❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ČTÚ - Geografický sběr dat

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Re: ČTÚ - Geografický sběr dat

Příspěvekod zubodravec » 9 years ago

No jasne okoune, pokryti vesnic resi resi moje Multiklikatko, proto sem postnul obrazek web rozhrani jak se to da ovladat.
To si nepochopil ? misto josefova si tam predstav Vesnici Josefov.

okoun píše:já si myslim že tady nikdo nemá problém s disponibilníma připojkama na metalice či optice
tady je problém na wifi, to může být klikání na hodně večerů :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

no hele, jedna věc je hledání podle adresy a úplně jiná věc je označit "náhodně" disponibilní přípojku ve městě kde jí nemáš. Podle pani z čtů nemůžeš vzít šmahem město a narvat ho do čtu formuláře protože takovou kapacitu sítě prostě nemáš a byla by to lež. Máš městečko s 500 čísly a nainstalovaných máš třeba 50 přípojek a disponibilní pro tebe automaticky neznamená 450 ale nějakej ekvivalent toho co tu postoval stepan benes. Jednoduše proto, že připojit těch dalších 450 přípojek neni s malími finančními náklady možný což je podmínka. Na takovou kapacitu by jsi potřeboval podle jejich příkladu dalších cca 50 sektorů.

Bavim se samozřejmě o wifi. Optika nebo metalika je jiná věc, tam je to jasný když v panekáku máš 24 portovej switch tak prostě máš 24 disponibilích přípojek v rámci jednoho č. p. a malej náklad se rovná natažení utp kabelu.

Samozřejmě když půjdem do hloubky tak na wifi do baráků můžu napsat klidně 4 disponibilní přípojky protože stačí připojit 5 portovej switch na klientskou jednotku a je pořešeno... jenomže ani to nejde protože zase podle příkladu od čtu takovou aktuální kapacitu sektoru nemáme aby najednou utahnul 4x tolik klientů... už chápete kam tim mířim?

Buď se na to vyseru a pošlu jim ten formulář tak jak je a nebo si náhodně vyberu nějakou procentuální část nenainstalovancýh přípojek v rámci města a doplnim tam náhodně reálný adresy jako disponibilní bez aktivní přípojky. Podle čtu když neuvedu další tak budou na mapě bílá místa na který si někdo může vzít dotace a vzhledem k tomu že nikdo nebude dávat dotace na rozvoj wifi tak tam někdo půjde s optikou a můžeme to zabalit "i když optika je jenom medium a neříká nic o kvalitě internetu". Takže náhodně vygeneruju adresy v oblastech kde jsme a nebudou bílá místa.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Hapi, odpovedel sis sam. Ale na tema jak se ma chovat uzivatel pri vyplnovani.
Ukazuji nastroj na vyplnovani disponibilnich pripojek nic vic. Nepodsouvam predpoklady a blbosti co mekta CTU. A jak by to podel CTU melo byt. Tims e vubec nezabyvam.

hapi píše:no hele, jedna věc je hledání podle adresy a úplně jiná věc je označit "náhodně" disponibilní přípojku ve městě kde jí nemáš. Podle pani z čtů nemůžeš vzít šmahem město a narvat ho do čtu formuláře protože takovou kapacitu sítě prostě nemáš a byla by to lež. Máš městečko s 500 čísly a nainstalovaných máš třeba 50 přípojek a disponibilní pro tebe automaticky neznamená 450 ale nějakej ekvivalent toho co tu postoval stepan benes. Jednoduše proto, že připojit těch dalších 450 přípojek neni s malími finančními náklady možný což je podmínka. Na takovou kapacitu by jsi potřeboval podle jejich příkladu dalších cca 50 sektorů.

Bavim se samozřejmě o wifi. Optika nebo metalika je jiná věc, tam je to jasný když v panekáku máš 24 portovej switch tak prostě máš 24 disponibilích přípojek v rámci jednoho č. p. a malej náklad se rovná natažení utp kabelu.

Samozřejmě když půjdem do hloubky tak na wifi do baráků můžu napsat klidně 4 disponibilní přípojky protože stačí připojit 5 portovej switch na klientskou jednotku a je pořešeno... jenomže ani to nejde protože zase podle příkladu od čtu takovou aktuální kapacitu sektoru nemáme aby najednou utahnul 4x tolik klientů... už chápete kam tim mířim?

Buď se na to vyseru a pošlu jim ten formulář tak jak je a nebo si náhodně vyberu nějakou procentuální část nenainstalovancýh přípojek v rámci města a doplnim tam náhodně reálný adresy jako disponibilní bez aktivní přípojky. Podle čtu když neuvedu další tak budou na mapě bílá místa na který si někdo může vzít dotace a vzhledem k tomu že nikdo nebude dávat dotace na rozvoj wifi tak tam někdo půjde s optikou a můžeme to zabalit "i když optika je jenom medium a neříká nic o kvalitě internetu". Takže náhodně vygeneruju adresy v oblastech kde jsme a nebudou bílá místa.
0 x

Striker

Příspěvekod Striker » 9 years ago

okoun píše:já si myslim že tady nikdo nemá problém s disponibilníma připojkama na metalice či optice

Přesně tak, copak já vím, jestli z domu číslo 150 je vidět na náš vysílač bez toho aniž bych to změřil a z domu číslo 151 jde vidět, protože je vyšší a má možnost připojení z lůevého horního okna :D Je to bohužel tak, pak mi příjde poptávka, na dům číslo 150 a budou mi zíkazníci s poptávkou tvrdit, že na webu to máme jako dostupné..

Mám dotaz, když nahraju CSV do toho formuláře ČTÚ, ten formulář se aktualizuje a můžu s těma datama pracovat ještě v tom formuláři, tzn. doplňovat rychlosti k jednotlivým číslům RUIAN?
0 x

Striker

hapi píše:no hele, jedna věc je hledání podle adresy a úplně jiná věc je označit "náhodně" disponibilní přípojku ve městě kde jí nemáš. Podle pani z čtů nemůžeš vzít šmahem město a narvat ho do čtu formuláře protože takovou kapacitu sítě prostě nemáš a byla by to lež. Máš městečko s 500 čísly a nainstalovaných máš třeba 50 přípojek a disponibilní pro tebe automaticky neznamená 450 ale nějakej ekvivalent toho co tu postoval stepan benes. Jednoduše proto, že připojit těch dalších 450 přípojek neni s malími finančními náklady možný což je podmínka. Na takovou kapacitu by jsi potřeboval podle jejich příkladu dalších cca 50 sektorů.

Otázka j, co jsou malé finančí náklady? 2 sektory máš 5000,- a klientská zařízení tě zajímat nemusí protože se teoreticky zaplatí sama z marže na připojení. Nebo lépe to mají ti, kdo si nechají za klientská zařízení zaplatit.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

To si rozhodni sam jestli je mozne pripojit. Pro mne kriterium videt na strechu. Anteny z okna nedavame, nedoporucujeme je to blbost, sjou s tim problemy. Ale to jsem zase u toho. Ja mam na vyplnovani nastroj. Okruh kolem AP je cca 500metru ktery mam disponibilni, je kazdeho osobni vec jestli si oznaci i sousedni mesto, kde nema ap. Vnimejte co pisu, Databaze disponibilnich pripojek primarne vznikla aby na nasem webu si mohl zajemce zjistit, zda je v jeho okoli dostupna nase sluzba, tedy udavam do databaze pravdive udaje z naseho pohledu. No a ze tento vystup chce i po nejake dobe i CTU do monitoringu je zajimava shoda okolnosti. A pokud vim, ze cast lokality/katastru napriklad Kosire nepokryvam, tak plosne oznacim cele kosire ze jsou wifi dostupne a pak si vezmu tech par adres co jsou za kopcem(mimo dosah AP) ale jeste v katastru kosire (tedy uz jsou cehknuty) a zase je z databaze odklikam. Mam hotovo velice rychle. Uvazujte covyrpavim jako o nastroji ne jako ze to za vas i vymysli dostupnost.

Striker píše:

Přesně tak, copak já vím, jestli z domu číslo 150 je vidět na náš vysílač bez toho aniž bych to změřil a z domu číslo 151 jde vidět, protože je vyšší a má možnost připojení z lůevého horního okna :D Je to bohužel tak, pak mi příjde poptávka, na dům číslo 150 a budou mi zíkazníci s poptávkou tvrdit, že na webu to máme jako dostupné..

Mám dotaz, když nahraju CSV do toho formuláře ČTÚ, ten formulář se aktualizuje a můžu s těma datama pracovat ještě v tom formuláři, tzn. doplňovat rychlosti k jednotlivým číslům RUIAN?
0 x

Striker

zubodravec píše:A pokud vim, ze cast lokality/katastru napriklad Kosire nepokryvam, tak plosne oznacim cele kosire ze jsou wifi dostupne a pak si vezmu tech par adres co jsou za kopcem(mimo dosah AP) ale jeste v katastru kosire (tedy uz jsou cehknuty) a zase je z databaze odklikam. Mam hotovo velice rychle. Uvazujte covyrpavim jako o nastroji ne jako ze to za vas i vymysli dostupnost.

Tohle je docela scestné, že to je rychlé a jednoduché. Uvědom si, že taky většina obcí aspoň tady u nás nemá č.p podle toho jak jdou za sebou na mapě ale jsou rozházený po celé obci - tzn. i kdyžto budeš dělat přes mapy.cz kde jsou č.p uvedený aspoň při bliýším přiblížení potřebuješ cca. několik hodin abys porovnal č.p celé obce s č.p na mapě a ještě hledal přesně č.p co máš odkliknout že už je za horizontem.
Jo jsou to jen spekulace ale je to tak.
Jako nástroj máš pravdu, tento nástroj by se v této době kvůli ČTÚ hodil každému ISP, ale kdo s tím kdy počítal, že ČTÚ bude chtít až takové informace o jednotlivých poskytovatelích. Už i to, že jim máte dávat informace o tom kolik máte zákazníků, na jaké té a té.. odevzdávat GPS pozice vysílačů je hodně. To je jak kdyby chtěli od dopravce každý den zjišťovat, GPS polohu všech jejich aut :D (jo já ívm, tohle jsem přehnal ale je to jen pro sorvnání :D)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 9 years ago

To z to jsem se na ten formular podval v domeni ze ho za dnesek zbastlim jako loni .... dopr....e to si ze me delaj prdel? na tohle abych si najmul cloveka na dva mesice dopredu aby mi to zpovyplnoval .... to zas mel nekdo ho...o co na praci ze tohle vymyslel :o
0 x

lvacek

Příspěvekod lvacek » 9 years ago

ppp76 píše:To z to jsem se na ten formular podval v domeni ze ho za dnesek zbastlim jako loni .... dopr....e to si ze me delaj prdel? na tohle abych si najmul cloveka na dva mesice dopredu aby mi to zpovyplnoval .... to zas mel nekdo ho...o co na praci ze tohle vymyslel :o

Nechci diskutovat o tom, jestli je to dobře nebo špatně, ale pokud se trochu zajímáš o dění buď tady nebo třeba na internet pro všechny nebo na lupě, tak ty 2 měsíce na to byly. Ano +- ty 2 měsíce jsme tomu musely věnovat abychom daly data dokupy do ruianu. Už jsem nějaké pokuty za výkazy dostal a zrovna tyhle se jeví docela důležité.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 9 years ago

Pro koho dulezite? jako vetsina formularu pochazejicich ze statni spravy jsou pouze o tom aby nekdo obhajil svoji teplou zidli a to ze na sedi prdeli celej rok dostava se jim do rukou databaze nevycislitelne hodnoty a nedeljme si iluze ze ty data v ni budou pristupny jen vybranejm urednikum .... opet zas kolecko salamu bylo ukrojeno ...... pochopil jsem ze ispadmin mi to vygeneruje
Ale jeste k tvemu dotazu .. formulare jsem vzdy vyplnoval par dni pred koncem odevzdani avzdy se to dalo ale tohle je spionaz ...ale po procteni tohodle vlakna uz opakuju zde vyrcene .....
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 9 years ago

zubodravec píše:No jasne okoune, pokryti vesnic resi resi moje Multiklikatko, proto sem postnul obrazek web rozhrani jak se to da ovladat.

ne fakt takto to triviálně to nelze řešit.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Ok, tak popis jak to u tebe je slozitejsi, dej priklad.
dej typicky priklad, nevymejslej, vyjimku.
Napr. Počepice, Nedrahovice, Nechvalice. Pokud v kazde lokalite mas AP, tak mas Komplet pokryto.
Pokud si myslis ze vyse uvedene vesnice pokryjes ze Sedlce, tak pak mas samozrejme chybu v uvazovani.

A pocitej s tim, ze CTU se na WIFI vysere, prioritni je existence kabelovych siti. :-)))
Tedy pokud CTU ve vykazech uvidi, ze je v nejake lokalite pouze wifi, doporuci zaradit lokalitu pro prijem dotaci.
Napr. mame moralni problem dat do vykazu Novou ves, protoze: neni to nase sit, optiku vlastni mistni baracnici,
My ale sit mame pod spravou, podle smlouvy se jedna o sdilenou sit otevrenou pro konkurenci. Chceme tuto autonomni sit nekdy v budoucnu pripojit na optickou metropolitni sit vzdalenou cca 500 metru.
Jedna se jen o 30 uzivatelu, nakladove udelat dokop zatim nedava smysl. Paradoxne existence dotaci brzdi rozvoj a vystavbu. Komunisti zasrany z Bruselu. Bych ty internety a dotace zrusil.

okoun píše:
zubodravec píše:No jasne okoune, pokryti vesnic resi resi moje Multiklikatko, proto sem postnul obrazek web rozhrani jak se to da ovladat.

0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 9 years ago

Funguje Vám export přílohy Geografických údaju na monitoringtrhu.ctu.cz?
Mě to stále píše: "Soubor se nepodařilo získat"
A to jak v pripade jen jednoho jedineho vyplneneho radku, tak i v pripade stovek radku naimportovanzch z CSV.

K.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 9 years ago

zubodravec píše:Ok, tak popis jak to u tebe je slozitejsi, dej priklad.
dej typicky priklad, nevymejslej, vyjimku.
Napr. Počepice, Nedrahovice, Nechvalice. Pokud v kazde lokalite mas AP, tak mas Komplet pokryto.
Pokud si myslis ze vyse uvedene vesnice pokryjes ze Sedlce, tak pak mas samozrejme chybu v uvazovani.

A pocitej s tim, ze CTU se na WIFI vysere, prioritni je existence kabelovych siti. :-)))
Tedy pokud CTU ve vykazech uvidi, ze je v nejake lokalite pouze wifi, doporuci zaradit lokalitu pro prijem dotaci.
Napr. mame moralni problem dat do vykazu Novou ves, protoze: neni to nase sit, optiku vlastni mistni baracnici,
My ale sit mame pod spravou, podle smlouvy se jedna o sdilenou sit otevrenou pro konkurenci. Chceme tuto autonomni sit nekdy v budoucnu pripojit na optickou metropolitni sit vzdalenou cca 500 metru.
Jedna se jen o 30 uzivatelu, nakladove udelat dokop zatim nedava smysl. Paradoxne existence dotaci brzdi rozvoj a vystavbu. Komunisti zasrany z Bruselu. Bych ty internety a dotace zrusil.

okoun píše:

jak u mě složitější? všude je to stejné jak už se zde psalo.
"Pokud v kazde lokalite mas AP, tak mas Komplet pokryto." - s tímto nelze souhlasit jednak spousta vesniček je hodně prazváštně terénem členitá a na víc jak se ze opět psalo NGA je určitý počet zákazníků na anténu, tedy muselo by se jednat o hodně hodně malou vesničku kde by byl plný počet Č.P. a Č.Ev.
s tovjí logikou by potom byla celá mapa totálně černá, bílá místa by nebyla.
u wifi bezdrátu vůbec potencionální přípojky prostě nevyplňuji, myslím si že to postrádá smysl. primárně to je zaměřeno na metropolitní sítě

Srovnáváš nesrovnatelné, Prahu VS venkov.
Nevím proč by na malé vesnici měla být optika, když přesně bezdrát krásně funguje v nezarušeném prostředí, blbost.
Pokud nějaké SVJ či někdo pronajímá svoji sít v baráku mělo by to tam logicky nabouchat.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

to že pokrejvám celou vesnici neznamená že jí mohu považovat celou za disponibilní... jenom aby bylo jasno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků