❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

"Povolení" pro přístup na střechu - obecně

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
miract
Kontaktovat uživatele:

Re: "Povolení" pro přístup na střechu - obecně

Příspěvekod miract » 13 years ago

hapi píše:hehe, před měsícem se nám stalo to samí ale s tim, že jestli chceme dát na střechu anténu, tak musíme zaplatit. Kurvy.

To bych poslal přímo na ČTU, at jim na to odpovi s kulatým razitkem. A s tou odpovědí to dále řešit přes stavební úřad.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

já vim no, nechtělo se nám to moc řešit protože by byl klient stejně tak nějak za stromem takže by jsme ho na konec nepřipojili ale neuvěřitelná drzost to je. Kdyby šlo o něco důležitějšího, pustíme se do nich. Ono to má totiž vedlejší příběh proč to chtěji zpoplatnit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Jde o připojení člověka nebo o to aby si tam ISPčko dalo další antény?
0 x

hapi

klient, klientská sada na střechu bytovky.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

OK, pokud jde jen o klienta tak by to bojovatelné být pro NĚHO mělo, ale co je ISPčku do toho jak jim dotyčný zajistí umístění antény a svodu :roll: :?: . Leda by ISPčko dostalo plnou moc v této věci konat, ale bylo by to poněkud nestandardní řešení.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

také jeden dědek na nás křičel z paneláku jestli to máme zaplacený když jsme montovali anténu SXT pro klienta, já jsem mu řekl že ano a bylo vyřešeno :lol:
on si něco žbrblal že to prý musel také platit, ale já jsem to už ignoroval
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

svestka

Příspěvekod svestka » 13 years ago

U tohodle bych měl konkrétní dotaz - s dovolením ho zopakuji, neboť se to nevyřešilo:
paní je majitelkou (i uživatelkou) bytu ve velkém paneláku, kde funguje SVJ. Jako poskytovatele chce nás, a hodlá se za to srdnatě bít. Budiž jí za to věčná chvála :)
Nicméně výbor SVJ (dle odhadu zmanipulovaný šikovnou paní předsedkyní), žádost o umístění antény na střechu a natažení kabelu zamítl.
Tak mě s odkazem na citaci níže zajímá, kdo komu vlastně co musí povolit, když paní je majitelka (z pohledu domu spolu-majitelka společných prostor -střecha, chodba).
Jestli si to tam prostě nemůže dát sama (resp. objednat si nás), a žádné povolení od výboru nepotřebuje.
Už jsme tedy připravení oběhat tam nadpoloviční většinu lidí, aby jí to jednotlivě podepsali, čímž bychom zatvrzelý výbor SVJ poslali kam patří, už jen z principu bychom tomu ten čas věnovali.

Díky

EDIT: už asi 14 dnů se hrabeme v paragrafech, ale jasno stále nemáme :(
ze zamítavé odpovědi SVJ, kterou paní obdržela na základě své žádosti cituji:
podle § 104 z.č. 127/2005 Sb., na který se odvoláváte, vy jako účastník tento nárok nemůžete uplatnit. O zřízení antén je v souladu s ust. § 104 odst. 2 uvedeného zákona oprávněn požádat pouze podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť. Pokud jste odkazovala na §104 odst. 15 písm. b/ uvedeného zákona, pak v daném případě se jedná pouze o vnitřní vedení a komunikační bod za předpokladu, že v daném domě je síť daného provozovatele provozována, což však u vašeho provozovatele splněno není.

Lépe využít odst. 15
(15) Vlastník domu, bytu nebo nebytového prostoru je povinen
umožnit uživateli tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru
(...)
b) zřízení vnitřního komunikačního vedení včetně rozvaděče
a koncového bodu sítě.

(...)
Dojde-li mezi vlastníkem domu, bytu nebo nebytového prostoru
a uživatelem tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru ke sporu
o rozsahu těchto povinností, rozhodne na návrh jedné ze stran
sporu příslušný stavební úřad v součinnosti s Úřadem.
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

hapi

vypadá to, že si ten paragraf přizpůsobily pro sebe a vybraly pouze vhodný úseky. Čet sem to asi před rokem celý a byla tam jasně jedna část o právách veřejnýho poskytovatele a o právách příjmu netu od koho chce a kde chce. Je to právo občana.
0 x

svestka

tak jsem to celé znovu přečetl, a došel k názoru, že bez závazného výkladu od příslušných úřadů se to nepohne. tudíž si zítra zajdu na SÚ a ČTÚ hodit řeč. Info pak předám ...

perlička:
v zákoně mě zaujalo mj. par. 135 odst. 2, z kterého pro mě vyplývá, že pokud se hlásím např. k romské národnosti, a při jednání s úřadem si obstarám tlumočníka,CTÚ mi ho proplatí. To by byl kurnik dobrej byznys ne? :D
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Všichni řešíme prakticky stejne problemy. Ja jsem ted dohanel smlouvu do jednoho panelaku na umisteni racku a kabelaze pro uzivatele. Mimo řeč mi bylo řečeno že pokud jim nedame nejake penize tak nam nic neschvalí. V jinem panelaku kde je vysilač internetu nechtějí najemní smlouvu od nas,ale sponzorsky dar na hodne let dopradu jako za pronajmy aby to nemuseli danit.
Sponzorujeme sportovce, školy,knihovny, a ted ještě panelaky k tomu ?
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Družstevníci už neví coby... Kdo dneska platí na několik let dopředu?? Když nikdo neví, co bude zítra... Navíc sponzorský dar by v případě "lámání chleba" byl považován jako sponzorský dar a ne jako platba za pronájem. Takže by se mohlo taky stát, že krom sponzorského daru by pak družstevníci chtěli dodatečně ještě i nájemné.. Jak někdo natahuje moc ruku očekávajíce plný měšec, tak raději jdu o dům vedle... Zatím jsem dycky našel vhodné místo pro AP aniž by mě to stálo kačku na "všimné". Někde se dokonce sami nabízejí, jen aby měli internet zdarma...
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

svestka píše:EDIT: už asi 14 dnů se hrabeme v paragrafech, ale jasno stále nemáme :(
ze zamítavé odpovědi SVJ, kterou paní obdržela na základě své žádosti cituji:
podle § 104 z.č. 127/2005 Sb., na který se odvoláváte, vy jako účastník tento nárok nemůžete uplatnit. O zřízení antén je v souladu s ust. § 104 odst. 2 uvedeného zákona oprávněn požádat pouze podnikatel zajišťující veřejnou komunikační síť. Pokud jste odkazovala na §104 odst. 15 písm. b/ uvedeného zákona, pak v daném případě se jedná pouze o vnitřní vedení a komunikační bod za předpokladu, že v daném domě je síť daného provozovatele provozována, což však u vašeho provozovatele splněno není.

Je to chaos a obzvláště v případě SVJ. Vedle ZoEK tu platí hlavně ZoVB a pak případně stanovy, kde záleží, jak mají co ošetřeno.
Prvně. Správně to zamítli, pokud se odkazovala na část týkající se umisťování zařízení patřící ISPíkovi jeslti-že to celé včetně rádia bude její majetek (v opačném případě to máš řešit ty). A jak rovnou říkali, že zamítnou i případné podaní s odvoláním na odst. 15, tak mají skoro pravdu, ale je tam drobné ale, které jemně vynechali (co je/není koncový bod sítě, může to být i to rádio s anténou).

Nicméně v příápadě SVJ je postup jak dostat anténu na barák trošku jiný a je prvnotně dán ZoVB. Obecně spoluvlatník si v společné části domu může tuto část využívat ke svým potřebám tak, aby tím neobtěžoval/omezoval ostatní a ani ostatní jej nesmí "terorizovat". Vyjma případů, kdy je nutno něco dělat dle zákona, zde zákon s vlastnickém bydlení, případně pokud něco mají stnaovené ve stanovách k danému tématu. Takže první k prozkoumání je, zda stanovy SVJ a přijaté usnesení antény nějak řeší, pokud ne, tak nastupuje obecná právní úprava.
Pak je první věc, kam tu anténu chcete namontovat? Na balkón? Pokud balkón, tak musíš jít do smluv o prodeji a prohlášení spoluvlastníka, zda balkón je součástí bytové jednotky nebo je to společnou součástí domu, kterou má jen některý byt ve výlučním používání. Pokud to smlouva vysloveně neřeší, platí dle zákona, že balkón je společná část.
Správně je, že pokud chci anténu dát (nebo i něco jiného trvale umístiti) na společnou část domu, měl bych mít k tomu souhlas zástupce majitele (výboru SVJ). Tohle dokonce není ani dle ZoVB, ale je to na základě něčeho z občanského zákoníku i když tam to primárně bylo na nájemní bydlení, někde tvrdí, že se to týká i situace, kdy spoluvlastník chce dát do společného.
Nicméně i pokud bod žádosti u výboru SVJ přeskočíš a odvolá se na to, že má majitelka právo si využít svou část střechy a dát si tam anténu klidně pro komunikaci s mimozemskou civilizací (což má, pokud tím neumezí něco jiného), tak narazíš na jiný paragraf ZoVB který říká, že pokud spoluvlastník udělá zásah na domu, který mění jeho vzhled, tak musí mít souhlas všech spoluvlastníků (ano, typická satelitní parabola na balkéně, i když balkón bude v majetku daného bytu, tak správně vyžaduje souhlas všech spoluvlastníků). Takže tady závisí na tom, kam to chceš dát a zda dojde tím ke změně vzhledu domu (což je samo o sobě dosti problematický termín). U sporu tohoto znění, pokud je to na fasádu, tak většinou bude odpověď ano, pokud je to na střeše a není to odnikud vidět, tak ne a souhlas všech spoluvlasntíků nepotřebuje (což se dá docílit stavebně snad jen u paneláku na ploché střeše).
Potom je k tomu bod, jak to od toho krámu na střeše dostat dolů. Pokud je tam stoupačka do které přidáš kabel a nic neděláš, tak ideální stav (minimálně pro instalace realizované následující půl rok). Pokud bude muset nějak zasáhnout do vnitřku baráku, třeba dát lišty po chodbě dolů nebo estetičtěji to zasekat do zdi, tak opět nastupuje ZoVB a pár paragrafů vedle a na toto daný spoluvlasntík si musí vyžádat souhlas 3/4 (stavební úpravy ve společné části domu bez změny velikosti podílů).

Vedle tohoto máš třeba ještě možnost "využít" institutu pokojného stavu. Nikoho se neptáš, jednoho dne se to zkrátka objeví a bude to tak, pokud někdo nezačne do nějaké doby držkovat (nevím jak dlouho, u nějakého rozhodnutí nejvyššího soudu v případě institutu pokojného stavu se objevovalo rok a u něčeho je to zákonem stanoveno na déle, třeba držkování od památkářů na 3 roky), tak se daný stav má za pokojný, který nikomu nevadí a mlčky s nim souhlasí (i v případě, že jde o stav evidentně protiprávní) a když něko začně držkovat nahlas až za dlouho, tak má relativně smůlu. Tohle je někde hned na začátku občanského zákoníku.
Nicméně je to trohu o hubu, protože tohle s epak řeší ve správním řízení úředníky a může to dopadnout všelijak.
Tohle například platí pro ty všechny paraboly na balkónech SVJ, pokud ostantí/výbor nezačnou prskat včas, tak tma můžou být i bez toho, že s tím všíchni vydali souhlas, jak žádá ZoVB.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

hapi píše:vypadá to, že si ten paragraf přizpůsobily pro sebe a vybraly pouze vhodný úseky. Čet sem to asi před rokem celý a byla tam jasně jedna část o právách veřejnýho poskytovatele a o právách příjmu netu od koho chce a kde chce. Je to právo občana.

No, zas až tak volně to udáno není. Ale pořád plaít, že ZoEK není jediný zákon platný v tomto státě, jde o souběh řady dalších, v tom co řeší svestka hlavně o ten zákon o vlastnictví bytů. řešení v případě nájemného bydlení by bylo kapánek jinak.

svestka píše:tak jsem to celé znovu přečetl, a došel k názoru, že bez závazného výkladu od příslušných úřadů se to nepohne. tudíž si zítra zajdu na SÚ a ČTÚ hodit řeč. Info pak předám ...

perlička:
v zákoně mě zaujalo mj. par. 135 odst. 2, z kterého pro mě vyplývá, že pokud se hlásím např. k romské národnosti, a při jednání s úřadem si obstarám tlumočníka,CTÚ mi ho proplatí. To by byl kurnik dobrej byznys ne? :D

Jeslti chceš perličku jinou, tak je právní úprava platná v Německu. Tam když nebude majitel chtít, tak si žádnou anténu/parabolu na barák nedáš, pokud ti zajistí příjem jinak, klidně tak, že v baráku bude kabelovka (placená), tak už anténu další na barák nedostaneš. Jediná možnost je zákon o přístupu k informacím (využívaná hlavně tureckou "menšinou"), že když v tom paketu kabelovky nemají žádný program v turečtině, tak si může dát satelit pro příjem tureckého vysílání.
0 x

svestka

diky Majkliku, zas jsem tedy o neco chytrejsi.
Je to panelak, plocha strecha, stozar (prazdny!) tam je, ze spodu neni videt. V dome jsou pod stropem silne naddimenzovane listy odkukoliv kamkoliv, tedy zadne vrtani apod.
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 13 years ago

Tady by bylo jeste dobre videt ty stanovy, ktere v tom dome jako SVJ maji. Je otazka, k cemu se clenove zavazali. Pokud by uzivani spolecnych prostor pro tyto potreby upraveno nebylo, pak bych si nechal podepsat souhlas od ni a vic bych se s nima nesral a proste bych to tam dal.
0 x
Lukas Kristek