Zkusil jsem narychlo spočítat náklady na 35 baráků a 2000m optiky v mých podmínkách, holými kupeckými počty.
35 000,00 Kč Projekt – cca 17.5Kč/m
200 000,00 Kč věcná břemena město 100Kč/m
30 000,00 Kč věcná břemena SUS – silnice, jejich chodníky
38 000,00 Kč HDPE40/33 2000m
300 000,00 Kč výkopové práce ruční– 150/m výkop 25cm, hutnění, písek, zához, odvoz zeminy(nesmí se vracet do chodníku), v intravilánu města jsou mechanizované práce nepřípustné.
35 000,00 Kč průrazy do domů včetně instalace rozvaděče/zásuvky– 1000/průraz
36 000,00 Kč komory polyvault s víky, cca 12000/ks
7 700,00 Kč Mikrotrubičky 14/10 zemní průměrně cca 20m do baraku
10 000,00 Kč stavební povolení+UR
400 000,00 Kč rozdlážění/zadláždění chodníků včetně ochr.folií či desek a zadláždění vík komor – 200/m
15 000,00 Kč geometrické zaměření
20 000,00 Kč geometrický plán + vklad (katastr)
45 000,00 Kč protlaky řekněme 2-3x přechod přes komunikaci
10 000,00 Kč trubky kopodur 110-160 (vjezdy) cca 200m
20 000,00 Kč dopravní značení
164 000,00 Kč Kabel 144 vláken 2km
12 000,00 Kč zemní spojky 3ks
9 800,00 Kč kabel 4vl. Do domácností
1 387 500,00 Kč Zhruba celkem za postavenou nerozsvícenou optiku
Bez svarů, pokládky, centrálních rozvaděčů, AKTIVNÍCH prvků a mojí práce, prostě ji abstrahuju,
Ale řekněme že je to i s tím, svítí to a můžu připojovat.
Připojím všechny, jsou ochotni platit cca 500/měsíc, všichni platí pravidelně a bez problémů, a všichni jsou připojení,
neděje se to, že se připojí každý třetí a hodí si sousedy na wifinu.
Tedy vychází mi příjem 210.000 Kč/rok v případě 100% marže -neboli mám konektivitu zdarma a neposkytuji servis, což je samozřejmě blbost.
Pokud budu hodně velký optimista, můžu marži stanovit na 50%, potom je roční příjem 105.000.
Se 100% marží mi vychází zaplacení holé infrastruktury cca 6,7let.
S 50% marží návratnost holé infrastruktury 13.3 let.
Vlastně pokud bychom svojí práci udělali stejně levně jako zubodravec v předchozím příspěvku, tak si do vstupních nákladů můžeme ještě přihodit 300.000, čili ať nehoním halíře, tak vstupní investice je 1.687.500.
Návratnost se za výše zmíněných ideálních podmínek s 50% marží posouvá na 15.8 let. Potom to možná začne vydělávat za předpokladu že se za celou tu dobu nijak nezmění podmínky trhu.
Tak mi prosím řekněte, kde udělali soudruzi v NDR chybu a rozcupujte moje čísla na prach, rozmázněte je jak komára, nadávejte mi do volů!
Děkuji.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Národní plán rozvoje sítí nové generace
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Národní plán rozvoje sítí nové generace
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...
-
- Kontaktovat uživatele:
Dyk sem to napsal nebo ne ?
My jsem jen polozili kabel, chranicky a veskere stavebniprace si udelalo druzstvo na sve naklady a ve sve rezii.
Tam sem jen prispechal s pribeznou radou kdyz se realizovala kanalyizace a osvetleni. SIlnice ani chdonikyneexistovaly
tedy zadne nalady na dlazbu.
To jsou snad vsechny polozky co pises nize, ty nejsou v nakladech co jsem uvadel.
proto jsem nabidnul ze napisu k tomu slohovku aby se vedelo jak a v jakem rozsahu.
Ty se toho hned chytnes a zacnes hodnotit, ale mas spatne vstupni udaje,
Pred lety jsme pripojili bytovy areal , 9 vila domu, jiz pospojovane Koposama, taky optikou (jen jsme dohodili optiku),
do hvezdy 2000metru kabelu. To vyslo na sto litru. A je to take otevrena sit ,neni v nasem vlastnictvi.
P.S. ten tvuj rozpocet co si zkusil na rychlo dokazalo druzstvo eliminovat, prihodilo to k verejnemu osvelteni a prinutilo
dodavatele verejneho osvetleni aby tam prihodil trubky pro optiku. Proste svepomoc.
Je jasny ze tento model nejde obecne apikovat. Ale skoda ze na tohle se nedalo vyuzit dotace.
My jsem jen polozili kabel, chranicky a veskere stavebniprace si udelalo druzstvo na sve naklady a ve sve rezii.
Tam sem jen prispechal s pribeznou radou kdyz se realizovala kanalyizace a osvetleni. SIlnice ani chdonikyneexistovaly
tedy zadne nalady na dlazbu.
To jsou snad vsechny polozky co pises nize, ty nejsou v nakladech co jsem uvadel.
proto jsem nabidnul ze napisu k tomu slohovku aby se vedelo jak a v jakem rozsahu.
Ty se toho hned chytnes a zacnes hodnotit, ale mas spatne vstupni udaje,
Pred lety jsme pripojili bytovy areal , 9 vila domu, jiz pospojovane Koposama, taky optikou (jen jsme dohodili optiku),
do hvezdy 2000metru kabelu. To vyslo na sto litru. A je to take otevrena sit ,neni v nasem vlastnictvi.
P.S. ten tvuj rozpocet co si zkusil na rychlo dokazalo druzstvo eliminovat, prihodilo to k verejnemu osvelteni a prinutilo
dodavatele verejneho osvetleni aby tam prihodil trubky pro optiku. Proste svepomoc.
Je jasny ze tento model nejde obecne apikovat. Ale skoda ze na tohle se nedalo vyuzit dotace.
patrik_ píše:Zkusil jsem narychlo spočítat náklady na 35 baráků a 2000m optiky v mých podmínkách, holými kupeckými počty.
300 000,00 Kč výkopové práce ruční– 150/m výkop 25cm, hutnění, písek, zához, odvoz zeminy(nesmí se vracet do chodníku), v intravilánu města jsou mechanizované práce nepřípustné.
400 000,00 Kč rozdlážění/zadláždění chodníků včetně ochr.folií či desek a zadláždění vík komor – 200/m
Bez svarů, pokládky, centrálních rozvaděčů, AKTIVNÍCH prvků a mojí práce, prostě ji abstrahuju,
Připojím všechny, jsou ochotni platit cca 500/měsíc, všichni platí pravidelně a bez problémů, a všichni jsou připojení,
Tedy vychází mi příjem 210.000 Kč/rok v případě 100% marže -neboli mám konektivitu zdarma a neposkytuji servis, což je samozřejmě blbost.
Pokud budu hodně velký optimista, můžu marži stanovit na 50%, potom je roční příjem 105.000.
Vlastně pokud bychom svojí práci udělali stejně levně jako zubodravec v předchozím příspěvku, tak si do vstupních nákladů můžeme ještě přihodit 300.000, čili ať nehoním halíře, tak vstupní investice je 1.687.500.
Návratnost se za výše zmíněných ideálních podmínek s 50% marží posouvá na 15.8 let. Potom to možná začne vydělávat za předpokladu že se za celou tu dobu nijak nezmění podmínky trhu.
Tak mi prosím řekněte, kde udělali soudruzi v NDR chybu a rozcupujte moje čísla na prach, rozmázněte je jak komára, nadávejte mi do volů!
Děkuji.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
máš pravdu, ale tady se bavíme o dotacích,
tedy nikoli o tom, že pro někoho optiku doděláš, nastrkáš kabely do připravených trubek, zapojíš a rozsvítíš a získáš tak mírnou výhodu nabízet na těchto drátech svoje služby nějak přednostněji.
Jinými slovy ty jsi investor, který to celý vymyslí, udělá a zatáhne ze svojí kapsy, dokončí, zkoulauduje a následně má povinnost do těch vláken pustit kohokoli za regulovanou cenu.
A pokud nejsi blázen, tak se ti to musí někdy vrátit, jinak se můžeš doma houpat u bazénu a budeš na to mnohem lépe.
Současné dotace, pokud se něco nezměnilo, tak jsou postavané na ORP, neboli větší městečko+vesnice okolo. To znamená stovky kilometrů, ne tyhle naše upocené dva a pravděpodobně i stamiliony investic,
které musíš vydat a potom ti možná po kontrole zaplatí zpětně 50%; a je velmi pravděpodobné, že si na to budeš muset vzít úvěry, pár let nespat a počítat i s dalšími procenty z těch 50% dotací na obsluhu dluhu,
pojištění a případné krytí dalších rizik.
Tyhle objemy peněz troufám si tvrdit, celkem diskvalifikují malé a střední ISP a mohou být soustem i pro relativně velké ISP. Jistou cestou by byla sdružení, která by srážela náklady na budování
díky sdílení prostředků a techniky včetně zemní, což zase vidím jako problematické díky teritoralitě - asi nikdo nebude nákladně přesouvat bagry a techniku z Ostravy do Prahy a zase
dva tři místní WiFi ISP kteří se řežou zubynehty a vedou nesmyslnou cenovou válku a boj o klienty těžko skočí do společného projektu, navíc se na ně tlačí další technologie jako ADSL i 4G a 3G,
kabelovky, které řadě potenciálních klientů prostě stačí a vyhovují v současné době. Možná s tím pohne třeba NetFlix, ale já osobně se domnívám, že to bude v řádu deset-dvacet procent potenciálních uživatelů optiky, (žádná exploze)
televizní závisláci si dneska taky můžou pořídit satelit či užívat jiných VoD služeb byť s nižší kvalitou, ale za nižší cenu na bezdrátu.
On kdyby to byl takový byznys, tak už to velká trojka tady postavila všude. Ale není. Teď se to dá jenom díky sražení cen v rámci různých oprav a rekonstrukcí
a vztahům a vycházení vstříc v místech, kde se všichni znají a najde se dobrodruh, který do toho jde.
Jánabráchismus některých správců -bytových družstev, či distributorů tepla, kabelovek a dalších přisátých subjektů je samostatná kapitola kterou tady pominu i když mám na mysli zcela konkrétní společnosti a lidi v mojí lokalitě.
Dobrý byznys pořád je páteřní infrastruktura po republice -velkoobchod pro ISP, ale FTTx v malých městech a obcích
s nízkou hustotou osídlení (bez většího podílu sídlišť a paneláků) na km2 mi to prostě nevychází a hledám v chybu v mojí logice a výpočtech.
Samozřejmě umíme a děláme pokládku při výměnách VO, nebo reinstalacích ČEZu ale těžko donutíš město a přilehlé obce aby začali měnit všude VO, na to ani nemají peníze, a i tam mi vychází holá návratnost
přes pět let.
Je nutno taky pamatovat na to, že dotace jsou pokud se nemýlím, celkem na 4 roky, tzn. je stanovena i deadline, kdy to musí svítit a můžeš se začít modlit aby se to zaplatilo, resp. začalo postupně platit,
protože v té polívce máš velkou porci zeleniny ze svojí zahrádky a polívku prodáváš po kapkách.
Možná to vypadá jako kdybych hledal proč to nejde. Ale naopak. Snažím se najít řešení jak to udělat a především vyřadit chyby v mých myšlenkových schematech které nutně způsobují že mi to matematicky kupecky nevychází.
Sakra, kde mám tu chybu?
tedy nikoli o tom, že pro někoho optiku doděláš, nastrkáš kabely do připravených trubek, zapojíš a rozsvítíš a získáš tak mírnou výhodu nabízet na těchto drátech svoje služby nějak přednostněji.
Jinými slovy ty jsi investor, který to celý vymyslí, udělá a zatáhne ze svojí kapsy, dokončí, zkoulauduje a následně má povinnost do těch vláken pustit kohokoli za regulovanou cenu.
A pokud nejsi blázen, tak se ti to musí někdy vrátit, jinak se můžeš doma houpat u bazénu a budeš na to mnohem lépe.
Současné dotace, pokud se něco nezměnilo, tak jsou postavané na ORP, neboli větší městečko+vesnice okolo. To znamená stovky kilometrů, ne tyhle naše upocené dva a pravděpodobně i stamiliony investic,
které musíš vydat a potom ti možná po kontrole zaplatí zpětně 50%; a je velmi pravděpodobné, že si na to budeš muset vzít úvěry, pár let nespat a počítat i s dalšími procenty z těch 50% dotací na obsluhu dluhu,
Tyhle objemy peněz troufám si tvrdit, celkem diskvalifikují malé a střední ISP a mohou být soustem i pro relativně velké ISP. Jistou cestou by byla sdružení, která by srážela náklady na budování
díky sdílení prostředků a techniky včetně zemní, což zase vidím jako problematické díky teritoralitě - asi nikdo nebude nákladně přesouvat bagry a techniku z Ostravy do Prahy a zase
dva tři místní WiFi ISP kteří se řežou zubynehty a vedou nesmyslnou cenovou válku a boj o klienty těžko skočí do společného projektu, navíc se na ně tlačí další technologie jako ADSL i 4G a 3G,
kabelovky, které řadě potenciálních klientů prostě stačí a vyhovují v současné době. Možná s tím pohne třeba NetFlix, ale já osobně se domnívám, že to bude v řádu deset-dvacet procent potenciálních uživatelů optiky, (žádná exploze)
televizní závisláci si dneska taky můžou pořídit satelit či užívat jiných VoD služeb byť s nižší kvalitou, ale za nižší cenu na bezdrátu.
On kdyby to byl takový byznys, tak už to velká trojka tady postavila všude. Ale není. Teď se to dá jenom díky sražení cen v rámci různých oprav a rekonstrukcí
a vztahům a vycházení vstříc v místech, kde se všichni znají a najde se dobrodruh, který do toho jde.
Jánabráchismus některých správců -bytových družstev, či distributorů tepla, kabelovek a dalších přisátých subjektů je samostatná kapitola kterou tady pominu i když mám na mysli zcela konkrétní společnosti a lidi v mojí lokalitě.
Dobrý byznys pořád je páteřní infrastruktura po republice -velkoobchod pro ISP, ale FTTx v malých městech a obcích
s nízkou hustotou osídlení (bez většího podílu sídlišť a paneláků) na km2 mi to prostě nevychází a hledám v chybu v mojí logice a výpočtech.
Samozřejmě umíme a děláme pokládku při výměnách VO, nebo reinstalacích ČEZu ale těžko donutíš město a přilehlé obce aby začali měnit všude VO, na to ani nemají peníze, a i tam mi vychází holá návratnost
přes pět let.
Je nutno taky pamatovat na to, že dotace jsou pokud se nemýlím, celkem na 4 roky, tzn. je stanovena i deadline, kdy to musí svítit a můžeš se začít modlit aby se to zaplatilo, resp. začalo postupně platit,
protože v té polívce máš velkou porci zeleniny ze svojí zahrádky a polívku prodáváš po kapkách.
Možná to vypadá jako kdybych hledal proč to nejde. Ale naopak. Snažím se najít řešení jak to udělat a především vyřadit chyby v mých myšlenkových schematech které nutně způsobují že mi to matematicky kupecky nevychází.
Sakra, kde mám tu chybu?
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
patrik_ píše:Tak se tedy taky přidám do diskuze.
Musím říct že velmi oceňuji zejména práci výrazně viditelného Jakuba Rejzka v rámci ISPA jak ohledně publikační činnosti tak vervy se kterou se do boje se státním kolosem pouští, a je očividné, že je to ve fázi, kdy nemůžou soudruzi z MPO, ČTU a dalších zapojených státních subjektů ISPA prostě ignorovat, i když rozhodně neustanou pokusy vytřít si s námi "wifináři" řiť. (A předpokládám že v ISPA je řada lidí kteří na tom taky makají, ale vidět nejsou).
Je to přesně tak - těch lidí je opravdu hodně, počínaje Kubou přes představenstvo ISPA po assitentky a právníkama. Nejde zdaleka jen o aktuální dotace, těch témat je výrazně víc - stavební zákon a spol (transpozice směrnice 2014/61/EU), stav pásma (zpoplatnění volných pásem, cena za licence, aukce 3.6-8), open access a velkoobchodní nabídky, konkurenceschopnost, sektorová daň (ač se o ní aktuálně nemluví, MF na ní rozhodně nezapomělo) atd ...
patrik_ píše:Podle mého osobního názoru jsou NGA dotace to nejhorší co nás mohlo potkat už v principu, a termínová souslednost a styl přípravy a časová tíseň v kombinaci s řehtajícím přežraným úředickým šimlem, obratných profesionálních tanců PPF, Cetinu a vůbec velkých takyhladových hráčů jen přilévají olej, spíš kerosin do ohně.
Jo to vysvětluj anarchokapitalistovi. Každá dotace pokřivuje trh, ale to si asi nemusíme vysvětlovat. Je třeba ovšem přijmout skutečnost a pracovat s ní. Jedním z našich nejdůležitějších úkolů je nasměrovat dotace opravdu tam, kde neohrozí soukromé investice.
patrik_ píše:Jsme členem skupiny "podpora lobby" s cenovými podmínkami které Štěpáne zmiňuješ, a to zejména proto, že jsme chtěli ISPA podpořit v protitlaku a "zapojit se" i když na další boj mimo boj pracovní už nemáme moc patrony, práce sama nás vytěžuje naplno a i když se potom něco někde sere tak na 200%.
Členství v lobby, kde jsou příspěvky násobně vyšší jsme nezvolili zejména proto, že doposud nevíme a není to nikde zveřejněno, co tím konkrétně získáme - specifikace je tak vágní, že si pod ní prostě nedovedu nic představit (možná by stačila jednoduchá srovnávací tabulka na interním fóru ISPA), tak nějak se automaticky předpokládá, že všichni vědí, ale není to tak mezi lidmi jsou i ignoranti jako já.
Když to řeknu zjednodušeně, rozdíl mezi členstvím Lobby Podpora a Lobby Insider není v principu o tom co dostanete navíc. Je to spíš naopak o míře podpory té činnosti od daného ISP. Myšlenka členství Lobby-Podpora je hlavně v tom, že vyjádříte svůj postoj a ISPA pak mluví jako váš zástupce. I proto je minimální výše příspěvku stanovena spíše symbolicky - 3 000 Kč/ročně. V rámci toho dostanete i přístup na fórum do sekce Lobby, kde jsou výstupy z činnosti a lze diskutovat o směrování atd. Bohužel vzhledem k podstatě činnosti nelze některé informace na fórum dávat hned a někdy je třeba počkat až přestanou být "nebezpečné". Ostatně ani poker nejde hrát s otevřenými kartami. Lobby-Insider už o větším zapojení - dostáváte informace dřív, dostáváte pozvánky na jednání skupiny a podobně. Pro tyto členy máme i nějaké další výhody - občas nějakou vstupenku zdarma, slevy na HW, ale o tom to v principu není. Je to spíš pro lidi kteří chápou význam a smysl té činnosti a přijmou svůj díl odpovědnosti - ať už finanční (jak už padlo nahoře na činnosti skupiny dělá několik lidí, platí se zaměstnanci, právníci atd a ač část lidí pracuje dobrovolně bez honoráře, i tak se náklady pohybují ve stovkách tisíc korun měsíčně) nebo i další.
K čerpání dalších výhod ISPA je pak spíš plné členství - ať už malé nebo velké.
patrik_ píše:K posílání peněz "někam" nemám žádné výhrady, protože vidím výstupy, a jestli Štěpán jede na dovču na Seč na koloběžce, nebo letí soukromým tryskáčem na Floridu je mi fuk, není to nic, do čeho bych měl strkat čumák. Jak my latiníci říkáme "None of my business"a tak si trochu leštím svědomí odpustkem, že jsem proto něco udělal v rámci svých možností.
Já to psal jen proto, že už jsem to na talíři měl a ne jednou

patrik_ píše:Dotazoval se mě na to i jeden kolega z tohoto fóra, neuměl jsem mu odpovědět jinak že ten rozdíl přesně nevím a i kdybych věděl, tak mu ho nemůžu sdělit, protože mám pro obě varianty TS v mailu podepsal jsem mlčenlivost a jsem staromilec co dodržuje úmluvy.
viz. výše, tohle nejsou tajné informace. NDA podepisujeme z jiných důvodů - ač se snažíme o max. otevřenost, některé informace mohou podléhat obchodnímu tajemství.
patrik_ píše:Ne že by to bylo důležité, o těch pár drobných nejde, ale členové lobby pravděpodobně dostali volnou vstupenku na ISPA fórum, členové podpory lobby pravděpodobně nikoli (tedy alespoň my jsme si dvě koupili), nevím jestli si v jedné větě Štěpáne nespojil holínky a hodinky? Upřímně řečeno jsem na ISPA fóru hledal odpověď na otázku "co dělám blbě" při již pět let probíhající stavbě optiky na malém městě víceméně bez paneláků, které je z 70% památkovou zónou, že mi ta čísla investic a výnosů ne a ne vycházet (prostě se nevyplatí připojovat), okolní vesnice-vyložené ekonomické čestné harakiri, a to přesto, že obecně se státním aparátem při stavbě nemáme žádný problém naopak stát (obec) vytěží z námi postavené optiky víc než my, což je opravdu hloupé a ostuda pro nás.Odpověď jsem nezískal, protože to asi ani není možné, ale získal jsem řadu podnětů kudy se dál ubírat (např. sdílet infrastrukturu). Zpětné vazby na ISPA fórum by bylo více, ale to sem nepatří.
Zpětná vazba je pro mě důležitá. Není problém se sejít a naopak si na vás rád udělám čas.
Ohledně optiky a jejího obchodního využití jsme v ISPA dělali workshopy. Teď na podzim je zrovna plánován Open Access a sdílení infrastruktury. Dělali jsme WS na srovnání AON a růzých tůpu PON, měření, výstavbu pasivu nebo na monetizaci dalších služeb. Pro členy lobby jsou workshopy za zvýhodněnou cenu, pro malé/velké členy pak zdarma.
patrik_ píše:Zpátky k NGA z našeho pohledu - nejsme tak malí, aby nás to nezajímalo, nejsme tak velcí, abychom utáhli ORP i kdybychom získali 50% dotaci, protože návratnost je v desítkách let, odhadem by to mohlo zaplatit začít vydělávat když budu pomalu na hranici důchodovém věku (jsem o rok starší než Štěpán), což ve dnešní makroekonomické situaci v Evropě i dál a výhledu na pár let dopředu není žádné terno. Prosím aby bylo jasno - tady si určitě někdo řekne ... á pán je rychlokvaška, co chce rychle zbohatnout. Ó nikoliv. Kvasím v této branži před 13 let, a moje zkušenost říká, že investice, která se nezaplatí za 5 let se velmi často nezaplatí nikdy.
Tohle je na dlouhé povídání, spíš ten workshop

patrik_ píše:Co nyní dovedeme je asi "vyhnat" naše teritorium z bílých a šedých a míst díky tomu že tu optiku tady máme jako jediní postavenou a svítící, a tak se pokusit zamezit pokřivení místního trhu dotacemi, asi nejsme jediní, kdo se moc postavenou optikou některým specifickým úřadům moc nechlubí, zejména kvůli další administrativní pakárně; stejně ji primárně používáme jako páteř pro naše "wifinářské" sítě. Ale i tak by to bylo vítězství Pyrrhovo.
Začernění oblastí je jednou z legitimních měst. Důležité ovšem je, jak ještě definice bílého/šedého/černého místa bude vlastně vypadat.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
pelag píše:Štěpáne fandím Vám, je cítit Váš zápal pro věc a to je dobře.
Díky
pelag píše:Nemyslím si že by do toho menší ISP nechtěli jít. Jen si myslím že nikdo z nich nikdy dotace neřešil a mají z toho strach a nemají na to personální kapacity. A hlavně na to nemají peníze. Každý investuje po kouskách co si může dovolit a jako každá dotace je to pouze xx% z celkové částky kterou musí firma zaplatit celou a dotace dorazí zpětně.
Budu držet palce a sledovat jak velký servis dokážete jako ISPA nabídnout členům.
Jak už jsem v textu nahoře psal - cílem zdaleka není jen získání dotací, ale zachování tržního konkurenčního prostředí v němž nedojde k ohrožení stávajích soukromých investic. Snahy MPO jsou spíš opačné ...
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
lyra píše:Ano presne - mnoho dotazu mezi učastníky bylo o tom co ziskaji kdyz budou platit víc.)
Jak už jsme psal - ta otázka leží opačně. Pokud se sejde více peněz, máme větší možnosti a tím větší šanci uspět. Takže člen pak dostane lepší tržní prostředí pro svůj business.
lyra píše:dotazy na zaručení investice do optiky nema cenu komentovat,ale ubiralo to chut ostatním dal něco řešit tím musím souhlasit . A poslední věc mluvil o tom i pan M . Peterka , ja jsem to navrhoval též před časem - určite témata na ISP foru aby nebyly dohledatelné a čitelné všem, takhle si kdokoliv může přečíst jak je to ne zrovna idealní stav v komunikaci mezi ISP
Přesně takové fórum provozujeme. Podmínkou je podepsání NDA a členství ve skupině Lobby - podpora, které stojí 3000 Kč ročně. Platba je určena v spíše v symbolické výši, měla by odfiltrovat trolly a vyjádřit zájem.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
zubodravec píše:Tento rok jsem realizovali projet pokladky optiky v souladu s pozadavky na NGA, otevrena sit.
Rozsah tras 2km v zemi, propojeni 35 parcel pro rodinne domy.
Investor druzstvo.
Cena projektu :
O2 chtel 2 mio za dsl linky
Sitel nacenil pokladku na 600 tisic.
My se dohodli na 300 zatazeni , zafouknuti optickyhkabelu, na vybranych uzlec provareni v pevnych spojkach.. (pokladku HDPE chranicek si druzstvo zajistilo svepomoci)
Sit nasledne bude ve vkastnictvi druzstva. My jsme spravci. Existuje transparentni smernice pravidel vstupu dalsich konkurencnich subjektu do site.
Domacnosti zakoncene kabel 4vl. SM, ve vekovnim rozvadeci jedno centralni prepojovaci misto s HW se zakoncenymi 140-ti vlakny.
Muzu to zpracovat jako nakladovou analyzu a zverjnit. Mimochodem realizace byla v Praze a podle posledni mapy je to stale bile misto. Pomezi Praha 5 a Praha 13.
Respektive necham si od ISPA poradit zda se tento pripad hodi do kramu a k argumentum na MPO.
Jo to by se i hodilo. Každý projekt o kterém víme je fajn. MPO se neustále snaží vytvořit zdání, že lokálové staví nějaké pofiderní wifiny a pokud budu citovat ministra, tak "ty Internety, co nesplňují ty požadované parametry".
zubodravec píše:Trochu nazor od cesty : nabyl sem dojmu ze NGA + pozadavek na otevrenou sit neni mozne realizovat jednou PON siti v jedne lokalite.
Jiné podmínky jsou pro mapování - tohle je NGA síť. Jiná pravidla pak pro sítě, která obdrží veřejnou podporu. Tam by ty pravidla měla být přísnější.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
patrik_ píše:Zkusil jsem narychlo spočítat náklady na 35 baráků a 2000m optiky v mých podmínkách, holými kupeckými počty.
Děkuji.
Jestli počítám správně, tak náklad na home passed přípojku (pasiv) je víc 40 000 Kč, což je hodně. Většinu instalací máme pod výrazně pod 10 000Kč/Home Passed přípojka. Aby se k tomu dalo něco říct, musel bych vidět projekt.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
patrik_ píše:máš pravdu, ale tady se bavíme o dotacích,
přes pět let.
Sakra, kde mám tu chybu?
Tohle je taky na dlouho povídání. V rychlosti lze říct, že hodně jde o to, jak dopadně transkripce směrnice 2014/61 - usnadnění výstavby. MPO už začalo z ORP pomalu couvat, mimo velké trojky to napadly úplně všichni. Navíc si myslím uvědomili některé souvislosti se barvou oblastí ...
Na ZSJ by už měl mít každý rozumný subjekt, zvlášť v době, kdy si peníze lze půjčovat na dvou procentech ročního úroku ...
0 x
Reaguji jako cerstvi clen ISPA. O spolupraci mezi ISPky jsem usiloval vzdy a spoustu napadu, ktere jsem mel tak vidim hotove v ISPA. Jsem pomerne maly poskytovatel cca 1200klientu a proto jsem vstoupil az se zavenenim maleho clenstvi. Predtim jsem jen symbolicky prispel na podporu lobby. Kazdy tyden me ISPA svymi projekty utvrzuje ze jsem udelal dobre a moje penize nejsou zbuhdarma vyhozeny. Dalsi nepostradatelna vyhoda je mit moznost se poradit. Poradit se s nekym kdo ma nekolikanasobne vic klientu. A ochota v ISPA pomoc, je opravdu videt. Pokud to nekteri porad resite ekonomicky tak je opravdu vyhodny se stat cleny, nereknu presne s kolika klienty, ale 500 a vis urcite.
Co se tyce optiky. Neberte to zas tak striktne ekonomicky. Ty Wifiny taky co tri roky menite a jsou urcite klienti kteri se proste nevyplatili. Kazdy ma uzemi kde je trochu dominantni, tak minimalne tam zacnu kopat a mam jistotu ze jen tak nezacne kopat nekdo jiny (snat viz. Dotace). Lidi si toho vsimaj vic nez anten a berou takovou firmu jako duveryhodnejsi.
To: Stepan 10tis na klienta to se da, ale tu pujcku za 2proc to me budes muset zasvetit.
Co se tyce optiky. Neberte to zas tak striktne ekonomicky. Ty Wifiny taky co tri roky menite a jsou urcite klienti kteri se proste nevyplatili. Kazdy ma uzemi kde je trochu dominantni, tak minimalne tam zacnu kopat a mam jistotu ze jen tak nezacne kopat nekdo jiny (snat viz. Dotace). Lidi si toho vsimaj vic nez anten a berou takovou firmu jako duveryhodnejsi.
To: Stepan 10tis na klienta to se da, ale tu pujcku za 2proc to me budes muset zasvetit.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky Štěpánovi za osvětlení. S tím úvěrem je to taky pro mě novinka, my se nedostaneme pod 6.5% s obsluhou dluhu, pokud započítáme všechny ty nesmysly a poplatky okolo. Omlouvám se, že tady nebudu chvíli reagovat, odjíždím dnes na dovču. I tak se podařilo rozhýbat tento topic, a přitáhnout pozornost k tématu, což hodnotím velmi kladně. Taky nejsme žádný obrkolos, patříme do podobné kategorie jako helapc. Do optiky jsme se pustili po FTTX fóru někdy v roce 2009 a 2010 už nám to chodilo. Poněkud smutně jsme potom koukali po okolí, kde se stavěla nová rádia a body a my nic, protože jsme prachy zakopali do země odkud ne a ne je vydolovat zpátky. Za další dva roky jsme zase byli zcela v pohodě z hlediska cashflow, ale udělalo nám to tenkrát dvouletou díru v hospodaření, (postavili jsme asi 2km přes město a náklady se vyšplhaly dost přes milion) kterou jsme nedovedli úspěšně monetizovat, od té doby na tom pracujeme pořád, ale už ne tak divoce, když to jde, položíme trubky a někdy později, když je to potřeba, osadíme vlákny a rozsvítíme; naučilo nás to dělat rozhodnutí s pořádnou kalkulací a vyvarovat se hurá akcí typu když to nebudeme mít my, budou to mít oni, a musí to být strašně boží když to všichni chtějí. Postup je nyní jasný -analýza, kalkulace, rozvaha, kvalifikovaný odhad návratností, projekt, realizace. Doposud máme osazeno přes 23komor a celkem asi 6km HDPE po městě, ale monetizace je pořád velmi slabá, primárně jsou to jen naše páteře.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
helapc píše:To: Stepan 10tis na klienta to se da, ale tu pujcku za 2proc to me budes muset zasvetit.
Myslel jsem to tak, že není zase až takovej problém sehnat bankovní úvěr s ročním úročením okolo 2%. Jeden z našich partnerů nedávno sehnal revolving na 1.65 + 1MPRIBOR, který je aktuálně 0.22. Je pravda, že část trhu se bojí půjčky jak čert kříže, už jsem několikrát slyšel "nemáme ani korunu půjčky !" - ale je to absolutně normální investiční nástroj. Navíc kdo nedokáže otočit peníze na 2 procentech ...
0 x
stepan.benes píše:Myslel jsem to tak, že není zase až takovej problém sehnat bankovní úvěr s ročním úročením okolo 2%.
Netbox_Vyrocni_zprava_2014_FINAL.pdf stazeno z justice, strana 38 rika:
az 75M Kc za 1M PRIBOR + 3,20 %*
*) Dodatek na změnu úrokové sazby s účinností od 1. 11. 2013, změna z 3,70 % na 3,20 %
Problem to nejspis bude.
0 x
Dan Skoupý
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
ocior píše:stepan.benes píše:Myslel jsem to tak, že není zase až takovej problém sehnat bankovní úvěr s ročním úročením okolo 2%.
Netbox_Vyrocni_zprava_2014_FINAL.pdf stazeno z justice, strana 38 rika:
az 75M Kc za 1M PRIBOR + 3,20 %*
*) Dodatek na změnu úrokové sazby s účinností od 1. 11. 2013, změna z 3,70 % na 3,20 %
Problem to nejspis bude.
rok 2013 není 2015
0 x
Sice 2014, ale mas pravdu, treba Poda je na tom vyrazne lepe:
1 M PRIBOR + 1,5 % p.a od KB
3 M PRIBOR + 1,6 % p.a. od UniCreditBank
1 M PRIBOR + 1,5 % p.a od KB
3 M PRIBOR + 1,6 % p.a. od UniCreditBank
0 x
Dan Skoupý