❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NGA dotace

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
hol
antispam: Ano

Re: NGA dotace

Příspěvekod hol » 7 years ago

přesně tak. Dobře agregovat a dobře shapovat je vysoká přidaná hodnota. Neagregovat je plýtvání (kapacitou, volným pásmem, atp.). Postavit 20 AP na vesnici umí každej, zvládnout to samé na 5ti, aby byly uživatelé steně spokojení je umění oboru. Strategie nejede, přidáme další AP, nejlépe v podobě nanostation na stožáru 10cm od té původní. Bleee.

Ještě mě napadl důkaz sporem. Vyhrazená linka (pěkné to české slovo) znamená, že po celé délce má uživatel zakoupenou kapacitu linky TRVALE k dispozici. Je jedno, zda to využívá nebo ne. Toho lze dosáhnout buď tupým vyhrazením linky a nebo o něco lépe vyšší prioritou. Opakem je pak ta naše agregace, čím lépe dělaná, tím méně je poznat. Ale vyhrazené lince se prostě nikdy nerovná. Hlavně pro to v 99% není důvod. Vyhrazená linka totiž nestojí 300,- s DPH.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 7 years ago

já tedy nevímn ale naším konkurentem je VDSL 20Mb a tam se jako agreguje? jo smluvně ale reálně pěkné kule, takže pokud bychom měli reálně agregovat tak asi budeme dělat ze zákazníků blázny...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

dubrma

Příspěvekod dubrma » 7 years ago

Co znamená "reálně agregovat"?
Pokud se nepletu na xDSL se agreguje jak jen to jde :D Třeba jen kapacita linky z Cetinu k poskytovateli je tučně zpoplatněna, aby se agregovalo ještě víc.
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 7 years ago

Ale zase něco jiného je agregovat jeden pop s 20 klienty, nebo třetinu ČR s hromadou klientů. To pak pravděpodobnost daleko lépe vychází...
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 7 years ago

Na VDSL se agreguje jak sviň. Třeba jenom kauza ulozto na twitteru...
0 x

okoun

nemohu souhlasit VDSL, mi jede 24hodin podle pravítka...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hafieror

Příspěvekod hafieror » 7 years ago

Já teda nevím, ale pokud chci agregovat, musím mít jasně danou šířku pásma kterou chci dělit. Pokud to nemám a to na wifi opravdu nemám, nemohu agregovat - můžu jen spoléhat.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

basty píše:Na VDSL se agreguje jak sviň. Třeba jenom kauza ulozto na twitteru...

Odkaz na tweet by byl? Díky :-)
0 x

hol

Příspěvekod hol » 7 years ago

okoun píše:nemohu souhlasit VDSL, mi jede 24hodin podle pravítka...

začni pár tejdnů podle pravítka žhavit linku na 100% a počítej, že tě buď říznou a nebo se ozvou se smlouvou pro "nestandardní" zákazníky.
0 x

okoun

tak to je jiná kategorie, dovolím si tvrdit, že by se ozval každý u domácí přípojky....
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 7 years ago

v dnesni dobe na DSL nekoho rezat ? neverim i kdybych musel, znam jedince co na TMobajlim FWA nasosaj desitky a desitky GB a lambáda, stale na max. Dneska ti firma yebe na nejaky garanty, VDSL jako hlavni lajna, LTE zaloha, nazdar. Cena mesicne dokupy litr a parady / rychlosti vic nez dost.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

basty
Kontaktovat uživatele:

0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Nehlede na to, ze jsem to zkousel ve spicku a fakt to jelo pomalu. V Brne...
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

Ano, u O2 běžná praxe. Říkají tomu nestandardní užívání a nejdřív nabízejí profi tarif za větší peníze a když to klient ignoruje, tak omezují. Pokud se nepletu, je to ošetřené i ve smluvních podmínkách.

Omezení ulož.to a podobně je hlavně díky debilní peering politice u O2. Zkus se podívat kudy to z ulož.to teče.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 7 years ago

nuz coby, neni tu jen O2. Me se libi rozmanitost rychlosti od ERI... ted treba resim nahodile vypadky pres TM od nejz mam DSL a jak tak zjistuji, 3 dny zadna doba, proc spechat, je to jen domaci pripojka. Takovy pristup me vytaci, to dam raci kilo nekomu navic ale s jinym pristupem k porucham.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))