❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ipv4 od isp-servis
-
Ipv4 od isp-servis
Riesil uz niekto kupu IP bloku od isp-servis ? Nejako neviem ako na to , kupit nieje problem len co snimi dalej ... 

0 x
Dosť skoro si sa spamatal 
Koncom novembra som skromne žiadal o ďalší subnet /22 , dostal som /24 . Ale to je vedľajšie skús uvidíš čo sa ti podarí zohnať .
No a keď už budeš mať IP adresy potom máš dve možnosti . Buď ich nadeleguješ na svojho uplinkového operátora ktorý ich bude routovať pod svojim AS , alebo si požiadaš aj o AS a budeš si to routovať sám ( cez BGP budeš oznamovať svoj subnet tvojim uplinkovým ISP) . Tu sa priprav na to že im budeš musieť nahlásiť AS čísla minimálne dvoch peeringových partnerov .
Ked sa vyberieš druhou cestou skús si zohnať niekoho kto už má praktické skúsenosti s BGP , lebo tam keď niečo dodrbeš a tvoji ISP tam neodfiltrujú , tak máš o reklamu vo večerných televíznych novinách postarané
.

Koncom novembra som skromne žiadal o ďalší subnet /22 , dostal som /24 . Ale to je vedľajšie skús uvidíš čo sa ti podarí zohnať .
No a keď už budeš mať IP adresy potom máš dve možnosti . Buď ich nadeleguješ na svojho uplinkového operátora ktorý ich bude routovať pod svojim AS , alebo si požiadaš aj o AS a budeš si to routovať sám ( cez BGP budeš oznamovať svoj subnet tvojim uplinkovým ISP) . Tu sa priprav na to že im budeš musieť nahlásiť AS čísla minimálne dvoch peeringových partnerov .
Ked sa vyberieš druhou cestou skús si zohnať niekoho kto už má praktické skúsenosti s BGP , lebo tam keď niečo dodrbeš a tvoji ISP tam neodfiltrujú , tak máš o reklamu vo večerných televíznych novinách postarané

Naposledy upravil(a) Hatatitla dne 27 Jan 2012 16:41, celkem upraveno 1 x.
0 x
-
Hatatitla píše:Dosť skoro si sa spamatal
No a keď už budeš mať IP adresy potom máš dve možnosti . Buď ich nadelehuješ na svojho uplinkového operátora ktorý ich bude routovať pod svojim AS , alebo si požiadaš aj o AS a budeš si to routovať sám ( cez BGP budeš oznamovať svoj subnet tvojim uplinkovým ISP) . Tu sa priprav na to že im budeš musieť nahlásiť AS čísla minimálne dvoch peeringových partnerov .
Ked sa vyberieš druhou cestou skús si zohnať niekoho kto už má praktické skúsenosti s BGP , lebo tam keď niečo dodrbeš a tvoji ISP tam neodfiltrujú , tak máš o reklamu vo večerných televíznych novinách postarané.
Mno prve riesenie sa mi vidi ako pre mna naj riesenie , len som nevedel ci sa to da aj takto . Neviem ako by som zhanal nejaky peearing , takto by to malo chodit cez peering mojho ISP ? Pametam si ze davnejsie bola v cz nejaka afera s BGP

dik
0 x
No jo, dnešní mládež to má jendodušší, jednou se sekne v prependech a jsou na titulních stránkách všech médií.
Kdy člověk zrušil routing celé Evropy před 18-ti lety, tak po tom ani pes neštěkl.
Klasická média Internet neznala a elektronická ještě neexistovala.
Jen z toho byl odpolední rychlokurz nadávání asi v patnácti jazycích po telefonu....
Jinak bych také volil variantu, že IP blok přidat k nadřazenému operátorovi do jeho ASka. Až kdyby došlo na dvě linky přes dva oeprátory, tak zřizovat vlastní AS. Ono jde udělat vlastní AS i v případě, že jdu přes jendoho operátora, ale pak se musí dokládat, že mám dosti odlišnou politiku směrovaní od něj a je to dražší.
Pak je ještě možnost, pokud nadřízený operátor tomu bude svolný, že použiju nějaké neveřejné AS číslo a pojedu proti upstreamu v BGP s tím, že on to neveřejné ASko odfiltruje (já mu budu propagovat jen ten můj segment a on k nám jen default routu nebo pokud máš na to železo a chceš si hrát, tak celou BGP tabulku). Dobrá metoda, jak se postupně seznámit s BGP v praxi.

Jinak bych také volil variantu, že IP blok přidat k nadřazenému operátorovi do jeho ASka. Až kdyby došlo na dvě linky přes dva oeprátory, tak zřizovat vlastní AS. Ono jde udělat vlastní AS i v případě, že jdu přes jendoho operátora, ale pak se musí dokládat, že mám dosti odlišnou politiku směrovaní od něj a je to dražší.
Pak je ještě možnost, pokud nadřízený operátor tomu bude svolný, že použiju nějaké neveřejné AS číslo a pojedu proti upstreamu v BGP s tím, že on to neveřejné ASko odfiltruje (já mu budu propagovat jen ten můj segment a on k nám jen default routu nebo pokud máš na to železo a chceš si hrát, tak celou BGP tabulku). Dobrá metoda, jak se postupně seznámit s BGP v praxi.
0 x