❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Frekvence ČTÚ

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Frekvence ČTÚ

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 13 years ago

Pěkný den,
kde najdu jak je to s frekvencema na 5GHz? chtěl bych to nějak oficiálně našel jsem jenom toto, ale nic o indoor a outdoor frekvencích nevidím.

http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuziti-radioveho-spektra/rok_2012/pv-p_24-06_2012-09.pdf
http://www.ctu.cz/cs/download/kmitoctova_tabulka/vyhlaska_105-2010_sb038-10.pdf

Vím o této tabulce ale nevím jakej zákon mi jí potvrzuje nebo nejaká VOP nebo alespoň RFC.

http://cz.jirous.com/vypocet-wifi

Díky Ruda
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Radek Úlehla píše:http://www.radiospektrum.cz/cze/vorc.html

Díky, takže tady se všech týká:

http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2010/vo-r_12-09_2010-12.pdf

A pokud kouknete na scan okolí co jsem zkusil na střeše, tak ty označený tečkou by tam vůbec předpokládám neměli být?

Jde mi jenom o to jestli to chápu správně :)
Přílohy
scn.png
scn.png (64.29 KiB) Zobrazeno 3071 x
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Jo, jsou v indooru.
Ruku na srdce, kdo je aspoň v indooru :D
Když hodím scan u nás, tak se to pálí kde to jde a to si myslim, že pořád nejsme nějake extra zarušené prostředí.
Zrovna včera nám jeden sektor "něco" sestřelilo takovým způsobem, že se všichni klienti v jeden okamžik odpojili.
Přílohy
screen.png
screen.png (112.82 KiB) Zobrazeno 3071 x
shit.png
shit.png (118.58 KiB) Zobrazeno 3071 x
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Tomáš Břinčil píše:Jo, jsou v indooru.
Ruku na srdce, kdo je aspoň v indooru :D
Když hodím scan u nás, tak se to pálí kde to jde a to si myslim, že pořád nejsme nějake extra zarušené prostředí.
Zrovna včera nám jeden sektor "něco" sestřelilo takovým způsobem, že se všichni klienti v jeden okamžik odpojili.

OT: z čeho jsou ty grafy?

Jinak já mám jedno spojení, ale nechci vybočovat z norem. Ale doufám, že to nastavím a dál to řešit nebudu. :) (ano optimismus)

//edit: už jsem vygooglil...
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Nás ČTÚ jebal za dva kanály v indooru a ostatní si tam dál jedou. Příště jim na nějaký výkaz seru, pošlu jim ten samý jak předtím a všude si změním ESSIDy na nějaké nesmysly, nebo je dám skrýt.
Ale zas, když je konkurence na indooru, není v outdooru tak těsno :)
ČTÚ by s tím měl něco dělat, když se používají kanály od 5180 do 5850, aby to bylo z obou stran legální - oni aby nás za to nemuseli jebat a my abysme se nemuseli bát :)
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

tom-tom píše:Nás ČTÚ jebal za dva kanály v indooru a ostatní si tam dál jedou. Příště jim na nějaký výkaz seru, pošlu jim ten samý jak předtím a všude si změním ESSIDy na nějaké nesmysly, nebo je dám skrýt.
ČTÚ by s tím měl něco dělat, když se používají kanály od 5180 do 5850, aby to bylo z obou stran legální - oni aby nás za to nemuseli jebat a my abysme se nemuseli bát :)

Rozhodně nechápu proč je takhle úzké pásmo pro venkovní využití? Přece jenom uvnitř budov ok muze byt par frekvenci ale opravdu jenom minimum. Pokud se nepletu tak 5GHz v panelaku moc zdma neprojde, že? Tak co, komu to sakra vadí?

Jinak je mi to jedno jak to maj ostatní. Mě jde o to abych to já měl správně. ;)
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 13 years ago

Rozhodně nechápu proč je takhle úzké pásmo pro venkovní využití? Přece jenom uvnitř budov ok muze byt par frekvenci ale opravdu jenom minimum. Pokud se nepletu tak 5GHz v panelaku moc zdma neprojde, že? Tak co, komu to sakra vadí?

Protože ti zadarmo nikdo nic nedá.
V indoor pásmu jedou prioritně radary na družicích pro snímkování zemského povrchu. A za ten jamming na uzemi ČR ESA prudí a vyhrožuje v jednom kuse ČTU a to je ten důvod proč po tom aktivně jdou.
V 5.8GHz zase jedou prioritně kamery a mýtný systém a proto máš omezený výkon na 25mW EIRP a pokud je zarušíš ty, tak po tobě taky půjdou.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

Rudolf Dvořák píše:
tom-tom píše:Nás ČTÚ jebal za dva kanály v indooru a ostatní si tam dál jedou. Příště jim na nějaký výkaz seru, pošlu jim ten samý jak předtím a všude si změním ESSIDy na nějaké nesmysly, nebo je dám skrýt.

Jinak je mi to jedno jak to maj ostatní. Mě jde o to abych to já měl správně. ;)

Napr proto ze indoor pasmo je harmonicka 10GHz pasma, tak aby to nerusilo ptp 10GHz spoje. Proto je primarne urcene jako indoor a jeho vlastnosti je velky utlum pri pruchodu zdmi prave aby se odrusil.
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

hocimin1 píše:
Rudolf Dvořák píše:

Napr proto ze indoor pasmo je harmonicka 10GHz pasma, tak aby to nerusilo ptp 10GHz spoje. Proto je primarne urcene jako indoor a jeho vlastnosti je velky utlum pri pruchodu zdmi prave aby se odrusil.

Konecne nejaky rozumny duvod :) kazdopadne to s tim koika projde zdma jsem myslel především, proto že nechápu proč by někdo doma chtěl 5GHz APčko místo 2.4GHz. Prostě nechápu proč to ti výrobci dávaj do SOHO zařízení a do netobooků.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

Rozdil ceny Atheros chipsetu only 2,4 GHZ a dual band 2,4 a 5GHZ bude tak malo, ze marketingovim tahem Dual band 2,4 a 5 GHz prodaji daleko vic.

NAvic jiny kraj jiny mrav. Co se nepouziva u nas se jinde muze hojne pouzivat.
0 x

superweb

Příspěvekod superweb » 13 years ago

Rudolf Dvořák píše:
Konecne nejaky rozumny duvod :) kazdopadne to s tim koika projde zdma jsem myslel především, proto že nechápu proč by někdo doma chtěl 5GHz APčko místo 2.4GHz. Prostě nechápu proč to ti výrobci dávaj do SOHO zařízení a do netobooků.

No tak treba u jednoho zakaznika mame v pomerne velke vyrobni hale 5GHz indoor sit a funguje to dobre. Na to to je asi i urceny - velky haly, stadiony,..
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

superweb píše:
Rudolf Dvořák píše:

No tak treba u jednoho zakaznika mame v pomerne velke vyrobni hale 5GHz indoor sit a funguje to dobre. Na to to je asi i urceny - velky haly, stadiony,..

A co na to mate pripojeny?

//edit: jako vim ze nektere notebooky to maj v sobe, ale napriklad ja mam notebook, kde kdyz nainstaluj driver od vyrobce tak ma wireless karta malej dosah a nevidi 5Ghz a kdyz necham nativni co si widle najdou, tak vidi i 5GHz a ma super dosah :D
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Já to mám i v mobilu ;-)
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:Já to mám i v mobilu ;-)

Tak to asi kupuju jiny zarizeni, ja teda moc veci s 5tkou nemam...
0 x