❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak reagovat na žádost PČR?

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
mikyx

Re: Jak reagovat na žádost PČR?

Příspěvekod mikyx » 11 years ago

Tak dnes mi volala Policie ČR a chtějí po mě pro účely trestního řízení seznam všech osob, kterým poskytuju net v jedné obci. To můžou chtít ? Prej že jestli bude na seznamu koho potřebují tak mě budou znovu otravovat.
0 x

disk

Příspěvekod disk » 11 years ago

Nedal bych to. Řekni koho a pak teprve poskytnu. Ať ti pošlou oficiální žádost.
Kamarád policajta chce seznam tvých zákazníků a takhle ho dostane, když to bude na dobré slovo.
0 x

mikyx

Příspěvekod mikyx » 11 years ago

No samozřejmě poslal i žádost. Odbor obecné kriminality.
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 11 years ago

Asi bych reagoval něco ve stylu.... v rámci ochrany osobních údajů a zachování firemního/obchodního tajemství vám nemůžeme poskytnout databízi našich klientů. Nicméně jsme schopni vám poskytnout informaci o konkrétní osobě, na kterou si na základě oficiální žádosti vyžádáte potřebné informace (konkrétní informaci)....
0 x

joker
antispam: Ano

Příspěvekod joker » 11 years ago

Asi nevedi na koho je to napsane, no tak to budou muset specifikovat asi adresou pripojky atp...
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

provozni a lokalizacni udaje maji taky urcite presne vymezenou formu jakou maji byt pozadovane a nejaky car papiru byt z policijé muze byt taky "neplatny"
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 11 years ago

DarkLogic píše:Přišel nám tento (viz níže) dopis od PČR se soudním příkazem o sdělení údajů uživatele, který v konkrétní časový okamžik (specifikováno na sekundu přesně) používal konkrétní IP adresu. Problém je ten, že:

1) Je to veřejka, kde za NATem je spousta uživatelů.

2) Neměli jsme aktivní logování provozu, ačkoliv je to čerstvý případ teď z podzimu, kdy jsme ho už měli zase dělat.

A teď je otázkou, jak na to nejlépe zareagovat. Dle první stránky se zdá, jako by záznam provozu vlastně nepožadovali a chtěli rovnou informaci o uživateli, který v tuto dobu IP používal - což kvůli NATu nelze. Na druhé stránce se už odkazují na Sb. o el. komunikacích, ale o záznamu provozu vyloženě nepíšou. Jak jim tedy co nejlépe odpovědět?

pcr-str1.jpg

pcr-str2.jpg
Jsi ve velkém, velikém průšvihu. Asi bych to oddálil tím, že bych chtěl doručit soudní příkaz. Pokud tam bude konkrétní datum na které se ptají tak se dá říct, že logování zrovna nefungovalo z důvodu technické chyby. pokud ti tam dají 29 časových dat přístupů v rozmezí dvou měsíců, tak jako teď nám, tak budeš mít smolíka, protože je to zákonná povinnost a tys ji nesplnil. v takovém případě prý kriminálka kontaktuje čtú a ti už si to s tebou pořeší(včetně mastné pokuty)… no začal bych tím, že si to urychleně dám do pořádku a pak bych se vymlouval na nějaké poškozené disk atd..

tom-tom píše:A ještě jim bude muset udělat rychlokurz síťování, vysvětlit co je IP adresa, MAC adresa a NAT, protože většinou to vyšetřuje člověk co o tom neví vůbec nic, nebo v nejlepším případě už nějaké znalosti má, ale potřebuje ty informace ve dvou verzích, jednu pro sebe a druhou BFU pro státního zástupce, aby mu to vůbec vzal.
lidi co se tím u PČR zabývají nejsou žádná ořezávátka, v Olomouci jsou to inženýři s vystudovaným odpovídajícím oborem na VŠ. Tento týden u nás byli a popovídali jsme si na velmi vysoké úrovni. Samozřejmě informace pro soud(státního zástupce) jsme podali v tištěné a srozumitelné podobě.

mikyx píše:Tak dnes mi volala Policie ČR a chtějí po mě pro účely trestního řízení seznam všech osob, kterým poskytuju net v jedné obci. To můžou chtít ? Prej že jestli bude na seznamu koho potřebují tak mě budou znovu otravovat.
Počkal bych na soudní příkaz. Bez toho ani ránu.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

Voju
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Voju » 11 years ago

Docela mě zarážíte těma divnejma žádostma, co na vás mají. Vždy, až když mám oficiální žádost s Veřejnou IP, datem a časem, začnu to řešit vážně. I pak se dá ale s policií dále mluvit i pokud zrovna nemáte logy. Většinou se to dá řešit jedním delším telefonátem a rovnou se vyjasní, co přesně onen policista chce. Dost často to poté dopadne tak, že si spolu vytipujete nějaký seznam možných "pachatelů činu" a pobavíte se o tom,jestli nějaký člověk má smlouvu o připojení do netu přes vás a pokud ano, jestli je nějaká šance, že by Veřejnou IP mohl využít. Vetšinou jim to dost pomůže, ikdyž je to takhle neofiko cestou a jsou mnohem příjemnější, než když na ně budete tasit soudními příkazy a pak akorát upečete horkou kaši sami na sebe :-)

Kolikrát totiž narazíte na nějakýho ťuňťu, co ani neví, jak má žádost vypadat a pak se zbytečně děsíte. Naposledy si milá paní pozvzala na výslech jednoho známého, protože má na sebe napsaný nějaký veřejky a až teprve po osobním lehkém konfliktu zjistila, že by si měla ověřit, jestli majitel veřejky nepodniká v el. komunikacích... :-)
0 x
Michal Vojáček, CC INTERNET s.r.o.