"Tak zakaznik si muze s konektom delat co chce ne? Pokud ne tak proc?"
Takže si od tebe vezme cca 8Mb/s za 500.-Kč a roprodá to po 100.-Kč u sousedů?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Načerno připojení klienti - co s nimi?
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
helapc píše:"Tak zakaznik si muze s konektom delat co chce ne? Pokud ne tak proc?"
Takže si od tebe vezme cca 8Mb/s za 500.-Kč a roprodá to po 100.-Kč u sousedů?
Tak pokud jim to staci, tak je to jejich vec... ne? Nevidim jedinej duvod proc ne. To je jako kdybys chtel platit za kazdy pripojeny pc doma u lidi. Ok ty bys rad, ale je to jejich vec.
0 x
V tomhle nesouhlasím. V rámci rodinného baráku OK, ale pokud to je ubytovna, řadovka, panelák ... Já osobně to počítám dle domácnosti.
0 x
helapc píše:A jak řešíte když Vám to legální zákazník za NATuje a pošle dál? Omezíte TTL?
A co máš ve smlouvě? Máš tam napsáno že přípojku nesmí sdílet třetím osobám?
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
helapc píše:V tomhle nesouhlasím. V rámci rodinného baráku OK, ale pokud to je ubytovna, řadovka, panelák ... Já osobně to počítám dle domácnosti.
Podle mě ta konektivita už nemá takovou kvalitu jako jsi jí dostal ty. Má agregaci a tak dále. Pokud ale někdo je ochoten to prodat dál tak proč ne? Přeci ti nikdo v elektro expertu taky nebrání televizi prodat dál. Prostě je to zboží jako každý jiný a pokud ty dáš jednomu člověku na paneláku internet 5/5 Mbps a bude to stačit celýmu paneláku tak můžou. A když ne tak si od tebe koupí další přípojku. Neber to nějak špatně ale mě přijde zvrácený takhle omezovat klienty. Prostě maj službu a co s ní dělaj je jejich věc. Ano nejsem ISP abych to řekl. Ale při představě, že by mi můj provider bránil nějak mít doma tolik věcí co mám, tak bych u něj nebyl. Přece jenom mám doma svůj lab. mám tolik zařízení, že se to může zdát jako celej panelák. Ale do toho je každýmu nic.
0 x
v tom případě tě asi naštve UPC který dává tušim omezení na 1, 3 a 5 věcí a to ještě za prachy.. dobrej job ne? 

0 x
Je to jasne, at si s tim dela co chce, kdyz si to dela doma at ma treba deset zarizeni, ale poskytovat to nekomu jinemu je svinstvo.
Lidi jsou fakt vychcani, maji pripojku treba 25Mbit za 200,- a jeste si to dovoli dat dal, fakt cesky narod.
Osobne si vse platim jak mam a nic nasharuju ani satelit ani data atd, pro predchozi stouraly a uzivatele.
Jo jsem ISP a toto by me fakt nasralo, kdyby si to sdileli.
Melo by se zde zakazat prispivat ne ISP, bo me to s...e.
Ale jinak jsem klidny clovek
Lidi jsou fakt vychcani, maji pripojku treba 25Mbit za 200,- a jeste si to dovoli dat dal, fakt cesky narod.
Osobne si vse platim jak mam a nic nasharuju ani satelit ani data atd, pro predchozi stouraly a uzivatele.
Jo jsem ISP a toto by me fakt nasralo, kdyby si to sdileli.
Melo by se zde zakazat prispivat ne ISP, bo me to s...e.
Ale jinak jsem klidny clovek

0 x
Rudolf Dvořák píše:[quote="helapc" Prostě je to zboží jako každý jiný
Sluzba skutecne neni to same, jako zbozi, jak podle zakonu, tak podle zdravho rozumu. To jen pro poradek. Navic ten co to za uplatu sdili by na to mel mit licenci a zivnost.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Walkeer píše:Rudolf Dvořák píše:[quote="helapc" Prostě je to zboží jako každý jiný
Sluzba skutecne neni to same, jako zbozi, jak podle zakonu, tak podle zdravho rozumu. To jen pro poradek. Navic ten co to za uplatu sdili by na to mel mit licenci a zivnost.
No tak podle me pokud samozrejme ma vsechny papiry jak pises, tak at sdili jinak myslim, ze upozorneni by toho cloveka srovnalo. Ale pokud to neni za uplatu, napriklad se dva sousedi rozdeli o cenu pripojky. Nebo jeden rekne svymu sousedovi heslo od wifiny a on se pripoji jednou za tyden na precteni mailu, tak nevidim problem. Ale mas pravdu ze kdyz nemam papiry a prodava to po baraku tak to je spatne.
S tou sluzbou a zbozim jsem ujel. Omlouvam se.
0 x
Kdo nevidí co všechno je za tím, aby mu doma šel net a aby šel sakra dobře, to prostě nepochopí. Část výnosů jde zpět do oběhu v podobě dalších investic, tak aby služba mohla mít určitou úroveň kvality, aby se mohly navyšovat rychlosti, apod.
A lidé, co si koupí přípojku za 200 a dál ji sdílejí pro dalších třeba 5-10...x uživatelů, tak jsou sami proti sobě.
Pokud to dělají za úplatu, je to nemravné, protože ISP má s každou přípojkou spojeny určité výdaje, ať jde o peníze, nebo čas, platí daně.
A někdo si přijde k hotovému a přeprodává, navíc z toho neodvede ani korunu na dani. Nebo se domluví několik kamarádů a nasdílí si to s tím, že se na těch 200 peněz měsíčně složí. Fajn, ale je to totéž, jako když se několik kamarádů složí na DVD a pak si ho přepálí. Taky se to nemá.
Ale dobře jim tak. Protože z mého pohledu jsou to jednoduché počty. Když budu mít AP, kde prodám jen jednu přípojku za 200 a dalších 9 lidí si to nechá nasdílet, tak v okamžiku, kdy budu muset do AP investovat (modernizace, výměna shořených součástí, pronájem pojítka), budou rozhodovat jeho výnosy.
Buďto budu hodně hledět na cenu materiálu, nebo se rozhodnu tohle AP zrušit, protože prodělečný bod nepotřebuju. A tihle lidé budou muset řešit připojení jinde.
Naproti tomu, když mi všech 10 klientů za službu zaplatí, můžu do toho bodu investovat a ikdyž by se investice vrátila třeba až za 4-5 měsíců, pořád si ten bod na sebe vydělá a ještě něco málo bude zisk (nedělám přece ISP pro dobrý pocit, že celé město má zadarmo internet, takže nějaký zisk to generovat musí).
A lidé, co si koupí přípojku za 200 a dál ji sdílejí pro dalších třeba 5-10...x uživatelů, tak jsou sami proti sobě.
Pokud to dělají za úplatu, je to nemravné, protože ISP má s každou přípojkou spojeny určité výdaje, ať jde o peníze, nebo čas, platí daně.
A někdo si přijde k hotovému a přeprodává, navíc z toho neodvede ani korunu na dani. Nebo se domluví několik kamarádů a nasdílí si to s tím, že se na těch 200 peněz měsíčně složí. Fajn, ale je to totéž, jako když se několik kamarádů složí na DVD a pak si ho přepálí. Taky se to nemá.
Ale dobře jim tak. Protože z mého pohledu jsou to jednoduché počty. Když budu mít AP, kde prodám jen jednu přípojku za 200 a dalších 9 lidí si to nechá nasdílet, tak v okamžiku, kdy budu muset do AP investovat (modernizace, výměna shořených součástí, pronájem pojítka), budou rozhodovat jeho výnosy.
Buďto budu hodně hledět na cenu materiálu, nebo se rozhodnu tohle AP zrušit, protože prodělečný bod nepotřebuju. A tihle lidé budou muset řešit připojení jinde.
Naproti tomu, když mi všech 10 klientů za službu zaplatí, můžu do toho bodu investovat a ikdyž by se investice vrátila třeba až za 4-5 měsíců, pořád si ten bod na sebe vydělá a ještě něco málo bude zisk (nedělám přece ISP pro dobrý pocit, že celé město má zadarmo internet, takže nějaký zisk to generovat musí).
0 x
Rudolf Dvořák píše:Walkeer píše:Rudolf Dvořák píše:[quote="helapc" Prostě je to zboží jako každý jiný
No tak podle me pokud samozrejme ma vsechny papiry jak pises, tak at sdili jinak myslim, ze upozorneni by toho cloveka srovnalo. Ale pokud to neni za uplatu, napriklad se dva sousedi rozdeli o cenu pripojky. Nebo jeden rekne svymu sousedovi heslo od wifiny a on se pripoji jednou za tyden na precteni mailu, tak nevidim problem. Ale mas pravdu ze kdyz nemam papiry a prodava to po baraku tak to je spatne.
S tou sluzbou a zbozim jsem ujel. Omlouvam se.
Slusni lide nevymreli

0 x
Ve vašich případech záleží na VOP. A pokud tam zákaz sdílení a přeprodeje nemáte, jste sami proti sobě. Ono nejde ani tak vůbec o daňovou nelegálnost nebo nemravnost. Ale o to, že "internet domů" je agregovaný z jednoho důležitého důvodu - ceny. Daný uživatel prostě nemůže využívat svoji linku na 100% po většinu denní doby prostě z principu, protože by toho ISP vlastně přivedl na buben. Každý megabit musí být prodaný Xkrát, jenom aby ta síť ze získaných prostředků nějak vůbec fungovala.
Pokud je to garantovaná služba, tak tam je to něco jiného. Tam by cena měla odrážet plné náklady plus oprávněný zisk. Takže je jedno, jak to ten dotyčný využívá. A komu všemu to poskytne ... Tam je zase trochu nemorální to zakazovat.
Pokud je to garantovaná služba, tak tam je to něco jiného. Tam by cena měla odrážet plné náklady plus oprávněný zisk. Takže je jedno, jak to ten dotyčný využívá. A komu všemu to poskytne ... Tam je zase trochu nemorální to zakazovat.
0 x
A co takhle usly zisk? to ze klient da heslo domaci wifi nejakemu sousedovi, to neresim, stejne se takovemu internetu neda rikat internet... ale to, ze si nekdo hodi na strechu antenu a posila to dale, atp. to jsem teda zasadne proti, uz jenom proto, ze tim zasira naprosto zbytecne pasmo... Ja to ve smlouve mam zakazano. Dokonce kdysi, kdyz si nekdo jeste racil tu smlouvu, resp. vseobecne podminky, precist se me nekolik lidi ptalo, jestli muze sve pribuzne pustit sednou k jejich PC na internet
to uz je ale hodne daaavno 

0 x
Zákaz přeprodát službu třetím osobám samozřejmě máme. Smlouva je na jednu stranu A4, tak to asi zvládne každý přečíst. Moje otázka nebyla ohledně morálnosti nebo legálnosti, tam mám jasno. Spíš se ptám jak to řešíte v praxi, aby to neměli tak jednoduché. Není to pro mě akutní téma, jen mě zajímá co kdo vymyslel.
0 x
Praxe má dvě strany - jak to poznat? a pak co s ním?
to první není jen tak jednoduché ... spíš jde o náhodu.
a to druhé nekompromisně - přerušit (smlouvu, konekt, vztahy).
Teoreticky by šlo použít změnu TTL - třetí osoba by už pak vlastně nemohla mít router. Ale obejít to lze také vcelku snadno.
Pokud ten zmetek použije router a ještě si pohraje s TTL, tak toho moc nepoznáš ... leda nějakou heuristikou na základě sledování provozu. Např. pokud se vyskytne moc emailových adres, je předpoklad na sdílení, nebo ICQ a podobné služby co běží obecně vždy jen jednou na jednom počítači. A potom musíš mít žaludek vyzvědět, kolik jich doma vlastně je, jestli ty zjištěné počty souhlasí nebo jsou nereálně vysoké.
to první není jen tak jednoduché ... spíš jde o náhodu.
a to druhé nekompromisně - přerušit (smlouvu, konekt, vztahy).
Teoreticky by šlo použít změnu TTL - třetí osoba by už pak vlastně nemohla mít router. Ale obejít to lze také vcelku snadno.
Pokud ten zmetek použije router a ještě si pohraje s TTL, tak toho moc nepoznáš ... leda nějakou heuristikou na základě sledování provozu. Např. pokud se vyskytne moc emailových adres, je předpoklad na sdílení, nebo ICQ a podobné služby co běží obecně vždy jen jednou na jednom počítači. A potom musíš mít žaludek vyzvědět, kolik jich doma vlastně je, jestli ty zjištěné počty souhlasí nebo jsou nereálně vysoké.
helapc píše:Zákaz přeprodát službu třetím osobám samozřejmě máme. Smlouva je na jednu stranu A4, tak to asi zvládne každý přečíst. Moje otázka nebyla ohledně morálnosti nebo legálnosti, tam mám jasno. Spíš se ptám jak to řešíte v praxi, aby to neměli tak jednoduché. Není to pro mě akutní téma, jen mě zajímá co kdo vymyslel.
0 x