❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zákon o hazardu a filtrace ?

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
ludvik

Re: Zákon o hazardu a filtrace ?

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Díky.
Majklik píše:Poznámka: Domény v ukázce byly vymyšleny po požití 0,4 litru kubánského rumu, případná shoda s existujícími doménami je čistě náhodná....

Ale potěšilo ... usmívám se ještě teď. A to mezi tím nadávám na výpadky elektřiny.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

cerva

Příspěvekod cerva » 8 years ago

Však za to ISP nezodpovídá, viz 4.2.2 v odkazované metodice. Účelem hry je zablokovat přístup, přesměrování není povinné, a tedy nemusí fungovat.

Že je to celé téměř neúčinná pitomost je na delší diskuzi, ale s DNS filtrací jsme dopadli ještě docela dobře. Škoda jen toho dementního systému uveřejňování seznamu, taky to mohli poskytnout třeba v JSON nebo XML.

hocimin1 píše:- jak ja preci mohu rucit za to ze si nekdo zmeni DNS servery ? I kdyz mu zadam do routeru moje, nebo nejake nasmlouvane DNS, tak stejne si muze on dat na PC uplne jine a to ja neovlivnim

- presmerovani na stranku s informaci, ze ho blokuji nepujde pokud se jedna https vzdyt se to tady resi v jinem vlakne. Stejne jako presmerovanim DNS zaznamem DNSSEC ?

Majklik píše:Metodika zde: http://www.mfcr.cz/assets/cs/media/Meto ... 84-ZHH.pdf

Takže seznam bude ve formátu: Údaje ze Seznamu budou zveřejňovány v otevřeném a strojově čitelném formátu, a to ve formě dokumentu .pdf s textovou vrstvou.

Zakázáno blokování firewallem dle IP adresy, za dostatečné řešení je blokování na svém DNS resolveru dle doménového jména. Kdo nemá vlastní DNS servery a lidem dává do routerů někoho jiného (třeba Google), musí si smluvně s používaným provozovatelem DNS zjistit, aby blokování prováděl on.
Můžu provádět přesměrování na nějakou stránku, kde uživatelům nejlépe sdělím: „Internetová stránka byla zablokována na základě rozhodnutí Ministerstva financí, neboť na ní byla provozována hazardní hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách.“

Takže bind a RPZ v něm. Také to financ mohl přímo publikovat jako příslušný blacklistový zónový soubor a člověk by si jen automtizovaně stahovl z jejich mastera... :-)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 8 years ago

osobne si myslim, ze je to absolutni stupidita a proto na to zvysoka seru.
Stejne jako na zakaz koureni a dalsi uchylky co si nasi pomateni nevoleni mocipani vymysleli.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

Do lokálního resolveru se to jednou za týden naháže, na webserveru se nahodí stránka s informací a nazdar. Že si X lidí na radu něčí nebo z internetu nastavilo DNS Google nebo CZ.NIC? To není můj problém. 8) Nebo jsem to pochopil špatně?
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

TTcko

Příspěvekod TTcko » 8 years ago

jak asi každý předpokládal, je to ROFL :-)
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

Myghael píše:Do lokálního resolveru se to jednou za týden naháže, na webserveru se nahodí stránka s informací a nazdar. Že si X lidí na radu něčí nebo z internetu nastavilo DNS Google nebo CZ.NIC? To není můj problém. 8) Nebo jsem to pochopil špatně?

no pro jistotu si můžeš udělat pravidélko že zakážeš dns z venku a nebo že dns z venku přesměruješ na tvoje....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

Příspěvekod Majklik » 8 years ago

okoun píše:no pro jistotu si můžeš udělat pravidélko že zakážeš dns z venku a nebo že dns z venku přesměruješ na tvoje....

Tohle bych nedělal. Je to dost hnusné a metodika to nepožaduje. Maximálně (co vím, tak někteří tak půjdou), tak DNS dotazy ven nechávám procházet, ale aplikuji na ně L7 firewall (na UDP a TCP portu 53, 5353 a pár podobných) na porovnávání zakázaných DNS jmen v dotazech a dropovat jen tyto konkrétní dotazy, pokud se objeví jméno doména ze seznamu. Tím nechám zákoše používat cizí DNS (pokud vlastní nemám a cpal jsem lidem třeba Googla), ale přitom shodím dotazy na problematické domény. Ale blokovat to komplet nebo unášet pomocí DSTNAT, to už je moc nad rámec.

TTcko píše:jak asi každý předpokládal, je to ROFL :-)

Zůstal bych v klidu (co mi to aktuální promile dovoluje). Beru to tak, že to je nejjednodušší, co jde sndno udělat a ouřadovi to je jasné. Vyhoví to ZATÍM metodice a použivá se to i v okolních státech. Pokud si nějaký koncák toto neumí obejít, tak ať fakt pak nesází, protože krom ISP blokády je i bankovní blokáda/bonz a pokud by si ten blbec nechal poslat výhru pak do Česka, tak ho musí banka nabonzovat na MFČR a nebohého gamblera čeká 100% daň z daného převodu plus flastr klidně o dva řády nad získanou částkou (tohle už zvládlo dříve MFČR i předvést v praxi).
Smích ztuhne ve chvíli, až MFČR dá na idnex facebook.com a podobné. :-)
Naposledy upravil(a) Majklik dne 16 Jan 2017 23:12, celkem upraveno 1 x.
0 x

Majklik

cerva píše:Však za to ISP nezodpovídá, viz 4.2.2 v odkazované metodice. Účelem hry je zablokovat přístup, přesměrování není povinné, a tedy nemusí fungovat.

Že je to celé téměř neúčinná pitomost je na delší diskuzi, ale s DNS filtrací jsme dopadli ještě docela dobře. Škoda jen toho dementního systému uveřejňování seznamu, taky to mohli poskytnout třeba v JSON nebo XML.

hocimin1 píše:- jak ja preci mohu rucit za to ze si nekdo zmeni DNS servery ? I kdyz mu zadam do routeru moje, nebo nejake nasmlouvane DNS, tak stejne si muze on dat na PC uplne jine a to ja neovlivnim

Přesně tak, já mám povinnost nabízet zákazníkovi DNS resolvery (buď vlastní nebo od smluvního partnera), které budou provádět danou filtraci. Takže pokud nastavuji koncákovi WAN dynamicky (DHCP, PPPoE, TR069, ...), tak mu budu tlačit sadu filtrujících DNS. Pokud zákazníkovi předávám papír s parametry linky, tak na něm je také odkaz na filtrující DNS resolvery, stejně tak mu takové bude nabízet infolinka nebo popis nastavéní na servisním webu a taktéž technik, pokud dojde mu to nastavit, tak dá filtrující sadu a splnil jsem.
Pokud si to pak zákazník změní na něco jiného, co ho neochrání od démona nelegalních online heren, tak je to čistě jeho problém....

hocimin1 píše:- presmerovani na stranku s informaci, ze ho blokuji nepujde pokud se jedna https vzdyt se to tady resi v jinem vlakne. Stejne jako presmerovanim DNS zaznamem DNSSEC ?

Nu, někoho to přesměruje a někoho ne. Primární požadavke je zablokovat, pokud se náhodou podaří přesměrovat, tak je to malé nenutné plus, aby zákoš věděl na jistotu na čem je.
Data procházející přes můj resolver můžu změnit i když jsou podepsán pomocí DNSSEC, zkrátka DNSSEC z toho odstraním. Pokud koncový zákazník nedělá DNSSEC validaci u sebe, tak poslaná data sežere a pokud validaci provádí, tak co mu pošlu zahodí jako nevalidní, takže účel byl také splněn (proto je v té ukázkové konfiguraci pro bind použito dnssec-break yes, protože normálně se filtr neuplatní, pokud by sahal na podepsaná data, takto dnssec odstraní a zachová se dle požadavků v RPZ zóně, lehce zjednodušeně popsáno).
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

myslíte že úřady budou tlačit na google aby v dns také udělal blokace?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

Ne, Googlu se to netýká, tomu je to jedno, pokud se nerozhodne dobrovolně takto blokovat dotazy.
Google není podnikatel evidovaný u ČTU dle §13 ZoEK, takže po jeho DNS serverech nemá kdo co požadovat s ohledme na loterijní zákon, pokud si to s ním smluvně nevyřešíš a nezváže se ti, že pro tvoje požadavky to bude filtrovat. :-)
A podobně to platí pro řadu dalších poskovatelů veřejně dostupných DNS.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Teď ještě kdo spadá pod SPRDEL dle noticky 8 na stránce 5.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 8 years ago

https://ctrlv.cz/rgI3

pro inspiraci ;)
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Majklik

ludvik píše:Teď ještě kdo spadá pod SPRDEL dle noticky 8 na stránce 5.

Nu, o sobě asi pochybovat nemusíš, máš snad proveden samoregistrační bonz na ČTU. :-)
Z pohledu toho, kdo by se měl bát, že se chová jak ISP a zapomenul se registrovat, tak ten bude mít asi loterijní zákon a turo instrukci k němu na háku, protože pokud by si měl dělat starosti, tak to už "dávno", třeba s ohledem na kontrolní hlášení na telko služby (kde se operuje s podobnou formulací) a dá se najít prá dalších bodů...

To už spíše přemýšlet, že když nám to filtrování tak hezky prošlo, bude se to hezky dělat a faktick to většinu nebude aktuálně bolet, tak kdy nastoupí pozvolné zvyšování teploty při vaření žáby a pomalé, nenápadné a neúprosné utahování šroubů více...
0 x

info@adambalko.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod info@adambalko.cz » 8 years ago

To už je tu dávno, jen je rozprostřeno do celého systému a zatím to nebolelo dostatečně velkou skupinu osob, ideálně všechny :/

Majklik píše:
ludvik píše:Teď ještě kdo spadá pod SPRDEL dle noticky 8 na stránce 5.

Nu, o sobě asi pochybovat nemusíš, máš snad proveden samoregistrační bonz na ČTU. :-)
Z pohledu toho, kdo by se měl bát, že se chová jak ISP a zapomenul se registrovat, tak ten bude mít asi loterijní zákon a turo instrukci k němu na háku, protože pokud by si měl dělat starosti, tak to už "dávno", třeba s ohledem na kontrolní hlášení na telko služby (kde se operuje s podobnou formulací) a dá se najít prá dalších bodů...

To už spíše přemýšlet, že když nám to filtrování tak hezky prošlo, bude se to hezky dělat a faktick to většinu nebude aktuálně bolet, tak kdy nastoupí pozvolné zvyšování teploty při vaření žáby a pomalé, nenápadné a neúprosné utahování šroubů více...
0 x
internetkyjov.cz