hezký den,
xxxxxxxx, vedoucí oddělení státní kontroly
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Takže sečteno-podtrženo...
nesmím uchovávat: logy spojení, navštívené sajty, apod
musím uchovávat: jméno, adresu, faktury
nesmím uchovávat: logy spojení, navštívené sajty, apod
musím uchovávat: jméno, adresu, faktury
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Pokud tedy je třebas 100-1000 lidí za jednou veřejkou nemlich někde v hospodě udělaný nasdílení inetu tak se na dotaz policie dá vcelku rychle odpovědět že zkrátka nevím a IP je společná....right?:)
0 x
bejt policajtem tak jdu po majiteli IP adresy a budu jednat tak že on za to může a je mi fuk že za tim je 1000 lidí. Jestli že jsem majitel, tak zodpovídám za to co tam teče. Každej máme jinej pohled na věc ale já budu logovat furt, ty parchanty co posílaji cihly místo mobilů je třeba dostat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik