❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vodafone Femtobuňka(Vlastní 3G)

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
dantasik
Kontaktovat uživatele:

Vodafone Femtobuňka(Vlastní 3G)

Příspěvekod dantasik » 13 years ago

Nezkoušel to někdo z vás už zprovoznit?Je třeba mapovat i porty dovnitř nebo ne?Vidim ze se snazi pripojti kamsi do vf, pak chvili i neco vypada ze jede(eth na buňce bliká jak blázen) a pak zas nic.
Vodafone experti na infolince mi zpět nezavolali a operátorka otom nic neví.

Kdyby to tu někdo měl tak plz pm...
0 x

jenda.master

Příspěvekod jenda.master » 13 years ago

oni už to nabízej?´
cetl jsem o tom kdysi dávno, ale v CR samozrejme zase skoro jako posledni... máte to někdo vyzkoušený? jaká je datová náročnost? jaký je dosah femtobuňky?
0 x

zajdee
antispam: Ano

Příspěvekod zajdee » 13 years ago

Tady http://www.vodafone.cz/3gzona/ v sekci Otázky a odpovědi je seznam portů a protokolů. Využívá to IPSec, takže pokud máte v cestě NAT, se kterým si IPSec NAT traversal neporadí (neprorazí skrz), může to být příčina nefunkčnosti.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 13 years ago

Pricina byla takova, ze Vodafone registruje bunky do sveho systemu jen kazde utery, takze bunka nemela jeste udelanou registraci...pak se to asi po 2hodinach od zavolani na infolinku a zjisteni ze mame cekat cely tyden do uterka, spustilo.

Datove na hovor pocitat 50-60kbit.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 13 years ago

Jaké to má reálné dokrytí? Jede to i přes zdi když to bude v místnosti řekněme rádius 15m?
Případně to nechat na půdě pod střechou?
Případně nějakou externí magnetickou anténku lze připojit?

Dá se nějak omezit které mobily se k tomu přihlásí? Ono to tuším zvládne cca 4hovory naráz, tak aby na to nenaskákalo půl dědiny :-)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Přesně obráceně než myslíš. Musíš si tam zaregistrovat mobily, které to mohou používat. Jiné ne. Nestavíš si BTSku, ale dokrývač pro sebe ... platíš zařízení, platíš internet, platíš paušál za mobil a platíš data v mobilu, co použijí tvoji buňku a tvůj internet :-)
soucez píše:Dá se nějak omezit které mobily se k tomu přihlásí? Ono to tuším zvládne cca 4hovory naráz, tak aby na to nenaskákalo půl dědiny :-)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:Přesně obráceně než myslíš. Musíš si tam zaregistrovat mobily, které to mohou používat. Jiné ne. Nestavíš si BTSku, ale dokrývač pro sebe ... platíš zařízení, platíš internet, platíš paušál za mobil a platíš data v mobilu, co použijí tvoji buňku a tvůj internet :-)
soucez píše:Dá se nějak omezit které mobily se k tomu přihlásí? Ono to tuším zvládne cca 4hovory naráz, tak aby na to nenaskákalo půl dědiny :-)

Jo to s tím účtováním chápu. Je to sice drsné že to všechno platíš, ale i tak mi to stojí za to to vyzkoušet.
Jen jsem pochopil, nevím jestli správně, že ty hovory jedou pouze ve 3G? tedy nikoliv ve 2G? Čili telefon bez 3G podpory se k tomu nepřihlásí?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

To už nevím. Ale je asi pravděpodobné, že technologie bude omezena z cenových důvodu, bude to umět jenom něco málo. Ne všechno.
soucez píše:Jen jsem pochopil, nevím jestli správně, že ty hovory jedou pouze ve 3G? tedy nikoliv ve 2G? Čili telefon bez 3G podpory se k tomu nepřihlásí?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:To už nevím. Ale je asi pravděpodobné, že technologie bude omezena z cenových důvodu, bude to umět jenom něco málo. Ne všechno.
soucez píše:Jen jsem pochopil, nevím jestli správně, že ty hovory jedou pouze ve 3G? tedy nikoliv ve 2G? Čili telefon bez 3G podpory se k tomu nepřihlásí?

Tak ve všeobecných podmínách o využívání té brány je to asi jasně napsané: "c.) bude pro potřeby Služby užívat pouze mobilní telefony či jiná koncová zařízení podporující standard 3G,
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes mi dorazila domů. Jen jsem to zapnul na síť, cucne si to z DHCPka a pak se to asi chvilku konfigurovalo. Nevím jestli tu hodinku nebo kolik, jel jsem pryč. Teď už mi na mobilu svítí 3G :-)
Poznatky:
1) Je to pokrytí fakt max 20m.
2) topí to jak blázen
3) při hovoru teklo cca 60kbps UDP
4) test na mojeip.cz dal down 6Mbps a UP 1,5Mbps (linka domů dává cca 19Mbps) vše se jeví jako provoz UDP
5) Je to normálka za NATem a funguje to v poho. Někdo tu psal tuším něco o IPsec a že to za NATem nepojede
5) iPhoňákům se bude líbit. je to celé hezké bílé a k mému černému google Nexus S to nějak nesedí :-)
6) žere to 11W
No mám to stejně jen na zkoušku. Půjde to ke klientovi co nemá signál na mobil.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Tak Vodafone požaduje aby linka měla spoň 2Mbps a latence nebyla vyšší jak 250ms, jinak prý femptobuňka mobil vykopne a hovor by proběhl přes klasickou GSM síť. Tak jsem zkusil konektivitu té femptobuňce omezit na 45kbps/45kbps a zkusil si zavolat. Hovor se normálně (ne)uskuečnil. koktalo to a chrčelo a rozumět nebylo ani slovo. Ale drželo se to stále na femto...
Takže s tímto Vodafone asi trochu kecá. Žádné testování kvality linky neprobíhá.
Zkusil jsem teda zda-li to netestuje kvaiu linky pouze při bootovaní. Také ne. Při zaškrceném traficu to akorát bootuje třeba 30 minut.
Jinak buňku nyní provozuju v jiném místě než jsem nahlásil Vodafonu a funguje také. Čili hlídání lokace asi také kdoví jak..
Věřím tomu, že kdybych to vyvezl do Chorvatska že to bude fungovat taky a bez roamingu :-)
0 x

ef

Příspěvekod ef » 13 years ago

Otázka je globální blokování IP adres které nejsou pro danou oblast (Povolené IP adresy jen z České republiky).
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

ef píše:Otázka je globální blokování IP adres které nejsou pro danou oblast (Povolené IP adresy jen z České republiky).

Tunelovat, tunelovat, tunelovat
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

hocimin1 píše:
ef píše:Otázka je globální blokování IP adres které nejsou pro danou oblast (Povolené IP adresy jen z České republiky).

Tunelovat, tunelovat, tunelovat

Přesně tak. Do Chorvatska přibalit routerboard, vytočit VPNku k sobě do ČR a pak můžeš i datovat z pláže za peníze jako v ČR :-)
Otázkou je GSM modul kterej prej "poslouchá" okolní BTSky a bonzuje že slyší BTSky která je mimo ČR. Ale jestli to neposlouchá pouze 3G buňky když to neumí dělat 2G signál.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Tak máme zařízení a teď i lowcost antény, tak to snad nemůže být takový problém to ohackovat ne?
Si myslím, že je otázkou času, kdy vznikne nějaký čistě open-whatever operátor a každý si bude moct hacknout svojí femtobuňku a volat zadarmo.
Nejsem utopista, spíš optimista :D
0 x