❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EET

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
mpcz

Re: EET

Příspěvekod mpcz » 8 years ago

Adolf.Shitler píše:Místo příjmu hotovosti od klienta je lepší mu dát fakturu s nějakou kratší splatností (např. týden) a ať to jde zaplatit (přes poštu, bankovním převodem, složením hotovosti v bance). Při příjmu hotovosti a nezaevidování do EET ve stejný okamžik (tj. až dodatečně s následným zasláním přes email/SMS) by mohly nastat problémy díky nějakým horlivým klientům, kteří si tento postup půjdou ověřit na FÚ nebo za tím budou vidět levárnu (byť se nekoná).

Zdravím,
no nevím, jak jinde, ale vyrovnání účtu na místě je prvořadou snahou. Pokud by na úhradu od klienta bylo spolehnutí, nemusíme si s EET dělat starosti. Vše by šlo přes BÚ a byl by klid.
Ano, ten časový posun od příjmu hotovosti po vklad do banky by byl asi problém. Sice by to mohla pořešit nějaká pověřovací smlouva od klienta, což by právně sedělo, ale toto řešení se mi zdá dost krkolomné a navíc pro některé klienty podezřelé.
mpcz, 18.02.2017
0 x

Adolf.Shitler

Příspěvekod Adolf.Shitler » 8 years ago

Předpokládám, že je celou dobu řeč o tom, že se jedná o klienta, který je ve smluvním vztahu s poskytovatelem služeb elektronických komunikací a právě tento poskytovatel od klienta něco vybírá v hotovosti. Proto se mně jeví jako nejlepší řešení to, které de facto praktikují i velké společnosti (O2, UPC apod.), tj. nic v hotovosti a všechno v prvním nejbližším vyúčtování (tady by místo nejbližšího vyúčtování byla extra faktura, aby poskytovatel dostal peníze rychleji - nebo to lze samozřejmě zahrnout do toho vyúčtování, to už záleží na poskytovateli, jakou formu zvolí).
0 x

mpcz

To, že platbou na fakturu se vyhneme EET, to je jasné. Zkušenost však říká, že v určitém procentu případů vznikne zbytečné uhánění klienta o platbu, které při hotovostní platbě nebude nikdy. Navíc: technik musí být připraven na všechny varianty platby klienta. Jsou i tací, kteří chtějí platit výhradně v hotovosti. A bohužel existují i další důvody, proč je třeba EET platby technikům co nejjednodušeji a nejlépe dostat do souladu se zákonem.
mpcz, 18.feb.2017
0 x

Adolf.Shitler

Jak jsem psal, třeba UPC nic v hotovosti nevybírá, všechno přijde spolu s první fakturou a nějaké negativní reakce na to nejsou. A jestli klient nezaplatí, tak to se přece může stejně tak týkat i úhrady za samotnou službu, takže "uhánění" bude úplně stejné. Pokud by měl poskytovatel z tohoto strach, pak může při podpisu smlouvy ve své provozovně vzít od klienta vratnou kauci, ale imho si nemyslím, že by to byl celkově nějaký zásadní problém.
0 x

mpcz

Adolf.Shitler píše:Jak jsem psal, třeba UPC nic v hotovosti nevybírá, všechno přijde spolu s první fakturou a nějaké negativní reakce na to nejsou. A jestli klient nezaplatí, tak to se přece může stejně tak týkat i úhrady za samotnou službu, takže "uhánění" bude úplně stejné.

Ne, že by to nebyla pravda. Vidím ale tyto rozdíly:
1/ UPC je velký podnik, má svoje právníky, kteří se vymáháním mohou "zdarma" bavit několik let, což je údajně běžná doba u ČTÚ, jak tady čtu od kolegů.
2/ UPC má optiku, konkurence je tímto značně omezená.
3/ Při nezaplacení montáže má klient na střeše náš HW, který si klidně přeladí na konkurenci, když bude chtít.
4/ Neuhrazením HW + práce technika vznikne reálný, nemalý schodek, který musím uhradit ze svého.
5/ Neuhrazením služby reálná škoda nevzniká, navíc se tomu dá jednoduše předejít platbou sice na fakturu se splatností, ale předem.
+ další drobné důvody, proč montáž ne na fakturu se splatností a raději hotovost i když s EET.
mpcz, 19.feb.2017
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 8 years ago

Vsak preci neni problem ten FIK napsat na prijmovy doklad rucne :wink: . Je to sice opruz, ale jde to
0 x

Adolf.Shitler

Ano, UPC je velký podnik, ale HW také dává (modem, set-top-box, CA modul apod.) a kolik klientů k tomu přistupuje tak, že chtějí jenom podvodně vytáhnout zařízení a jít jinam?
U neuhrazené služby škoda samozřejmě vzniká, např. u telefonních hovorů a u TV (kdy sám provider musí platit za každého připojeného klienta).
Výše uvedené řeší kauce, která je fixní a není ani problém, aby montér dojel ke klientovi s již vystaveným dokladem s EET na tuto kauci (pokud by to klient nemohl uhradil v provozovně, kde se doklad s EET v pohodě vystaví). Pochopitelně vhodné řešení si musí každý poskytovatel zvolit sám :)
Ještě k tomu vymáhání dluhů od klientů - není nutné to řešit přes ČTÚ, lze i u soudu.
0 x

mpcz

hocimin1 píše:Vsak preci neni problem ten FIK napsat na prijmovy doklad rucne :wink: . Je to sice opruz, ale jde to

Zdravím,
ano, taky si myslím, že je to jedno z řešení. Zprovoznil jsem si EET pokladnu, vygeneroval účet a zkusil nadiktovat kód po telefonu. Celkem je to opruz, ale je to reálné a proveditelné.
Jinak, až to budete shánět. Docela jsem se nadřel, než jsem sehnal aplikaci bez přibaleného SW za přijatelnou cenu. Pokud ji bude mít technik v mobilu a budu jich mít třeba deset, přijde to bez jakéhokoliv HW na 15 - 20 tis. A některé jsou dokonce s měsíčním paušálem. Jako kompenzaci dostanu tuším 5 tis. jednorázově. To je docela nepoměr. Navíc těch 5 tis. je popsáno ve výkladu zákona dost zamotaně i když v počátcích se objevoval jasný údaj 5 tis. Zatím se mi pozdává nejjednodušší řešení mít jednu aplikaci v centrále, které technik potvrdí realizaci plánované zřizovačky. Účetní vygeneruje kód a technik ho ručně přepíše na připravený doklad.
Ještě jsem si všiml, že velké procento klientských aplikací EET jede přes centrální server. To považuji za velmi nebezpečné, zvláště pro klienty, kteří o tom nemají ani tušení. Jsem zvědav, co budou dělat, až se dozví, kdo všechno jejich transakce skladuje a dokonce má od klienta (nechtěný) souhlas je univerzálně používat.
mpcz, 19.feb.2017
0 x

judzin

Příspěvekod judzin » 8 years ago

a co tohle do mobilu, tabletu? zdarma https://eetplus.cz/
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Co takhle spíš, když nevěří stát občanům ... tak aby si občané věřili mezi sebou? A vykašlali se tedy na hotovost. Hospody si tak sice představit neumím, ale většinu služeb ano. Náš obor tuplem.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Adolf.Shitler

judzin píše:a co tohle do mobilu, tabletu? zdarma https://eetplus.cz/

Na to už jsem dával odkaz předevčírem.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

mohu se zeptat co udáváte do těchto proměnejch?

id_provoz ?
id_pokladny ?
dic_poplatnika = to bude asi moje DIC
poradove_cislo ?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mpcz

Zdravím,
odpověď najdeš v téměř každém návodu k SW EET, ale nejjednodušší a nejjistější se je zeptat se úřednice FÚ při vyřizování certifikátu. Když jsem tam byl já, nikdo tam nebyl, žádné stresy, času pro dotazy spousta.
mpcz, 26.feb.2017
0 x

Filipová Ludmila

Příspěvekod Filipová Ludmila » 8 years ago

Takže kdo využívá CF Control má EET přímo v CF Controlu. LF
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

kdyby chtěl někdo pomoci s implementací, tak úspěšně používáme tuto třídu zdarma: https://github.com/filipsedivy/PHP-EET
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...