zdar lidi, začínaji se nám na síti objevovat problemy s xboxem. XBOX je hračka co potřebuje mít aspoň dva porty přesměrovaný na sebe. Používá totiž ty porty pro přímou komunikaci xboxů mezi sebou bez účasti serveru. Například když založíte hostování hry, potřebujete port. Další port se používá pro hlasovou komunikaci. Pokud hrajete na nějaký venkovní server, porty nepotřebujete ale hlasový port potřebujete stále. Je to jednoduchý, v americe přijdete domu, zapíchnete xbox do netu, xbox si pomocí upnp přesměruje porty z modemu na sebe a hurá, jede se. Na druhý straně planety těžko protože tady si děláme sítě bez veřejek pro klienty.
Řešil tohle někdo ve vlastní síti? Zatim nevim jak to budu řešit ale xboxů přibejvá.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
XBOX a port forwarding
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:zdar lidi, začínaji se nám na síti objevovat problemy s xboxem. XBOX je hračka co potřebuje mít aspoň dva porty přesměrovaný na sebe. Používá totiž ty porty pro přímou komunikaci xboxů mezi sebou bez účasti serveru. Například když založíte hostování hry, potřebujete port. Další port se používá pro hlasovou komunikaci. Pokud hrajete na nějaký venkovní server, porty nepotřebujete ale hlasový port potřebujete stále. Je to jednoduchý, v americe přijdete domu, zapíchnete xbox do netu, xbox si pomocí upnp přesměruje porty z modemu na sebe a hurá, jede se. Na druhý straně planety těžko protože tady si děláme sítě bez veřejek pro klienty.
Řešil tohle někdo ve vlastní síti? Zatim nevim jak to budu řešit ale xboxů přibejvá.
Veřejná ipka?
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
tak to jistě, ta to řeší, ale kolik z vás dává veřejnou ipku nějak přímo userovy na wisp nebo má každýho na extra veřejce. Jo tohle je všechno řešitelný ale ne automaticky funkční. Musim to nějak promyslet.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:tak to jistě, ta to řeší, ale kolik z vás dává veřejnou ipku nějak přímo userovy na wisp nebo má každýho na extra veřejce. Jo tohle je všechno řešitelný ale ne automaticky funkční. Musim to nějak promyslet.
bud: station-pseudobridge a verejku nastavit na XBOX
station + statickej DHCP lease na XBOX + netmap
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
xbox má umět upnp jenomže upnp nedostanu na hlavní bránu pro forwarding a i kdyby jo, je tam víc veřejek. Řešení by asi bylo dostat veřejku na klientský RBčko a tam nechat forwarding a fixnout xbox na ipčku nebo použít upnp. Jenomže nemůžu proroutovat veřejku sítí ale asi by to bylo řešitelný nasadit na klientský RBčko veřejku s /32 s routovat jí přes neveřejnou část sítě, pak bych si je mohl rozházet veřejky takhle po síti. Hmm, to je zase mazec. Už abych nasadil IPv6.
Jak vůbec funguje netmap?
Jak vůbec funguje netmap?
0 x
hapi píše:asi by to bylo řešitelný nasadit na klientský RBčko veřejku s /32 s routovat jí přes neveřejnou část sítě, pak bych si je mohl rozházet veřejky takhle po síti. Hmm, to je zase mazec. Už abych nasadil IPv6.
To ti bude dělat dobrej bordel. Až klient dá tracert tak ve výpisu uvidí tu tvojí neveřejnou v cestě. A myslím že i k němu to může zlobit (některý servery to nemusí pobrat)
My to řešíme tak že dáváme veřejku přímo klientovi na mikrotik. Tam NAT a přesměrovat porty jaké potřebuje do jeho vnitřní sítě. Samozřejmě né všem, ale hráčům (xbox), VOIP, VPN a občas i stahovačům. Lidi si pak stěžují že jim to píše že někdo jiný již z této IP stahuje a vysvětluj jim to
0 x
hmm to jo ale nemáme hromady Cčkovejch veřejek abych je rozeslal po síti. /32 by mělo bejt ok. Aplikace neřeší cestu takže by to mělo projít. Navíc jakej klient pozná rozdíl mezi veřejnym a neveřejnym rozsahem?
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:hmm to jo ale nemáme hromady Cčkovejch veřejek abych je rozeslal po síti. /32 by mělo bejt ok. Aplikace neřeší cestu takže by to mělo projít. Navíc jakej klient pozná rozdíl mezi veřejnym a neveřejnym rozsahem?
si pozadej zavcas jeste o ipv4ky..
Kód: Vybrat vše
netmap - creates a static 1:1 mapping of one set of IP addresses to another one. Often used to distribute public IP addresses to hosts on private networks
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
to bych potřeboval tak 32 Cčkovejch rozsahů a to fakt platit nebudu.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:to bych potřeboval tak 32 Cčkovejch rozsahů a to fakt platit nebudu.
nikdo nerika, ze musis davat verejku vsem.. precti si, co psal honzam
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
mě z toho vyplynulo že to dávaji všem.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:mě z toho vyplynulo že to dávaji všem.
no,já to chápu tak, že dávaj veřejku hráčům na MK a pak forward portů na statickej leas z DHCP..ale třeba si mýlím

0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Osobne verejky NATuju na Gateway 1:1 ke klientovi. Mam to i takhle domu kde mi bezi X360 a nemam problem...
Ale schvalne si ten nat vypnu abych zjistil jakej problem to dela...
0 x
Bývalý ISP...
Jo, to samozřejmě funguje, také to tak dělám. Hloupé je, pokud nemá vlastní router (za což většinou děkuju), tak tu veřejnou sežere jen ten Xbox. A druhou veřejnou dávám člověkovi jen za zásluhy (což se za poslední dva roky asi nestalo).
Někdo mi říkal, že pokud to nemá, tak Xbox nadává pořád. Ale neviděl jsem to na vlastní oči. Nevím jestli to může bez toho fungovat. Osobně si myslím, že jo ... telefonovat přes to snad nebude a ať si hrajou přes server
Někdo mi říkal, že pokud to nemá, tak Xbox nadává pořád. Ale neviděl jsem to na vlastní oči. Nevím jestli to může bez toho fungovat. Osobně si myslím, že jo ... telefonovat přes to snad nebude a ať si hrajou přes server

Thomeless píše:Osobne verejky NATuju na Gateway 1:1 ke klientovi. Mam to i takhle domu kde mi bezi X360 a nemam problem...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
oni sice hrajou přes server ale hlasová komunikace jim nefunguje protože to chce komunikovat nejspíš přímo mezi klienty a ne přes server.
0 x